Zonnescherm schoonmaken, tips en weetjes

Om de levensduur van het zonnescherm of de markies te verlengen en hun waarde te behouden, moet u het scherm eenmaal per jaar schoonmaken. Hoe dit het beste werkt, vertellen we u met onze tips en trucs. Vaak genoeg zijn eenvoudige huismiddeltjes genoeg om de zonwering schoon te maken.

Veeg het zonnescherm regelmatig schoon.

De inspanning voor het reinigen van een zonwering is niet zo groot en kan zelfs met weinig apparatuur en lage kosten als onreinheden als vogelpoep of mos worden geëlimineerd. Maar zelfs om schimmel of groene dekking te verwijderen, heeft u niet veel werk nodig.

Het vegen van droog vuil zoals bladeren, stof of pollen, die de belangrijkste oorzaken van mos en schimmelgroei op het doek in natte toestand dient telkens in het ideale geval uitgevoerd bij het terugtrekken van het zonnescherm te zijn. Voor het schoon maken van licht tentdoek is meestal een ladder, een handborstel of een zachte borstel met telescoop voldoende.

Wat te doen met vlekken?

Als de zonwering vlekken heeft, probeer deze dan niet droog te borstelen, omdat deze het vuil dieper in de vezels zal wrijven. Tip: u kunt niet al te erge vlekken behandelen met een speciale oplossing van lauw water en een mild reinigingsmiddel. Schuim de oplossing hiervoor met een zachte spons, breng het aan op de vlekken en laat het maximaal 20 minuten intrekken. Daarna afspoelen met schoon water. Gebruik geen borstel of harde spons om te voorkomen dat het materiaal gaat lijden.
Wie sterke verontreinigingen, bijvoorbeeld uitwerpselen van vogels, uit de luifel wil verwijderen, moet meestal zijn toevlucht nemen tot een speciale reiniger. Belangrijk: verwijder hiervoor de doek uit het frame zodat de poedercoating niet wordt beschadigd.

Tip 1: borstel geen droge vlekken

Als u de luifel of parasol wilt reinigen, mogen vlekken nooit droog worden geborsteld. Het resultaat is dat het vuil alleen dieper en sterker in het weefsel wordt gewreven.

Tip 2: mild reinigingsmiddel en water

Voor zonwering reiniging kunt u het beste een oplossing van mild reinigingsmiddel en lauwwarm water (minder dan 40 ° C) gebruiken voor minder ernstige vlekken. Met behulp van een zachte spons wordt de oplossing op de vlek of, indien nodig, op de gehele zonwering opgeschuimd. Zodat de stof niet onnodig wordt belast of beschadigd door de luifeldoek, mag u nooit een borstel of een harde spons gebruiken bij het schoonmaken van de luifel.

Tip 3: Reinig de markiezen regelmatig

Als het zonnescherm een markies heeft, moet dit ook regelmatig worden schoongemaakt.

Tip 4: Afspoelen met tuinslang

Laat de oplossing 15 tot 20 minuten inwerken en spoel de zonwering vervolgens af met schoon water tot er geen zeepresten meer achterblijven. Voor dit doel is het gebruik van een tuinslang zinvol. Herhaal indien nodig de zonwering tot de vlek volledig is verdwenen.

Tip 5: Laat de luifel volledig drogen

Wacht na het reinigen van de zonwering tot de luifel volledig droog is voordat u deze weer inrolt. Anders kunnen schimmelvorming en verkleuring optreden. Deze tip is ook van toepassing als de luifel nat is geworden door regen. Hetzelfde geldt voor het reinigen van de zonwering of het reinigen van de parasol.

Tip 6: Blijf uit de buurt van de stoomreiniger

Het reinigen van de zonwering met een hogedrukreiniger of stoomreiniger wordt afgeraden, anders kan het materiaal worden beschadigd.

Het zonnescherm reinigen bij sterkere onzuiverheden

Voor sterkere onzuiverheden en vlekken zijn er ook af en toe goede huismiddeltjes, bijvoorbeeld om algen te verwijderen of schimmel te verwijderen. Soms wordt echter aanbevolen aan een markiesreiniger tegen meeldauw of vogel uitwerpselen aan te schaffen.

Verwijder vogelpoep

Vogelpoep is zeer agressief en schadelijk voor zonwering doeken, evenals voor het aantasten van de impregnatie. Verse, vochtige vogelpoep kan nog steeds worden verwijderd met een vochtige doek of na de hierboven beschreven vochtige reiniging. Gedroogde vogel uitwerpselen op de luifel moeten echter worden geweekt en gereinigd met een vochtige papieren handdoek of doek gedrenkt in azijn, zout of vloeibaar wasmiddel.

Schimmel verwijderen

Een speciale meeldauw verwijderaar (geen agressieve reinigingsmiddelen op chloorbasis) is de beste keuze voor het reinigen van uw voortent. Veel mensen hebben ook goede ervaringen met azijnwater.

Verwijder verbruining

Het verwijderen van verbruining uit de luifel is moeilijk en er zijn speciale luifels voor meeldauw op de markt. Om de kosten van het reinigen van de zonwering te verminderen, kunnen sommige huismiddeltjes zoals bak soda (als een papje), azijnreiniger of ander bleekmiddel worden gebruikt. Deze beloven alleen maar enig resultaat bij heldere zonwering, omdat bij donkere stoffen lichtvlekken ontstaan.

Groene aanslag verwijderen

Om hardnekkige groene aanslag te kunnen verwijderen, is er in de handel speciale verwijdering, waarmee markiezen goed schoongemaakt kunnen worden. De verdunde reiniger wordt aangebracht volgens aanwijzingen van de fabrikant, bijvoorbeeld met een gieter of borstel. U moet absoluut de aanbevolen belichtingstijd in acht nemen. Verwijder vervolgens de groene coating met een schraper, zachte borstel of tuinslang.

Je moet ook regelmatig de luifel of de luifel impregneren, zodat de waterdichtheid van de doek behouden blijft. Voor de impregnatie is het het beste om een middel van hoge kwaliteit uit de zeilboot sector te gebruiken. Reinigen en impregneren van de luifel voorkomt vervuiling en schimmelvorming. In geval van extreme besmetting met mos of groene dekking, is het raadzaam dat u het zonnescherm laat schoonmaken door een specialist.

Flakko
Logo
Shopping cart