Wodka, van Smirnoff tot andere merken

Wodka wordt steeds populairder in de gastronomische sector. Zijn slechte imago als een goedkope sterke drank wil men ontstijgen. In de schaduw van whisky en wijn als een proeverij van sterke drank, ontstaan altijd hogere kwaliteit en nieuwe soorten spirituosa. We presenteren de wodka’s van elk merk en de wodka productie en distillatie.  Goedkoop of duur. U zult veel informatie en tests over wodka vinden.

Wodka merken

Naast Smirnoff en Absolut, die tot de beroemdste wodka merken behoren, zijn er tientallen grotere en kleinere wodka producenten. De meest populaire wodka sterke dranken komen niet meer alleen uit de oorspronkelijke producerende landen Rusland en Polen. We presenteren een groot deel van de Vodka merken met hun productieland en hun startpunt. Aangezien er geen zuiverheidsvereiste is, kunnen andere basisingrediënten zoals druiven of perziken naast granen zijn.

 

Smirnoff Vodka No 21 - 1 x 50 cl

18,94 out of stock
Laatste update was op: mei 28, 2021 9:07 am

Wodka | Smirnoff Smirnoff no. 21 wodka is de nummer één spirit wereldwijd op de wereldranglijst van premium dranken. Smirnoff no. 21 wodka heeft een lange historie in de productie van hoog kwalitatieve wodka waarbij gebruik wordt gemaakt van een uniek proces waarbij de wodka drie maal gedistilleerd wordt en maar liefst tien maal gefilterd op basis van houtskool.

Precious - 1 x 70 cl

54,50 out of stock
Laatste update was op: mei 28, 2021 9:07 am

Wodka | Precious Geproduceerd volgens 17e eeuws Pools recept met gemoderniseerde technologie. Strenge selectie van het graan, gebruik van zuiver bronwater, tenminste 6 maal destilleren en filtreren met behulp van natuurlijke diamanten

Gorlovka Vodka - 1 x 70 cl

15,94 out of stock
Laatste update was op: mei 28, 2021 9:07 am

Wodka | Gorlovka Deze wodka wordt maar liefst 5 keer gedistilleerd, waardoor de wodka een geweldige zachtheid en helderheid heeft. Deze wodka is daarmee een goede basis voor elke mix of cocktail.

Grey Goose Vodka - 1 x 70 cl

33,99 out of stock
Laatste update was op: mei 28, 2021 9:07 am

Wodka | Grey Goose gedistilleerd in Frankrijk, in het plaatsje Cognac. Gemaakt van Franse wintertarwe, dat op andere tijden wordt gezaaid en geoogst dan normaal, en het zeer zuivere water uit de "Gente Spring"

Absolut Vodka - 1 x 70 cl

21,49 out of stock
Laatste update was op: mei 28, 2021 9:07 am

Wodka | Absolut Absolut Vodka is wodka van excellente kwaliteit. Gemaakt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. De beste winter tarwe en water uit eigen bron. Geen suikers toegevoegd.

Stolichnaya - 1 x 1 L

23,49 out of stock
Laatste update was op: mei 28, 2021 9:07 am

Wodka | Stolichnaya Stolichnaya is 1 van de in totaal 7 originele Russische vodka's welke dit predikaat mogen dragen. Het product wordt geproduceerd bij de Crystal distileerderijen sinds 1901.

Wyborowa Vodka - 1 x 1 L

21,49 out of stock
Laatste update was op: mei 28, 2021 9:07 am

Wodka | Wyborowa Wyborowa is een authentieke Poolse Wodka die nog altijd in Polen wordt gedistilleerd van 100% rogge. De smaak van Wyborowa is intens op het gehemelte, zoet met een beetje prikkeling.

 

Wat is een wodka?

De term vodka komt van de groep Slavische talen. De Poolse spelling is wódka, terwijl in het Russisch wodka correct is. Over het algemeen zijn zowel de spellingen ‘wodka’ en ‘vodka’ toegestaan. Vertaald, wodka betekent zoiets als “weinig water”.
Wodka is een over het algemeen kleurloze drank waarvan het alcoholgehalte idealiter 40% naar volume is.
Wodka valt op door zijn bijna neutrale smaak. Bovendien is de drank in zijn zuivere vorm vrij van foezel oliën, kunstmatige smaakstoffen en andere gefermenteerde stoffen. Wodka kan niet alleen puur worden gedronken, maar is ook uitstekend geschikt als ingrediënt voor diverse cocktails en mixdrankjes.

Wodka wiki

Wodka wordt verkregen door gisting van granen (rogge, tarwe, gerst) of groenten. Wodka, dat is gebaseerd op granen, heeft een vrij zachte en soms zelfs fruitige smaak. Wodka, met groenten als basis, smaakt nogal scherp of zelfs medisch.

Voor consumptie moet de drank zo koud mogelijk worden genuttigd. De beste manier om wodka te drinken is met kleine water of borrelglazen die tot ongeveer 3-5 mm onder de rand gevuld zijn. Drink de wodka in slokjes en gooi hem niet zomaar naar binnen. Concentreer je op de smaak, ruik de drank met plezier door hem rond te draaien in het glas. Neem dan een klein slokje en laat je kietelen door de intense smaak in de mond. Terwijl je door je neus ademt, zul je het korrelige aroma volledig absorberen. Slik dan de wodka door en neem het vertrek bewust waar.

Tussen het doorslikken wordt aanbevolen om de sterke smaak tegen te gaan met kleine eetlust opwekkers zoals quiche, gezouten of gepekelde champignons, een stuk brood, pannenkoeken (Russische blini’s), haring of komkommers. In Rusland heten deze kleine hapjes “Sasuki”.

Toepassingen van Wodka

Wodka kan op verschillende manieren worden gebruikt. Aan de ene kant kan het puur drinken, maar ook diverse cocktails zoals Bloody Mary, Black Russian, White Russian, Touchdown, wodka meloen, Cosmopolitan, Sex on the Beach, of wodka martini kan worden verfijnd door deze drank.

Vodka heeft het voordeel dat het vrij is van koolhydraten en suikers, waardoor zeer weinig calorieën, als het puur of zonder vet en suikerhoudende mixdrankjes wordt genoten. Het feit dat het geen schadelijk cholesterol of andere vetten bevat, is inderdaad sterk geladen, maar toch moet u het drankje slechts matig innemen.

Als u wilt, kunt u met een slok wodka een onvergetelijk tintje geven aan gerechten zoals pastaschotels of sauzen. Maar let op: beperk jezelf tot een beetje alcohol, omdat het kookproces geen volledige verdamping garandeert, daarom blijft de resterende alcohol in de schaal achter. Om de complexe vodka smaak te garanderen, kook de wodka bij lage temperaturen en voeg nooit te vroeg toe.

Welke soorten wodka zijn er?

Wodka is aan de ene kant in pure vorm, maar ook verrijkt met smaken. Momenteel is het gebaseerd op 280 merken uit 38 landen over de hele wereld. De meerderheid komt uit Rusland en Oekraïne.

Wodka variëteiten verschillen voornamelijk in basismaterialen. Russische wodka wordt bijvoorbeeld voornamelijk gemaakt van rogge, wat zorgt voor een licht zoete en milde smaak. In Polen en de Oekraïne worden vooral aardappelen verwerkt, die ook zoet en zwaar smaken. De Duitsers en de Tsjechen gebruiken echter voornamelijk melasse (suikerstroop).

Maar er zijn ook wodka gemaakt van druiven, maïs, rijst, soja of de Zuid-Amerikaanse quinoa zaden. Deze mogen echter alleen wodka worden genoemd als ze worden geproduceerd volgens de traditionele methode voor wodka productie. Tot ongeveer 60% wodka bestaat uit water, wat niet alleen nodig is voor het productieproces zelf, maar ook voor de snit tot dranksterkte. Het water moet zo zacht mogelijk zijn, want hoe zachter het is, hoe sneller en vollediger de zetmeelrijke grondstof gaar is. Veel fabrikanten van wodka gebruiken extreem zacht water uit hun eigen bronnen of zelfs uit ijsbergen.

Bovendien kan wodka worden ingedeeld in termen van ‘westerse’ en ‘oosterse’ stijlen. De westerse wodka is zo neutraal mogelijk qua geur en smaak en valt op door zijn maximale zuiverheid. Dit type wodka past perfect bij gemengde dranken. Ter vergelijking: Oost-Europese wodka heeft een complexe rijkdom aan smaak en diepte. Sommige rijpen zelfs in vaten en smaken erg goed.

Waar moet je op letten als je wodka koopt

Een van de belangrijkste aankoopcriteria, die van toepassing is op het onderwerp wodka, is waarschijnlijk de smaak. Natuurlijk zijn de smaken verschillend, maar in principe kan worden gezegd dat de drank niet als pure ethanol moet smaken. Zelfs slechte en extreem goedkope alcohol veroorzaakt vaak de volgende ochtend slechte hoofdpijn.

Natuurlijk spelen de prijs en het ontwerp van de fles een rol die niet moet worden onderschat, afhankelijk van uw voorkeur en uw budget.
smaak

In de zuiverste vorm van alcohol met een watergehalte van slechts 4-5%, wordt ethanol gekenmerkt door zijn brandende smaak en zoet-pittige geur. Wanneer je pure wodka drinkt, voel je een zeer vergelijkbare smaak en geur over de zintuigen in een verminderde vorm. De intensiteit varieert echter en is onder meer afhankelijk van het gebruikte water, het filtratieproces en extra smaken.

Het water in de alcohol

Het water dat nodig is om wodka te maken, komt van verschillende bronnen, afhankelijk van het merk. Natuurlijk proberen fabrikanten zich te onderscheiden van hun concurrenten en “waardevoller” water te gebruiken voor hun productie. Natuurlijk is marketing ook hier belangrijk. Natuurlijk blijven interessante termen zoals “gletsjerwater uit Newfoundland” of “water uit artesische bronnen” beter bij de potentiële klanten. Afhankelijk van het continent en productiegebied, zijn er variaties in de chemische samenstelling van het water. Deze zijn echter uiteindelijk smaakloos voor de eindgebruiker.

Smirnoff wodka

Het wodkamerk Smirnoff werd in 1886 door Pyotr Arsenyevich Smirnov in Moskou opgericht. Na de dood van Pyotr Smirnov werd de eerste distilleerderij die met houtskool werd gefilterd overgenomen door zijn zoon Vladimir. Tijdens de Oktoberrevolutie werd de distilleerderij in beslag genomen, waardoor de familie Smirnow hun huizen verliet en naar Constantinopel vluchtte. Daar bouwden ze een nieuwe distilleerderij voordat het gezin vier jaar later naar Oekraïne verhuisde. In 1925 werd een tweede distilleerderij gevestigd in de Franse hoofdstad, Parijs, en de naam werd officieel gewijzigd in Smirnoff. Aan het eind van de jaren dertig was er een bloeiende export naar de meeste Europese landen. Ondertussen behoort het merk tot de wereldwijde producent van sterke dranken Diageo. De bekende producten van Smirnoff omvatten niet alleen pure wodka, maar ook de Smirnoff Ice Alcopop dranken met wodka. Beschikbaar zijn onder andere veel meer Smirnoff wodka producten met locaties die werden op smaak gebracht met smaken zoals framboos, sinaasappel, bosbes, groene appel, citroen, kersen en vanille.

Absolut wodka

Absolut wodka komt uit het zuiden van Zweden. Daar zijn de eerste wortels van Zweedse wodka al in de 15e eeuw te vinden, die toen “Brännvin” (brandewijn) heette en diende voornamelijk voor medische doeleinden of de productie van buskruit. De belangrijkste inhoud bestond uit tarwe of geïmporteerde wijn. In 1879 werd wodka voor het eerst verkocht onder de naam “Absolut” door de Zweedse ondernemer Lars Olsson Smith. Typerend voor het internationaal gerenommeerde merk is onder andere de speciale flesvorm, die sterk lijkt op de Zweedse apotheekflessen.

Grey Goose Wodka

Grey Goose is een Franse wodka. Het is gebaseerd op Franse tarwe, geproduceerd in de regio Bauce. Dit wordt gemengd met water, dat van nature werd gezuiverd door de kalksteen van Champagne. De wodka wordt in totaal vijf keer gedistilleerd en heeft een alcoholgehalte van 40% op volume. Wodka werd in 1997 in de VS gelanceerd en maakt sinds augustus 2004 deel uit van Bacardi Ltd. Grey Goose is ook verkrijgbaar in speciale edities van het label Emporio Armani of de sterontwerper Michael Michalsky. Zelfs degenen die graag experimenteren met verschillende smaken, is bij Grey Goose gelijk en kan bijvoorbeeld kiezen tussen sinaasappel, citroen, peer, kers en meloen. Een handelsmerk is het aantrekkelijke uitzicht door het glas van de fles. Aan de binnenkant is een diorama met vliegende ganzen en een indrukwekkende berg panorma.

Hoe lang is wodka houdbaar?

Zelfs als u wodka voor een langere periode wilt bewaren, hoeft u niet op een speciale koeling te letten. Integendeel, u moet voorzichtig zijn om de fles altijd goed te sluiten. Want alleen dan kan de wodka ook zijn smaak behouden.

U hoeft zich geen zorgen te maken over bacteriën en andere storende ziektekiemen. Aangezien goede wodka minstens 37,5 procent alcohol bevat, doodt het alle soorten ziektekiemen. Dat maakt hem bestand tegen het ongedierte. Dus als je de wodka in je kelder of kast bewaart, kun je niet fout gaan. Vooral bij premium wodka valt de goede smaak niet zo.

Als u echter een langere wodka opslag heeft, is het raadzaam om de datum te noteren waarop u de fles hebt geopend of om deze direct op te merken. Dit is een normale permanente marker waarmee u de datum direct op de glasplaat kunt schrijven. Er wordt gezegd dat gebruikte flessen het best binnen drie jaar kunnen worden geconsumeerd om verlies van smaak te voorkomen.

Wanneer bevriest Vodka?

Pure alcohol bevriest alleen bij ongeveer -114 graden Celsius. Een mengsel van alcohol en water met maximaal 34 procent alcohol bevriest echter al bij -18 graden Celsius. Het vriespunt voor 40 procent wodka is ongeveer -24 graden Celsius. Aangezien de diepvriezers van onze koelkasten niet kouder worden dan -18 graden, kan wodka daar lange tijd worden bewaard zonder dat de fles springt. Maar het water in de wodka kan na verloop van tijd gemakkelijk geleren.


Flakko
Logo
Shopping cart