Welke Vijzel kopen? Deze zijn onze keuze

Een vijzel, is een maalkom gemaakt van porselein, agaat, korund, marmer, graniet, glas, melamine, brons, ijzer, hard hout of soortgelijke materialen. Het wordt al sinds de prehistorie gebruikt in combinatie met een stamper om plantendelen te vernietigen tot poedervormige stoffen (kleuren, pigment). Vijzels hebben een dikke vaatwand met een gladde binnenkant.

Het belangrijkste is dat je nadenkt over waar je de vijzel vooral voor wilt gebruiken. Wil je vooral gedroogde kruiden malen of liever kruiden verwerken tot pesto? Elke variant heeft zijn kleine nadeel omdat mortels soms gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten of toepassingen. Hout reageert gemakkelijk op vocht, marmer reageert gevoelig op zuren (bijvoorbeeld van citroenen, azijn, …). Keramiek is daarentegen erg schokgevoelig. Kunststof vijzels reageren op warmte en kunnen gemakkelijk vervormen of krassen.

Vanuit ons oogpunt is het bijzonder belangrijk dat een mortel zwaar wordt gepuncteerd tijdens het malen van gedroogde specerijen. Goede keukenvijzels bestaan ​​daarom voor dit doel uit harde mineralen. Zachte materialen zoals hout of plastic zijn daarom naar onze mening niet erg geschikt en zijn meer een sieraad, omdat ze snel materiaal en smaak afleveren aan het voedsel.

De beslissing blijft tussen graniet en keramiek. Granietmortels malen zeer fijn en ze kunnen ook worden gebruikt om vaste ingrediënten te malen voor peper of karwij. In de keramische vijzel worden specerijen ook heel fijn gemalen. Het is voor ons van cruciaal belang dat het keramiek gemakkelijk breekt bij het malen van gedroogde ingrediënten.

Granietmortels zijn daarom het best geschikt als allrounder. Als je alleen wat kruiden naar pesto wilt verwerken, maar je kunt ook goed werken met een keramische vijzel.

 

Jamie Oliver Vijzel - Ø 15 cm - Graniet

15.80
Last update was in: juli 15, 2018 5:09 am

Ø 15 cm

Jamie Oliver Vijzel - Ø 15 cm - Natuursteen - Gepolijst

22.99
Last update was in: juli 15, 2018 5:09 am

Ø 15 cm

Inno Cuisinno Vijzel - Graniet - 18 x 11 cm

21.95
Last update was in: juli 15, 2018 5:09 am

Ø 18 cm

Boska Manhattan Vijzel

32.29
Last update was in: juli 15, 2018 5:09 am

Ø 18 cm

Inno Cuisinno Vijzel - Graniet - 13 x H13 cm

21.99
Last update was in: juli 15, 2018 5:09 am

Ø 13 cm

Pure Olive Wood Vijzel - Olijfhout - 14 cm - Bruin

24.95
Last update was in: juli 15, 2018 5:09 am

Ø 14 cm

Marmeren Vijzel Met Stamper - Wit - Gepolijst

25.99
Last update was in: juli 15, 2018 5:09 am

Ø 7 cm

 

Vind de juiste maat vijzel

Een ander onderscheidend kenmerk is de grootte. Nogmaals, er zijn verschillende varianten. Alleen verse kruiden hebben veel volume. Wij geloven dat alleen een grote mortel voldoende capaciteit biedt. De diameter moet daarom ongeveer 14 cm of meer zijn. Als u voor de granietmortel kiest, heeft dit uiteraard een aanzienlijk gewicht. Maar dit is zelfs een voordeel, omdat u de vereiste stabiliteit bereikt om het maalproces onnodig moeilijk te maken.
(Let op: een keukendoek als basis voorkomt krassen op het werkoppervlak!)

Vijzel gemaakt van porselein en keramiek

Om geen vervelende verrassingen in de voorbereiding te ervaren, zijn er enkele punten om op te merken bij het kopen van de mortel: de stabiliteit van een vijzel is in principe van groot belang. Modellen gemaakt van porselein of keramiek zijn slechts gedeeltelijk geschikt als keukenhulp. Vanwege de fragiele structuur kan het verpulveren van harde korrels een echte uitdaging zijn. In zeldzame gevallen kunnen oppervlakken afbladderen en kunnen kleine fragmenten worden losgemaakt. Hiervoor kun je kruiden vooral fijn malen in mortels gemaakt van keramiek en porselein.

Vijzel van steen

Steenmortels blijken uitstekend en rechtvaardigen dus hun meestal hogere prijs. Het is de moeite waard te investeren in een vijzel gemaakt van natuursteen (zoals graniet of marmer) of een alternatief van edele metalen (bv. Als gietijzer). Vijzels van graniet zijn betrouwbare instrumenten die niet alleen stabiel staan tijdens het malen, maar ook efficiënter en gemakkelijker werken mogelijk door uitglijden. Daarom kunnen ze beter worden gebruikt met grote of vaste ingrediënten en hebben ze een lange levensduur. Als alternatief voor graniet is de mortel van marmer erg populair, omdat ze nog steeds de technische eigenschappen en een aantrekkelijk uiterlijk. Ze zijn echter meer vatbaar voor zuren.

Vijzel van hout

In houten vijzels een aantal kruiden malen is relatief zwaar. Ze hebben ook de neiging om in de loop van de tijd poreus te worden en sneller sporen van gebruik te tonen als modellen van graniet. Een vijzel van olijfhout vraag bijvoorbeeld vaak na gebruik een intensief onderhoud en regelmatige polijsten met olie tegen porositeit.

Mortel en stampers moeten passen

Bovendien is het bij het kopen van een geschikte mortel verstandig om ervoor te zorgen dat de stamper en de mortel van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Waarom? Zodat dat het niet afwrijft en de smaakervaring goed is. Niet alleen het materiaal is belangrijk, maar ook de juiste relatie tussen mortier en stamper.

Vaak worden beide al op maat aangeboden als set. Als beide onderdelen afzonderlijk worden gekocht, is het logisch om ervoor te zorgen dat de plunjer niet te groot is voor de mortel. De basisregel is dat er altijd een beetje ruimte over moet blijven om te kunnen malen.

Bovendien heeft een plunjer een bepaald gewicht nodig om zonder veel moeite goede resultaten te bereiken, maar tegelijkertijd de mengkom of de hele mortel te beschadigen. De plunjer is onderaan afgerond, zodat deze perfect past bij de vorm van de mortel. Hoe groter het is, hoe gemakkelijker het is om kruiden of specerijen te malen.

Gebruik een vijzel op de juiste manier

Het gebruik van een vijzel is eenvoudig en spreekt voor zich: de ingrediënten worden maximaal toegevoegd aan de mortel totdat deze tot een derde is gevuld en vervolgens met de stamper tot de gewenste korrel worden gemalen.

Om het beste te verpletteren, grijpt met één hand de mortel terwijl de andere de stamper gebruikt om de ingrediënten in de kom te verpletteren in draaiende bewegingen. Als individuele ingrediënten, zoals peperkorrels, in het begin nog te stevig zijn, zal beuken helpen met voldoende druk voordat ze naar de eigenlijke mortel gaan. De bewegingen mogen echter niet uitmonden in slaan of kloppen, anders kunnen mortels breken of kunnen deeltjes worden afgeschilferd.