Welk matras bij rugpijn?

Welk matras helpt bij rugpijn?

Het perfecte matras voor rugpijn bestaat niet. Maar er zijn modellen die de symptomen kunnen verlichten. Hieronder wordt uitgelegd waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een matras, welke typen zijn verschillend en hoe hoogwaardige matrassen kunnen worden herkend.
In principe zijn de matrassen te koop in Nederland consistent van hoge kwaliteit en kunnen u gemakkelijk meer dan 10 jaar van dienst zijn. Desondanks is het belangrijk om bij het kopen van een dergelijk duurzaam materiaal goed op te passen voor het kopen van matrassen die geschikt zijn voor uw eigen slaapbehoeften.

Besteed aandacht aan de mate van hardheid

Wie een nieuwe matras wil kopen, moet onder meer letten op de hardheid. Bij het testen in een laterale positie moeten de schouders en het bekken ver genoeg zinken, zodat de ruggengraat een zo recht mogelijke lijn vormt. Als dit het geval is, werd een matras met de juiste hardheidsgraad gevonden. De fabrikanten delen dit van H1 (zacht) tot H5 (hard). Hoe hoger het gewicht, hoe hoger de hardheid.

Een te hard of te zacht matras kan rugpijn veroorzaken. Het probleem hierbij is dat elke fabrikant werkt met zijn eigen richtlijnen. Daarom moet altijd een lig test worden gedaan voordat een matras wordt gekocht. Dit is tenslotte geen bijzonder goedkope aankoop.

Het volgende overzicht geeft u informatie over de juiste hardheidsgraad voor uw gewicht. Maar let op: sommige matrassen kunnen ook kleine afwijkingen bevatten, afhankelijk van de fabrikant:

Hardheid H1 tot 60kg
Hardheid H2 tot 80 kg of 85 kg
Hardheid H3 tot 100kg
Hardheid H4 tot 120kg of 125kg
Hardheid H5 tot 150 of 160 kg

 

 

 

De zones in matrassen

Met een geschikt matras moeten de schouders en het bekken zo laag zakken dat de wervelkolom zo recht mogelijk in de laterale positie is. Dit voorkomt dat de tussenwervelschijven asymmetrisch worden ingedrukt tijdens de slaap. Om deze reden zijn veel matrassen onderverdeeld in zogenaamde liggende zones met verschillende graden van hardheid, sommige in drie, anderen in acht. Veel experts weten echter niet zeker of deze classificatie echt zinvol is. Wie slaapt op een matras met acht liggende zones, moet immers niet echt overstappen op de voordelen van deze onderverdeling.

Hoe herken ik een matras van hoge kwaliteit?

De kwaliteit van een matras is onder meer te herkennen aan het zogenaamde volumegewicht (RG). Dit geeft aan hoeveel kilogram van de gebruikte grondstof in één m³ van de matras zit. Hoe hoger deze waarde, hoe beter. Omdat een hoog volumegewicht zorgt voor een goede puntelasticiteit. Bij een goed matras moet de RG waarde minimaal 40 zijn. Met kwalitatief hoogwaardige en dus ook dure modellen kan ook de 50 behoorlijk worden overschreden.

Welke matrasvulling helpt bij rugpijn?

Welk matras het beste helpt bij rugklachten, kan niet worden beantwoord met een vast antwoord. Omdat eerst moet worden vastgesteld welke klachten aanwezig zijn. In principe moet echter de nadruk worden gelegd op kwaliteit om geen rugpijn te veroorzaken. Ook hier spelen het volumegewicht en de hardheidsgraad een rol. Als deze waarden correct zijn, is dit een eerste stap op weg naar een gezonde rug. Anders moet individueel worden bepaald welke matras u het beste bevalt.

Mensen met allergieën moeten kiezen voor een model van latex of koudschuim, omdat in deze materialen stof en mijten niet zo gemakkelijk kunnen worden afgezet. Degenen die ‘s nachts veel transpireren, moeten een pocketvering matras kiezen. Omdat in deze lucht veel beter circuleert dan andere modellen. Koudschuim matrassen zijn daarentegen heel licht en kunnen gemakkelijker worden getransporteerd. Latex heeft het voordeel dat het een natuurlijk product is.

Het is dus duidelijk dat elk van de beschreven matrastypes enkele voordelen heeft. Deze hebben echter niet echt iets te maken met rugpijn. Daarom moet een fabrikant worden gekozen, die een ruime proefperiode biedt bij het kopen van internet. Omdat alleen op deze manier kan worden vastgesteld of de rug goed omgaat met de matras. Dit is echter meestal niet genoeg voor één nacht, zodat de testslaap over een paar dagen tot weken moet worden uitgevoerd.

Laatste redmiddel: orthopedische matrassen

Als alle hierboven beschreven maatregelen niet hebben geholpen en er nog steeds rugpijn is, overweeg dan om een ​​orthopedisch matras te gebruiken. Dit geeft zelfs bij een zeer laag gewicht en verlicht de wervelkolom. Hier wordt een zogenaamd traagschuim gebruikt, dat na beslapen enige tijd in beslag neemt, totdat het zijn oorspronkelijke vorm weer heeft ingenomen. Dit kan een probleem zijn voor rusteloze slapers.

En zeker wie zwaar zweet, zou een ander model moeten kiezen. Omdat het visco-elastische schuim een ​​zeer hoge warmte-isolatie heeft. Bovendien is dit relatief duur, en daarom wordt het vaak gelast op een laag conventioneel koudschuim. Als gevolg hiervan kan de gehele matras veel goedkoper worden aangeboden en is deze iets stabieler, vooral aan de onderkant.

Moeten zij-, rug- en buikslapers andere matrassen gebruiken?

In de handel worden speciale matrassen aangeboden voor elk type slaper. Degenen die meestal op hun rug liggen, moeten een model kiezen dat in het bijzonder de lumbale wervelkolom en de nek ondersteunt. Zijdelingse matrassen, aan de andere kant, zouden iets moeten opbrengen voor de schouders en het bekken. Als u ‘s nachts op uw buik ligt, moet u ervoor zorgen dat het gewenste model in het bekkengebied iets strakker is om een ​​holle rug te voorkomen.

Bijna alle mensen veranderen echter hun slaaphouding tijdens de slaap. Daarom is het erg belangrijk dat de matras comfortabel is in elke situatie. Om deze reden moet het monster worden gelokaliseerd of moet het monster worden geslapen voordat het beschikbaar is voor aankoop.