Verwijder vieze geur in de vaatwasser

Zelfs als een vaatwasser constant van binnen wordt gespoeld en vanzelfsprekend zichzelf reinigt, is het mogelijk dat het huishoudelijk apparaat op een gegeven moment onaangenaam gaat ruiken. Meestal weet u niet waar u de oorzaak moet zoeken, maar er zijn enkele plaatsen op de vaatwasser die hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Er is altijd een reden waarom het apparaat onaangenaam muf ruikt. De trigger moet zeker worden verwijderd.
Onze gids “Geur elimineren in de vaatwasser” laat zien hoe u het beste te werk kunt gaan om de oorzaak te achterhalen en de geur effectief en duurzaam te elimineren.

Gebruik deze items om de geur uit de vaatwasser te verdrijven

Spons of doek
Microvezeldoek
Citroenzuur
Afwasborstel of spons
Soda

Hoe de vaatwasser schoon te maken

Overal waar warmte, vocht en etensresten samenkomen, kunnen bacteriën of zelfs schimmels voorkomen. De bacteriën gedijen goed in het warme en vochtige klimaat in de machine, waarbij ze het voedselresten voeden en ontbinden. Dit leidt dan tot de vervelende geur. Je kunt natuurlijk een van de geursteentjes, die speciaal gemaakt zijn voor vaatwassers, erin ophangen, maar dit neemt de oorzaak niet weg en witwast alleen de vervelende geur.
Als je in de machine kijkt, zul je ondanks de geur zeker merken dat alles er schoon uitziet aan de oppervlakte. Op het eerste gezicht ontdek je de oorzaak nauwelijks. De “boosdoener” zit namelijk in de afdichtingen, in de sproeiarmen of in de overgebleven zeef. U moet deze items dus verwijderen, en ze zorgvuldig schoonmaken.. Dat klinkt tijdrovender en ingewikkelder dan het is. Dit kan zelfs worden bereikt zonder technisch inzicht en met twee linkerduimen.

Dus doe het volgende:

  • Verwijder eerst de restzeef in het onderste gedeelte. Bij de meeste modellen hoeft u deze alleen maar te draaien of er gewoon uit te trekken. Vaak verzamelen zich veel vreemde voorwerpen en grote etensresten in de zeef. Verwijder deze en spoel de zeef goed uit. Bij voorkeur met een afwasborstel of spons.
  • Sommige fabrikanten installeren een andere zeef in hun vaatwassers. Verwijder deze ook en maak hem grondig schoon. Als u niet zeker weet of uw machine een andere zeef heeft en waar deze zich bevindt, kunt u het beste de bedieningsinstructies raadplegen.
  • Nu moet u de rubberen afdichtingen in de wasmachine reinigen. Duw de rubberen lipjes een beetje opzij. Als je hier lange tijd niet hebt schoongemaakt, vraag je je waarschijnlijk af wat zich daar in de loop van de tijd heeft verzameld. Gebruik een spons en een beetje afwasmiddel om het vuil te verwijderen en wrijf daarna droog met een microvezeldoek om eventuele resten te verwijderen. Bij sommige modellen kunt u de rubberen afdichtingen zelfs helemaal verwijderen. Dit maakt het voor u des te gemakkelijker om bij het vuil te komen en het volledig te verwijderen.
  • In de loop van de tijd kunnen dingen die daar niet thuishoren zich ook in de sproeiarmen verzamelen. Verwijder de sproeiarmen, open ze en spoel ze grondig af onder stromend heet water. Leg ze er dan weer in. Als een sproeigat verstopt is, gebruik dan een paperclip of naald om het los te duwen. Bij verkalkte sproeiarmen wordt een kalkreiniger aanbevolen. Citroenzuur heeft zichzelf bewezen als een huismiddeltje. Om te ontkalken plaatst u de sproeiarm in een waterbad met kalkreiniger of citroenzuur.
  • Zorg ervoor dat je in de hoeken en gaten van de binnenkant van de vaatwasser kijkt of er nog etensresten zijn. Vooral in verband met de wasmiddeltabs kunnen zich daar na verloop van tijd echt hardnekkige onzuiverheden vormen, die op een gegeven moment gaan ruiken.

Hoe u de geur uit de vaatwasser kunt verwijderen

Veel modellen bieden verschillende temperatuurniveaus en energiebesparende programma’s. Als je (bijna) uitsluitend de lage temperaturen gebruikt, kunnen de bacteriën zich heerlijk vermenigvuldigen. Bacteriën houden van warme en vochtige omgevingen. Ze sterven pas vanaf ongeveer 60 graden C. Om de ziektekiemen regelmatig te doden, moet je zeker 1-2 keer per maand een programma met de hoogste temperatuurinstelling gebruiken. Als je de afwas niet zo heet wilt afwassen, kun je het wasproces ook uitvoeren met een lege machine. Dus doe er een vaatwastablet in en laat de machine helemaal doorlopen zonder een voorbespaar- of energieprogramma op het hoogste niveau.
Om de automaat van binnen nog beter te reinigen, kunt u ook als volgt te werk gaan: Zet de automaat op de hoogste stand aan, wacht even tot hij voldoende water heeft opgezogen, open dan de deur, voeg 6-8 eetlepels citroenzuur toe. Laat de vaatwasser dan ruim 10-12 minuten draaien, schakel dan het apparaat uit en laat het citroenzuur 20-30 minuten inwerken. Zet nu de machine op “Afpompen”. Als het proces is voltooid, kun je de deur van de vaatwasser openen. Giet nu nog een oplossing van ruim 5 liter water en 5-6 eetlepels gecalcineerde soda (van de apotheek) in de bodem van de vaatwasser. Sluit nu de deur en laat de oplossing 2-3 uur werken. Stel nu de machine in op een kort programma en laat het doorlopen. Het geurprobleem zou nu opgelost moeten zijn.
Als u ondanks alle maatregelen geen verbetering bereikt, is het mogelijk dat de slangen voor de in- en uitlaat vuil zijn en een onaangename geur afgeven. Om dit te voorkomen, heb je een beetje handvaardigheid nodig. Je moet de automaat uit het keukenblok halen (ongetwijfeld enkele schroeven losdraaien) en omdraaien. Draai de watertoevoer dicht, verwijder de slangen en laat het resterende water in een emmer lopen. Reinig nu de slangen met een flessenborstel in de badkuip met warm water. Als dit niet werkt, moet u nieuwe slangen kopen. Deze kosten niet teveel. Als ook deze reinigingsmaatregel niet lukt, kunt u alleen een specialist raadplegen.

Flakko
Logo
Shopping cart