Tegels schoonmaken, hoe doe je dat?

Tegels reinigen

Lees meer over de nieuwste tips voor tegelreiniging en maak kennis met effectieve huismiddeltjes voor het reinigen van tegels.
Wanneer u uw tegels schoonmaakt, moet u niet alleen op het soort vervuiling letten, maar ook op het materiaal waaruit de tegels zijn opgebouwd. Over het algemeen zijn tegels gemakkelijk schoon te houden. Ze zijn niet erg gevoelig voor het reinigingsmiddel en kunnen zowel warm als koud water aan. Als u echter natuursteentegels wilt reinigen, moet u goed nadenken over welk schoonmaakmiddel u moet gebruiken, zodat de gevoelige steen niet wordt aangetast.

Natuurlijk, om het juiste reinigingsmiddel te kiezen, hoeft u niet elke keer een vlekbepaling uit te voeren. Voor vloertegels, kunt u ervan uitgaan dat het meestal straatvuil is dat moet worden verwijderd. Tegels in de badkamer hebben daarentegen meer kans op kalkaanslag of tandpastavlekken en in de keuken moet je veelal vetvlekken bestrijden.
Geglazuurde tegels of keramische tegels zijn relatief ongevoelig en kunnen worden verwerkt met een allesreiniger. Tegels van natuursteen, zoals marmer, leisteen of zandsteen vereisen speciale zorg.

Vloertegels schoonmaken

Voordat u begint met het reinigen van de tegels, moet u zichzelf informeren over de mate van vervuiling van uw vloerbedekking. Zoek geen hardnekkige vlekken op, pas geen allesreiniger, vloerreiniger of afwasmiddel aan.

Aanhoudende vlekken die niet kunnen worden verwijderd door middel van weken, kunnen van tevoren worden behandeld met een zachte borstel, scrubber of een ruwe plastic spons. Let op: gebruik geen metalen schuurspons en gebruik geen scherpe voorwerpen om vuil van de tegels te verwijderen.

Veeg eerst het grofste vuil op met een bezem of borstel.
Onderzoek vervolgens uw vloer en zoek naar hardnekkige vlekken.
Giet warm water (niet te heet) in een emmer en schenk een scheut allesreiniger of vloerenreiniger in het warme water.
Maak de vlekken ruim nat met dit water.
Laat het schoonmaakwater vijf minuten staan ​​en veeg de hele vloer vervolgens schoon met een dweil.
Als er nog steeds vlekken zijn na nat reinigen, besprenkel dan met fris water en behandel het met een borstel.
Droog na het nat wassen de vloertegels af met een goed uitgewrongen microvezeldoek.

Tip: in het geval van een groot vloeroppervlak, moet u het reinigingswater ten minste eenmaal tijdens de natte reiniging vervangen, zodat het vuil opgelost in het water niet bezinkt in de voegen van de tegels.

Badkamertegels schoonmaken

Vooral in de badkamer moet je vaak vechten tegen kalkvlekken op de mooie tegels. Immers, niet elke bad gebruiker veegt waterspatten af ​​die direct naast de wastafel / douche aan de muur of op de vloer zijn geland. Als het water echter op de tegels opdroogt, laat het vaak lelijke, witte kalkvlekken achter. Aangekoekte badkamer tegels reinig je als volgt:

Giet pure, witte huishoud azijn (het kan de goedkoopste wijnazijn zijn) in een schaal. Degenen die liever met azijnessence reinigen, maken een mengsel (1: 1) van koud water.
Doordrenk een schone, niet pluizende katoenen doek in het huismiddeltje en wring het goed uit.
Was vervolgens de verkalkte badkamertegels met de azijndoek.
Laat de azijn / azijnessence een paar uur inwerken.
Voeg vervolgens warm water toe aan een kom en voeg wat standaard afwasmiddel toe.
Was nu de badkamer tegels met het reinigingswater.
Droog de tegels ten slotte af met een trekker, die ook wordt gebruikt om de ramen te reinigen.

Tips: zorg ervoor dat de voegen zoveel mogelijk droog blijven als u inwrijft met azijn. Het azijnzuur tast de voeg aan.

Als uw natuursteentegels lelijke kalkaanslagplekken hebben, kunnen ze met edelsteenzeep worden gereinigd. Voeg een beetje edelsteenzeep toe aan het dweilwater en was de natuurstenen platen af. Nadien is het absoluut noodzakelijk om met schoon water af te vegen, zodat er geen lelijke uitstrijk laag ontstaat.

Keukentegels schoonmaken

Helaas kunnen keukentegels zelden schoongehouden worden met enkel warm water. Vaak spat vet op de tegels, of het kantelt een sauspan om. Bij elk ongeluk is het uiteraard zo dat hoe eerder je de vlekken verwijdert, hoe makkelijker het is. Maar het zijn niet altijd grote spetters die tijdens het koken van de muur kunnen worden geveegd. De tegels in de keuken vereisen vaak een speciale behandeling bij het reinigen:

Doe heet water in een kom.
Voeg een goede scheut afwasmiddel toe en
Was alle keukentegels gelijkmatig met het schoonmaakwater.
Controleer nu of er nog vlekken zijn. Als dit het geval is, wordt het hardnekkige vuil afzonderlijk behandeld.
Breng een harde zeep aan op een zachte borstel en wrijf over de vetvlekken tot ze weg zijn. Als alternatief kunt u ook vloeibaar wasmiddel voor de grote was gebruiken in plaats van kernzeep.
Als ondanks het poetsen het vet nog steeds niet oplost, laat je je huismiddeltje een uur inweken en begin dan opnieuw.
Na de speciale behandeling van de vlekken, vergeet niet om de keukentegels opnieuw af te nemen met schoon water en vervolgens te drogen met een microvezeldoek.

Huismiddeltjes voor het reinigen van tegels

Allesreiniger: hier kunt u uw vloertegels reinigen met allesreinigers.

Keramische schraper: met de schraper voor de keramische kookplaat kunnen opgedroogd vet en sausvlekken gemakkelijk van de tegels in de keuken worden verwijderd zonder krassen te veroorzaken. Plaats de schraper in een hoek van 30 graden en veeg hem na elk gebruik schoon met een keukenhanddoek.

Azijn Essentie: Hoe azijn of azijnessence te gebruiken om kalkaanslag uit de badkamertegels te verwijderen, wordt hier uitgelegd.

Edelsteenzeep is beschikbaar op internet. Het is ideaal voor het reinigen van verkalkte natuursteentegels. Doe wat edelsteenzeep in het water en gebruik het om de tegels te wassen. Reinig vervolgens met schoon water.

Shampoo: als alternatief voor de allesreiniger of het wasmiddel kunt u uw tegels ook met shampoo poetsen. Doe een goede scheut shampoo in het warme water en gebruik het om de tegels te wassen. Veeg vervolgens af met schoon water en droog af met een microvezeldoek. Shampoo heeft het voordeel dat het saaie tegels terug naar de glans brengt.

Gebruik harde zeep om hardnekkige vetvlekken van de keukentegels te verwijderen.

Sinaasappelschil: bijzonder milieuvriendelijk, kunt u reinigen met sinaasappelschil. Om watervlekken van de badkamertegels te verwijderen, wrijft u de tegels met sinaasappelschil. Laat uw huismiddel inwerken en veeg het vervolgens af met schoon water. De citrusvruchten reinigen niet alleen de tegels, ze hebben ook het extra voordeel dat de badkamer heerlijk vers ruikt.

Salmiak: Breng met Ammoniumchloride (uit de apotheek) doffe tegels opnieuw aan. Doe wat salmiak op een pluisvrije doek en wrijf ermee met je tegels. Ze stralen weer in nieuwe pracht.

Zout en terpentine: als je badkamertegels wat ouder zijn en er enigszins vergeeld uitzien, gebruik je een mengsel van zout en terpentine om de gele sluier te verwijderen. Breng de huisremedie aan op een katoenen doek en wrijf de tegels mee.

Vloeibaar wasmiddel: in plaats van kernzeep te gebruiken, kunt u ook uw keukentegels van hardnekkige vetvlekken verwijderen met een vloeibaar wasmiddel.

Flakko
Logo
Shopping cart