Siliconen bakmat groot en klein, ideaal voor in de keuken

Om gebak, koekjes of hartig gebak te bakken, kunt u een permanente siliconen bakmat gebruiken als alternatief voor bakpapier. Het bestaat uit siliconen en kan honderden keren worden hergebruikt in tegenstelling tot bakpapier. Daarnaast heeft het andere voordelen die het bakken vergemakkelijken.

Waar kun je een siliconen bakmat voor gebruiken?

Een duurzame bakmat, zoals de naam al aangeeft, is een duurzame bakplaat die honderden of zelfs duizenden keren kan worden hergebruikt. De bakmat bestaat uit siliconen of een met siliconen gecoate glasvezeldoek of glasvezel met een coating van polytetrafluorethyleen (PTFE), ook bekend onder de merknaam Teflon. In elk geval komt het met zeer goede antikleefeigenschappen. Het kan worden gebruikt voor het uitrollen van een deeg, wat als voordeel heeft dat u het werkoppervlak niet met bloem hoeft te bestrooien en dus veel reinigingsinspanningen bespaart. Veel producten hebben hiervoor een anti-slipfunctie, zodat het deeg gemakkelijk kan worden uitgerold.

De praktische matten kunnen niet alleen worden gebruikt voor het bereiden van gebak, maar dienen ook als een bakvorm en dus als een alternatief voor bakpapier. Het is belangrijk om bij het kopen op de specificaties van de fabrikant te letten, tot welke temperatuur de bakmat hittebestendig is. Sommige producten kunnen worden bijgesneden, andere niet. In het laatste geval blijkt het voordelig te zijn om zijn bakplaat voor aankoop te meten. Vanwege de goede antikleefeigenschappen laat het gebak goed los. En schoonmaken is ook eenvoudig: na gebruik wordt de mat eenvoudig met warm water gespoeld. Sommige producten zijn zelfs vaatwasmachinebestendig en kunnen in de vaatwasser worden schoongemaakt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een siliconen bakmat?

Zoals eerder vermeld, moet u goed op de maat letten, zodat de mat perfect in de bakplaat past. De matten zijn over het algemeen niet erg duur, dus je moet liever de ene of de andere Euro meer uitgeven. Zeer goedkope bakmatten kunnen namelijk na verloop van tijd vervormen. Als het product sterk ruikt als u het uit de verpakking haalt, moet u het eenmaal gebakken in de oven op de aangegeven maximale temperatuur zonder gebak, zodat de geurmiddelen kunnen verdampen.

Naast conventionele bakmatten kunt u zogenaamde embossing matten kopen, die verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen. Bijvoorbeeld, uithoudingsmatten voor macarons zijn populair. Talloze embossing matten zijn online te vinden in het assortiment. Sommige producten worden ook geleverd met hulplijnen en conversietabellen, die nuttig kunnen zijn bij de bereiding van het deeg.

Een bakmat is een zeer goed alternatief voor bakpapier, omdat deze meerdere keren kan worden hergebruikt, goede antikleefeigenschappen heeft en gemakkelijk te reinigen is. Sommige duurzame matten kunnen zelfs op maat worden gesneden en zijn vaatwasmachinebestendig – in dit opzicht is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen. Het is ook van belang tot welke temperatuur de bakmat hittebestendig is. Naast eenvoudige matten zijn er ook zogenaamde embossing-matten beschikbaar, waarmee Makarons en dergelijke kunnen bakken.