Plafondventilator met lamp, met en zonder afstandbediening

Plafondventilator – tips en koopadvies

Als de zomerse hitte echt op de daken en gevels slaat, de temperaturen in woon- slaap- en werkruimten omhoog schiet, dan moet er dringend worden gekoeld. Een goede manier om de warmte comfortabeler te maken, is een plafondventilator in de kamers te installeren.
Maar hoe groot moet een plafondventilator zijn? Welke kosten moet u verwachten? En wat maakt een goede plafondventilator helemaal? In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen en laten we aan te bevelen modellen zien.

 

 

Wat is een plafondventilator en waarin onderscheidt hij van andere modellen?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een plafondventilator een ventilator die aan het plafond is bevestigd. Plafondventilatoren bestaan ​​uit een houder, waarmee de apparaten met een gewicht van enkele kilo’s aan het plafond worden bevestigd.
In het ventilatorhuis bevindt zich een elektromotor, waarmee de wieken van de plafondventilator worden aangedreven. Het werkingsprincipe is daarom hetzelfde als bij andere ventilatortypes. Plafondventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten, zodat ze perfect kunnen worden aangepast aan het respectieve kamer ontwerp en de grootte van de ruimte.

Hoewel plafondventilatoren niet zo gewoon zijn als vloerventilatoren of tafelventilators, zijn ze vrijwel onmisbaar in elke kamer in tropische gebieden. Omdat de klimaatverandering in de vorm van meer frequente en extreme hittegolven echter ook in dit land steeds duidelijker wordt, ontdekken steeds meer mensen de voordelen van de apparaten, zelfs op onze breedtegraden.

Plafondventilatoren zijn aanzienlijk groter in vergelijking met andere ventilatoren en zijn daarom veel zwaarder. Omdat ze stevig aan het plafond van de kamer moeten worden bevestigd, zijn ze ook permanent zichtbaar. In de winter kunnen plafondventilatoren de stookkosten tot 30 procent verlagen, omdat ze de warme lucht die zich normaal onder het plafond verzamelt, kunnen doen ronddraaien, waar het daadwerkelijk door mensen kan worden waargenomen.

back to menu ↑

Plafondventilator met verlichting

Plafondventilatoren worden meestal in het midden van de kamer aan het plafond geïnstalleerd. De verlichting van de kamer bevindt zich echter vaak op deze positie. Slimme uitvinders ontwikkelden daarom jaren geleden de plafondventilator met verlichting. Deze modellen combineren op een slimme manier ventilator en verlichting in één apparaat, omdat het licht rechtstreeks in het ventilatorhuis is geïntegreerd. Er hoeft dus slechts één apparaat op het plafond te worden gemonteerd, wat enerzijds ruimte bespaart en anderzijds ook optische voordelen biedt.

Natuurlijk kunnen de verlichting en de ventilatorfunctie voor bijna alle plafondventilatoren met verlichting apart worden in- en uitgeschakeld. Veel modellen hebben ook een afstandsbediening die het licht dimt en het gemakkelijk maakt om het prestatieniveau van de ventilator aan te passen.

back to menu ↑

Voor- en nadelen van plafondventilatoren

Plafondventilatoren zijn in principe gebaseerd op hetzelfde werkingsprincipe als andere fans, maar er zijn een paar grote verschillen.

Voordelen

Omdat plafondventilatoren aan het plafond zijn gemonteerd, kunnen ze afmetingen hebben die ondenkbaar is met andere fans. De vleugelafmetingen kunnen perfect worden aangepast aan de grootte van de kamer en zorgen zo voor een optimale dekking. Bovendien wordt de luchtstroom van het plafond naar de vloer geblazen en kan zo elke hoek van de kamer bereiken.

Vanwege de grote vleugels hoeven plafondventilatoren niet zo snel te draaien als ventilatoren om voldoende luchtdoorvoer te krijgen. Het resultaat is dat plafondventilatoren een relatief laag geluid volume bereiken tijdens hun werking en daarom bijzonder geschikt zijn voor geluidsgevoelige personen.

Omdat er plafondventilatoren zijn in verschillende ontwerpen en gemaakt van verschillende materialen, kunnen de apparaten deel uitmaken van het ontwerp van de ruimte. In plaats van zich als een vreemd voorwerp in de kamer te gedragen, kunnen plafondventilatoren hun rol spelen in de uitstraling van een kamer.

Plafondventilatoren kunnen voorkomen dat de warme lucht in de winter onder het plafond opwarmt. Omdat warme lucht altijd opkomt, hoopt de warme verwarmingslucht zich bijna ongebruikt onder het plafond op. Een plafondventilator kan de warme lucht van het plafond terug naar de vloer blazen, zodat de warmte beter wordt benut. Volgens deskundigen kan deze kamer tot 30 procent besparen op stookkosten.

Nadelen

Een belangrijk nadeel van plafondventilatoren is dat ze permanent aan het plafond moeten worden geïnstalleerd. Indien nodig kan een staande ventilator worden opgesteld en later eenvoudig weer in de kelder worden geplaatst. Een plafondventilator aan de andere kant is altijd aanwezig – in de zomer en in de winter.

Omdat de plafondventilator relatief groot en vooral zwaar is, is het misschien niet mogelijk om deze op alle plafonds te installeren. De apparaten zijn afhankelijk van de grootte tot 10 kilogram. Met dunne plafonds kan dit bijvoorbeeld een groot probleem zijn, zodat een installatie alleen of met grote inspanningen en extra kosten mogelijk is.

Bovendien moet er voor de installatie van een plafondventilator voor worden gezorgd dat de ruimte ook een bepaalde minimale hoogte heeft. Als de ruimte niet aan deze minimumhoogte voldoet, kan de ventilator om veiligheidsredenen niet worden geïnstalleerd, anders kunnen haar, hoofden of ledematen tijdens gebruik in aanraking komen met de ventilatorbladen.

Natuurlijk speelt de kostenfactor natuurlijk ook een rol. Over het algemeen zijn plafondventilatoren zonder twijfel de duurste ventilatoren. De kosten van goede plafondventilatoren, sommige met verlichting en afstandsbediening, liggen tenminste in het bereik van drie cijfers. Daarnaast zijn er mogelijk installatiekosten die niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld bij staande ventilatoren of torenventilatoren, en vanwege de grotere elektriciteitskosten.

back to menu ↑

Wat is een beter? Een plafondventilator of staande ventilator?

Beide ventilatortypes hebben verschillende eigenschappen en bijgevolg verschillende voor- en nadelen. Zodat iemand de vraag van het betere apparaat kan beantwoorden, hangt het dus vooral af van de vereisten en de respectieve toepassing. Plafondventilatoren zijn bijzonder geschikt als het gaat om de permanente, effectieve en stille werking in een specifieke ruimte op de voorgrond. Staande ventilatoren zijn echter beter geschikt voor kortstondig, lokaal gebruik in situaties waar meer flexibiliteit op de locatie vereist is.

back to menu ↑

Hoe groot moet een plafondventilator zijn?

Hoe groot een plafondventilator moet zijn, hangt vooral af van de grootte van de kamer. Het is belangrijk dat grote kamers grotere vleugellengtes nodig hebben, zodat voldoende ruimtebedekking en luchtcirculatie kunnen worden verzekerd. Er zijn meestal de standaardmaten van 70, 105 en 132 cm spanwijdte om in de handel te kopen.
Voor kleine ruimtes met een oppervlakte tot 10 m² zijn de kleinste modellen met een spanwijdte van 70 cm geschikt.
Voor normale kamers met een oppervlakte tot ongeveer 15 m² moet de spanwijdte minimaal 105 cm bedragen.
Voor grotere kamers met een oppervlakte van meer dan 20 m², raden we aan om plafondventilatoren te gebruiken met een spanwijdte van ten minste 132 cm.
Natuurlijk kun je ook verschillende plafondventilatoren samenvoegen en het effect ervan vergroten.

back to menu ↑

Wat is een goede plafondventilator?

Een goede plafondventilator wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken.
Ten eerste moet het uiterlijk van de plafondventilator natuurlijk ook overeenkomen met het ontwerp van de kamer, zodat het apparaat er niet uitziet als een vreemd iets.
Ten tweede moet de maat van de ventilatorbladen worden afgestemd op het oppervlak van de kamer, zodat voldoende luchtcirculatie is gewaarborgd.
Natuurlijk hangt de uitrusting altijd af van de individuele vereisten. Er zijn goede plafondventilatoren met geïntegreerde, dimbare verlichting en bijbehorende afstandsbediening.
Voor sommigen zijn deze functies een must voor een goed apparaat, terwijl anderen slechts onnodige gimmicks zijn. Het is onbetwistbaar dat goede plafondventilatoren hun werk stilletjes doen en energie besparen. Dit betekent dat een goede plafondventilator, althans op het laagste vermogensniveau, niet als storend mag worden ervaren, zelfs niet tijdens het slapen. Bovendien mag het maximale energieverbruik van een goed apparaat niet hoger zijn dan 60 watt, zelfs niet op het hoogste niveau.