
Gietijzer, keramiek of roestvrij staal: wie afhankelijk is van gezonde voeding, wil er geen giftige stoffen in. Wij laten zien welke pannen veilig zijn.
“Clean Eating” – dit is de naam van een populair gezondheidsconcept uit de VS. Beroemdheden en fitnessgoeroes zweren erbij. Het principe is bekend: er wordt zoveel mogelijk niets anders gegeten dan groente en fruit en verse, onbehandelde producten.
Ook de manier waarop deze verder worden verwerkt is belangrijk. Zo kunnen schadelijke chemicaliën in teflon coatings tijdens het frituren in het voedsel terechtkomen. Deze worden ook veroorzaakt door oververhitting tijdens de bereiding of wanneer de pan al intensief gebruikt en bekrast is.
Met de juiste pannen kan dit worden voorkomen. Deze hoeven niet duur te zijn, maar moeten bewust worden gekozen afhankelijk van het doel van de bereiding.
Pannen met keramische antiaanbaklaag
Meestal is het een aluminium of roestvrijstalen pan met een keramische coating. Dit is vaak te herkennen aan een glanzend witte of zwarte binnenkant van de pan. Net als roestvrij staal of aluminium neemt het materiaal snel warmte op en draagt het de warmte gelijkmatig over de hele pan.
Keramiek heeft het voordeel ten opzichte van andere coatings dat het zeer krasvast en hittebestendig is. Het materiaal kan probleemloos tot 400 graden weerstaan - en geeft ondanks de hoge temperatuur geen schadelijke stoffen af. Hierdoor is het bijzonder geschikt voor iedereen die gezondheidsbewust is, maar ook voor wie caloriebewust is: er is meestal nauwelijks vet nodig om vlees of groenten dicht te schroeien.
Het is ook gemakkelijk schoon te maken – een theedoek is meestal voldoende om de laatste stukjes af te vegen nadat de pan is afgekoeld. Keramiek is echter over het algemeen niet vaatwasmachinebestendig – en als het om eten gaat, moet je toch liever voorzichtig koken. Dan zijn vis- en vleesgerechten, pannenkoeken of omeletten bijzonder fijn.
De volgende keramische pannen worden aanbevolen:
Tefal Hard Titanium+ Koekenpannenset - Ø 24 & 28 cm - Inductie
2 pannen | Bakpannenset | Geschikt voor: Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Halogeen | Inductie | Keramisch | Oven
Tefal So Intensive - Pannenset Ø 24 & 28 cm
2 pannen | Bakpannenset | Geschikt voor: Gas | Elektrisch | Keramisch | Halogeen | Oven
GreenChef Mini Inductie Koekenpan - Ø14 cm - Keramisch
Geschikt voor: Oven | Keramisch | Inductie | Halogeen | Geschikt voor alle warmtebronnen | Gas | Elektrisch | Aluminium | Vaatwasserbestendig
Roestvrijstalen pannen
Vooral professionele koks waarderen roestvrijstalen pannen omdat ze zeer robuust zijn. Ze zijn ook goed bestand tegen zeer hoge temperaturen. Het beste is: de roestvrijstalen pan is zeer snel op te warmen. Ideaal dus om steaks scherp te schroeien. Maar burger of gepaneerd vlees en gebakken aardappelen zijn ook echt knapperig in een roestvrijstalen pan.
Het is echter mogelijk dat het voedsel in eerste instantie aan het oppervlak van de pan kleeft, maar na slechts een paar seconden komt het er weer uit. Het is dus beter om het niet te snel te draaien met een vork – en krassen op het oppervlak.
Je kunt de pan na het aanbraden ook in de oven zetten, omdat de coating zo extreem resistent is. En doordat bijvoorbeeld steaks maar kort gebakken hoeven te worden, blijven belangrijke voedingsstoffen en smaken behouden.
Highlight: Roestvrijstalen pannen zijn niet alleen erg duurzaam, maar kunnen ook gemakkelijk worden schoongemaakt met afwasmiddel en een zachte spons of in de vaatwasser worden gewassen. Staalwol is daarentegen minder geschikt – dit kan leiden tot flinke krassen in het RVS.
Aanbevolen roestvrijstalen pannen zijn de volgende:
Demeyere Proline Koekenpan - Ø 24 cm
Geschikt voor: Elektrisch | Gas | Halogeen | Inductie | Keramisch | RVS | Vaatwasserbestendig
Demeyere Multiline Bakpan - Ø28 cm
Geschikt voor: Elektrisch | Gas | Halogeen | Inductie | Keramisch | RVS | Vaatwasserbestendig
De Buyer Prim'Appety Koekenpan - Ø 28cm - Rvs
Geschikt voor: Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Halogeen | Inductie | Keramisch | RVS | Vaatwasserbestendig
Pannen met een gietijzeren coating
De koningin onder de pannen als het gaat om warmtegeleiding is de gietijzeren pan. Het moet in staat zijn om tot vier keer meer warmte af te geven aan het hele pan oppervlak dan de roestvrijstalen pan. Het enige nadeel: het kan niet zo snel worden opgewarmd – maar na een langere kooktijd houdt het voedsel veel langer op een constante temperatuur met weinig warmte.
Bovendien geeft het geen schadelijke stoffen af aan het eten en heeft het slechts weinig vet nodig om te frituren. U dient echter zonder chemische hulpmiddelen te reinigen en niet in de vaatwasser te reinigen.
Anders zijn gietijzeren pannen erg duurzaam en kunnen ze tientallen jaren meegaan als ze goed worden onderhouden. Bij een verkeerde behandeling kan de coating echter binnen zeer korte tijd roesten.
Daarnaast maakt het materiaal gietijzeren pannen erg zwaar en kost het de eerste paar keer een beetje vaardigheid om ermee te koken. Door de lange warmteopslag is gietijzer ook minder geschikt voor kort, pittig dichtschroeien.
Aanbevolen gietijzeren pannen zijn:
Koock Amsterdam® Skillet gietijzer 30cm - koekenpan - geschikt voor alle warmtebronnen incl. BBQ en inductie
Geschikt voor: Brander | Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Inductie | Oven | Gietijzer
Gusta Pan Gietijzer 26cm Zwart
Geschikt voor: Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Halogeen | Inductie | Keramisch | Oven | Gietijzer
The Windmill Koekenpan Skillet Extra - 31,5 Cm - Gietijzer Zwart
Geschikt voor: Brander | Gas | Inductie | Metaal