Matras schoonmaken en vlekken verwijderen

We brengen een goede derde van ons leven in bed door. Daarom moet de matras niet alleen van goede kwaliteit en een hoog slaapcomfort zijn, maar moet hij ook van tijd tot tijd worden schoongemaakt. Na verloop van tijd nestelen mijten zich in de matras. Dit is absoluut niet te vermijden. Omdat de mijten zich voeden met stof, haar en huidschilfers, kunt u de mijten onder controle houden door de matras regelmatig schoon te maken en te luchten. Maar hoe maak je een matras goed schoon? Vlekken verwijderen van bloed, urine en gemorste dranken zoals koffie en thee? Vuile vlekken en randjes in de matras zien er immers niet echt mooi uit als je het bed opmaakt. Heb je dure chemische speciale reinigingsmiddelen nodig om vlekken te verwijderen of kun je ze verwijderen met de goede oude en goedkope huismiddeltjes die oma al kende? Houd er rekening mee dat een matras van koudschuim, latex of veerkern in de loop der jaren zal doorhangen en zijn stabiliteit verliest en om hygiënische redenen (mijten etc.) na ca. 5-6 jaar vervangen dient te worden.
Onze gids “Matras reinigen en vlekken verwijderen” geeft u veel waardevolle schoonmaaktips zodat u de matras zo lang en zorgeloos mogelijk kunt gebruiken.

Voor het reinigen van de matras heeft u het volgende nodig

Mild wasmiddel
Bakpoeder
Stofzuiger met mondstuk
Zachte borstel
Mattenklopper

Voordat we bij de tips voor het schoonmaken komen, vooraf een kleine tip: Je kunt het beste een zogenaamde moltonpad gebruiken. Deze overlay wordt eenvoudig over de matras gespannen, d.w.z. hij ligt tussen de matras en het hoeslaken. Het is een soort “onzichtbare” bescherming.
Verwijder eenvoudig de moltonpad van tijd tot tijd of als deze bevlekt is en plaats deze in de wasmachine (indien mogelijk op 95 graden hete was – volg de aanbevelingen van de fabrikant). Het kan tot op zekere hoogte zelfs beschermen tegen huisstofmijt en zorgt ervoor dat de schilfers van huid en haar die we in bed verliezen en dat de mijten zich voeden op de molton pad blijven en niet in direct contact komen met de matras. Verwijder daarom regelmatig de molton pad voorzichtig zodanig dat de huid- en haarschilfers op de pad blijven en niet op de matras komen. Het is het beste om de overlay op te rollen, buiten kort uit te schudden en daarna op de hoogst mogelijke temperatuur in de wasmachine te doen.

Zo gaat u verder met de basisreiniging van de matras

Het is zinvol om de matras elke 4 weken goed te luchten. Plaats ze hiervoor aan de zijkant van het geopende raam. Zo kan vocht dat we ‘s nachts door zweet verliezen goed ventileren. Na een paar uur moet u de matras een beetje kloppen met een mattenklopper en eventueel stof verwijderen.
Stofzuig de matras vervolgens van alle kanten (inclusief de zijkanten) grondig met een stofzuiger en een bekledingszuigmond.
U kunt de matras vervolgens terug in het bedframe leggen en deze schoon opmaken.
Moderne matrassen hebben een afneembare, wasbare hoes of coating. Deze is meestal te openen met een ritssluiting. Verwijder de hoes van de matras en plaats deze in de wasmachine op de hoogst mogelijke temperatuur (60 of 95 graden heet wassen – volg de aanbevelingen van de fabrikant). Dit doodt effectief huisstofmijten, ziektekiemen, bacteriën en zelfs mogelijke schimmels. Voel je vrij om wat meer hygiënische spoeling in de machine te doen. Daarna is de coating weer klinisch schoon. De matrashoes kunt u het beste elke 3-6 maanden wassen. Mensen met allergieën moeten ze vaker in de wasmachine wassen om de blootstelling aan stof en mijten zoveel mogelijk te verminderen.

Hoe vlekken (urine, bloed, rode wijn, melk, koffie enz.) Van de matras te verwijderen

Vlekken in matrassen zijn niet altijd eenvoudig en volledig te verwijderen. Zelfs als huismiddeltjes vrij goed werken op verse vlekken, zijn de speciale reinigingsmiddelen voor het verwijderen van vlekken vaak de laatste optie om bijzonder oude, gedroogde en hardnekkige vlekken volledig te verwijderen. Als uw matras een hoes met ritssluiting heeft, moet u deze na het verwijderen van de vlek in de wasmachine doen en grondig wassen. Was de matrashoes zo heet mogelijk. Neem de aanbeveling van de fabrikant of het waslabel in acht.

Bloedvlekken:

Bloedvlekken op de matras moeten beslist zo snel mogelijk worden verwijderd. Gebruik nooit heet of warm water om vlekken te verwijderen, omdat de eiwitcomponenten in het bloed bij verhitting stollen en pas dan hechten ze echt aan het materiaal.
De kans is groot dat u met koud water bloedvlekken van uw matras krijgt.

Neem een ​​kom en een doek en gebruik deze om de bloedspatten en vlekken rijkelijk weg te vegen. Beknibbel niet op water. Als de bloedvlek niet volledig kan worden verwijderd, kunt u de rest nog behandelen met galzeep. Laat de matras na het schoonmaken goed drogen voordat je het bed weer opmaakt. Een andere schoonmaaktruc werkt met het goede oude bakpoeder voor thuis. Doordrenk de bloedvlek in koud water en leg vervolgens 20-30 minuten zuiveringszout op de vlek. Neem vervolgens de baking soda op met een vochtige doek. Ten slotte kunt u de resterende vlek verwijderen met water en een beetje zacht wasmiddel.

Urinevlekken:

Probeer natte en vochtige urinevlekken eerst af te drogen met toiletpapier of keukenpapier. Vervolgens royaal citroensap op de urinevlek doen en goed laten drogen. Neem nu een zachte borstel en werk hiermee op de urinevlek. Meestal kan het voor het grootste deel vrij gemakkelijk worden uitgeborsteld. De marges zullen waarschijnlijk blijven, maar het grootste deel van de urine zelf moet worden verwijderd. Sproei vervolgens desinfecterende spray op de voormalige urinevlek.
Verwijder zo mogelijk ‘plas sporen’ altijd zo vroeg mogelijk. Hoe verser de vlek, des te beter, gemakkelijker en zonder residu kan deze worden verwijderd.

Koffievlekken, theevlekken en melkvlekken:

Koffie-, thee- en melkvlekken zijn meestal vrij gemakkelijk te verwijderen. Neem gewoon lauw water en spoel de vlek er grondig mee uit. Dit is meestal voldoende. Voor oude en hardnekkige vlekken kun je ook galzeep gebruiken om de vlek aan te pakken.

Rode wijnvlekken:

Rode wijnvlekken zijn goed te verwijderen met zout en koolzuurhoudend mineraalwater. Breng royaal normaal keukenzout aan op de rode wijnvlek. Hierdoor wordt de rode wijn goed opgezogen en uit de matras gezogen. Dep het zout met je wijsvinger in de matras. Zuig vervolgens het zout af, inclusief de rode wijn die is opgezogen met een stofzuiger. Om de werking van het zout te ondersteunen kun je na het aanbrengen voorzichtig wat koolzuurhoudend mineraalwater op het zout en de rode wijnvlek doen. Droog de vlek vervolgens goed af en laat de plek goed aan de lucht drogen voordat je het hoeslaken weer aanbrengt. De rest van de vlek kun je vervolgens met een beetje mild afwasmiddel verwijderen.

Wat te doen als vlekken moeilijk van de matras te verwijderen zijn?

Hebben al deze maatregelen geen zin om de vlekken te verwijderen en is de matras nog relatief nieuw, dan kun je deze professioneel laten reinigen door een specialist. Als dit te duur voor u is en de vlekken zo hardnekkig zijn en er buitengewoon lelijk uitzien, kunt u de matras omdraaien zodat de “vlekzijde” naar beneden is gericht. De vlekken worden niet verwijderd, maar in ieder geval niet meer zichtbaar bij het opmaken van het bed.

Flakko
Logo
Shopping cart