Maak gouden sieraden schoon met huismiddeltjes

Gouden sieraden van zeer hoge kwaliteit met een hoge legering (750 of 999 goud) hoeven zeer zelden te worden schoongemaakt en vereisen meestal weinig onderhoud. Sieraden gemaakt van goud, zoals Kettingen, ringen, horloges, armbanden of hangers gemaakt van inferieure legeringen zoals 333 en 585 goud worden sneller vuil en vaak zelfs dof.
De glanzende glans is dan verdwenen en het sieraad ziet er niet meer zo stijlvol uit. Maar zelfs doffe en doffe gouden sieraden kun je gemakkelijk zelf weer laten glimmen, ook zonder specialist of juwelier te zijn. En dat zonder dure speciale remedies en alleen met eenvoudige, goedkope maar effectieve huismiddeltjes zoals Afwasmiddel, tandpasta, kunstgebitreiniger of aluminiumfolie. Onze oma’s kenden deze schoonmaaktrucs al. Hoe lager het goudgehalte, hoe hoger de onderhoudsinspanning. Daarom is het bij het kopen van nieuwe gouden sieraden vaak logisch dat het beter is om een ​​hoge legering van 750 of 999 goud te gebruiken.

Onze gids “Gouden sieraden schoonmaken met huismiddeltjes” geeft je veel waardevolle tips en trucs om je gouden sieraden weer glanzend te maken en vuil te verwijderen

Breng aangetaste gouden sieraden weer tot glans

Net als zilveren sieraden, verkleuren sommige gouden sieraden na verloop van tijd. Hoe minder goud het heeft, hoe eerder de legering zijn glans en dus zijn schoonheid verliest. Het sieraad glinstert niet meer, ziet er dof en dof uit. Vooral goedkope gouden sieraden met een onzuivere legering (zoals 333 goud) zien er niet meer zo snel mooi uit en moeten vaak van vuil en vet worden ontdaan. Zweet, parfum en haarlak beschadigen snel de gouden sieraden en tasten de legering aan. In extreme gevallen ziet het sieraad er niet alleen dof en lelijk uit, maar kunnen verbindingen (bijvoorbeeld aan kettingen en armbanden) na verloop van tijd losraken. 333 gouden sieraden moeten veel vaker worden schoongemaakt. Let er bij het kopen op dat de gouden sieraden tenminste één legering van 585 goud hebben, nog beter natuurlijk 750 of 999 goud. Maar: hoe hoger de kwaliteit van de goudlegering, d.w.z. hoe hoger het goudgehalte, hoe duurder het sieraad meestal is. Als je je gouden sieraden elke 1-2 weken regelmatig schoonmaakt met huismiddeltjes, speel je op safe. Want als je regelmatig vuildeeltjes en vet verwijdert, ziet het gouden sieraad er altijd stralend uit en gaat schoonmaken altijd snel en gemakkelijk dan wanneer je het sieraad maar zelden schoonmaakt.

Gouden sieraden schoonmaken met huismiddeltjes

U kunt het sieraad naar een juwelier brengen om het te laten reinigen. Dit is echter vaak niet absoluut noodzakelijk omdat u de gouden sieraden zelf voorzichtig kunt reinigen met eenvoudige en goedkope huismiddeltjes. Als dit niet lukt, vooral bij oude sieraden die al sterk vervuild zijn en bij zeer hoogwaardige en dure stukken, is professionele reiniging door een specialist aan te raden. U kunt ook eerst zelf huismiddeltjes proberen.

Maak gouden sieraden eenvoudig schoon met afwasmiddel

Doe 2-3 druppels afwasmiddel in lauw water in een kom en plaats de aangeslagen gouden sieraden een tijdje in het waterbad. Het afwasmiddel verwijdert vastzittend vet en ander vuil van het sieraad. Spoel de gouden sieraden (ring, armband, ketting, hanger of broche) af met schoon water en droog ze af met een zachte doek of droog ze af met een föhn.

Maak gouden sieraden schoon met een kunstgebitreiniger

In plaats van zeep of afwasmiddel kun je ook een kunstgebitreiniger, zoals een Coregatabs bruistablet, oplossen in lauw water en de doffe en aangetaste gouden sieraden een nacht in het waterbad leggen. Droog de nu schone gouden sieraden de volgende dag met een zachte, droge doek en poets ze hoogglans.

Verwijder vuil van gouden sieraden met aluminiumfolie en keukenzout

Je kunt de doffe en aangetaste gouden sieraden ook schoonmaken met eenvoudig aluminiumfolie. Leg een reep aluminiumfolie in een kom. Vul de kom met warm water en voeg dan 1-2 eetlepels keukenzout toe. Leg de gouden sieraden een nacht of in ieder geval een paar uur in de kom. De aluminiumfolie gebruikt de zoutoplossing om de vuildeeltjes op het sieraad op te nemen. Spoel de sieraden daarna af met schoon water en droog ze goed af

Maak gouden sieraden schoon met zuiveringszout

Je kunt de gouden sieraden ook heel goed en voorzichtig schoonmaken met eenvoudig bakpoeder. Hiervoor heb je een zachte microvezeldoek of een speciale goudpoetsdoek nodig en ongeveer 1 theelepel bakpoeder uit de supermarkt. Dompel de doek in het bakpoeder en wrijf dan de sieraden een paar minuten. Poets het ermee totdat het weer schoon en glanzend en sprankelend is. Spoel het vastzittende bakpoeder gewoon af met een beetje water en droog het vervolgens af met een zachte, droge doek.

Gouden sieraden schoonmaken met tandpasta? Beter niet

Op internet circuleren veel tips dat gouden sieraden ook goed kunnen worden schoongemaakt met de huismiddeltandpasta en tot glans gebracht kunnen worden. Tandpasta is echter niet echt geschikt om gouden sieraden mee schoon te maken. De schurende deeltjes in de pasta helpen je om vuil en vet snel en gemakkelijk van het sieraad te krijgen, maar vooral bij onzuivere en inferieure legeringen zoals 333 goud kan poetsen met tandpasta het gouden oppervlak beschadigen en er zelfs krassen op maken. We raden deze methode niet aan. Er zijn veel zachtere methoden met huismiddeltjes.

Ultrasoon reinigen van gouden sieraden

U kunt uw vuile en aangetaste gouden sieraden (ringen, kettingen, hangers, horloges en armbanden) ultrasoon laten reinigen door een sieradenhandelaar of zelfs een opticien. Deze zeer effectieve en zachte methode kan ook voor thuisgebruik worden gekocht in de vorm van een echo-apparaat. Maar dit is alleen de moeite waard als u uw gouden sieraden regelmatig schoonmaakt. Aanhechtend stof, vuil en vet worden snel verwijderd. Alleen gouden sieraden zonder stenen, parels, kristallen of andere toepassingen zijn geschikt voor ultrasoon reinigen. Anders kunnen de geluidsgolven ze tijdens het schoonmaken losmaken.