Loveseat in leer en stof, cognac, zwart en bruin

Een loveseat kan een van de twee stijlen van een stoel met twee zitplaatsen zijn.
Eén vorm – ook bekend als “Britse tweezitters” – is in wezen synoniem met “tweezitsbank”. Het heeft meestal twee gestoffeerde stoelen. Een andere vorm, ook wel bekend als een tête-à-tête, een hofbank, een kus bank, een roddelstoel en een conversatiebank, is elke vorm van meubilair met twee stoelen waarbij de twee stoelen in een S-vorm zijn geplaatst, zodat twee personen kunnen converseren terwijl ze elkaar aankijken en binnen handbereik zijn, terwijl ze tegelijkertijd een bescheiden barrière tussen hen behouden.

Er zijn veel verschillende soorten meubels, maar er is er maar één die beelden oproept van met elkaar verweven handen, fladderende ogen en snel kloppende harten.
We hebben het over de loveseat.
We dachten dat het misschien leuk zou zijn om dit romantisch gedefinieerde zitbank te bekijken en hoe het zijn naam kreeg.

“De geschiedenis van de loveseat is terug te voeren tot het einde van de 17e eeuw toen dit intieme stoelenarrangement voor twee voor het eerst verscheen,”. De term werd meer algemeen bekend in de regeerperiode van Lodewijk XV van Frankrijk en koningin Anne van Engeland in de jaren 1700 als een kleine bank of divan voor het plaatsen van paren.”

Hoewel we niet weten wie de officiële uitvinder was, waren de vroegste love seats niet ontworpen voor amoureuze doeleinden, maar om vrouwen een plek te geven om te gaan zitten en hun grote en onhandige jurken glad te strijken. Al die stof en hoepels maakten het zitten moeilijk voor modieuze vrouwen in die tijd en de loveseat gaf hen een noodzakelijk beetje extra ruimte.

Dus het werd oorspronkelijk geen loveseat genoemd?

Nee. De term kwam pas in de 19e eeuw, toen mensen begonnen te beseffen dat dit soort banken voor hof doeleinden konden worden gebruikt.

Een populaire variant van de traditionele loveseat was de tete-a-tete, confidante of siamoise. Deze loveseat, die stamt uit het midden van de 19e eeuw, werd gebouwd in een S-vorm met twee plaatsen zodat het paar tegenover elkaar kon staan met een wederzijdse armleuning ertussen.
Het ontwerp was goed voor intiem praten maar niet aanraken, wat ongetwijfeld de manier was waarop de Victoriaanse samenleving het leuk vond.

Welke andere soorten loveseats bestaan er in de geschiedenis?

In sommige vroege bioscopen in Engeland verwees een love seat naar twee stoelen met een afneembare armleuning om meer nabijheid in de semi-intieme omgeving van een verduisterd theater mogelijk te maken. In de late 20e eeuw verhuisden loveseats – ook bekend als British Two Seaters – van een antieke look naar een functioneler meubelstuk. Tegenwoordig beschrijven ze vrijwel elke kleine bank.

Rofra Home Cleveland - Loveseat - Blauw

940.00
Last update was in: juli 23, 2018 9:06 am

135x74x110

Otentic Design Sari - Loveseat - Met arm - Multi

895.00
Last update was in: juli 23, 2018 9:06 am

100x80x80 | Stof

Van Abbevé - Loveseat - Met arm - Multi

795.00
Last update was in: juli 23, 2018 9:06 am

80x75x80 | Hout

Rivièra Maison Central Park Love Seat - 1,5-zitsbank - Grafiet/Hout

899.00
Last update was in: juli 23, 2018 9:06 am

110x78x88 | Zitcomfort: Normaal | Hout | Katoen