Koelbox klein, groot en ook op 12V stroom kopen, welke moet je kiezen?

De beste koelboxen in een vergelijking

Wie heeft het nog niet meegemaakt. Je zit comfortabel samen op de camping en wilt een koud biertje. Helaas is het bier al opgewarmd en smaakt het niet echt lekker meer. Dan helpt het om een goede koelbox te kopen en te genieten van zijn bier en drankjes die in de toekomst volledig zijn afgekoeld. Maar welke koeler is het beste voor uw eigen doeleinden?
Zomer, zon, zonneschijn – wanneer de temperaturen na de wintermaanden weer stijgen, brengen veel mensen hun vrije tijd door in de natuur. Op zulke dagen is het heel aangenaam om een vers hapje of een gekoeld drankje bij de hand te hebben. Met een koelbox kun je dit idee gemakkelijk in actie brengen. Of het nu gaat om excursies naar het nabijgelegen meer, wandelingen door het bos of een middag op het voetbalveld: een koelbox is in veel situaties altijd een trouwe metgezel.

Vooral in de zomermaanden, wanneer veel activiteiten buiten worden gehouden en je gaat ook nog een à twee avonden op het strand zitten, dan kunt u de voordelen van koelers zeker waarderen. Tijdens het kamperen, aan het meer, tijdens lange autoritten, of gewoon voetbal kijken bij het publiek, is het altijd geweldig om gekoelde drankjes en eten te hebben.
Ondertussen is er echter een verwarrend aantal koelers op de markt met een verscheidenheid aan functies en vereisten. De prijs varieert van 20 € voor een passieve koelbox tot 500 € voor een professionele compressiekoeler.

De naam onthult al de belangrijkste functie: het koelen van de inhoud. Een koelbox, in tegenstelling tot een koelkast, is echter een mobiel koelsysteem. Het wordt gekenmerkt doordat de opening voor het opbergen van de inhoud zich aan de bovenkant bevindt. De koeling wordt bereikt door een passief of actief koelsysteem, dwz met of zonder elektriciteit.

Koelboxen zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen voor bijna elke denkbare toepassing. Vanwege hun focus op mobiliteit bieden ze vaak een vrij laag koelvolume. Ze zijn daarom geen permanente vervanging voor een koelkast, maar je kunt ze op korte termijn optimaal gebruiken in de vrijetijdssector. Op professioneel gebied worden koelboxen voornamelijk in de geneeskunde gebruikt, bijvoorbeeld voor het transport van organen.

 

Travellife Thermo-elektrische Koelbox AC/DC - 12V/230V - TL26

48.95 69.99
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

1 stuks | 40 cm

Tristar KB-7526 Thermo-elektrische Koelbox - 12V en 230V - 20 l - Zwart / Grijs

74.89
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

Rechthoek | 39,8 cm

Mobicool T26 Thermo elektrische koelbox – 26 Liter - AC/DC - 12V/230V – Grijs/blauw

55.11
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

39,5 cm

Eda Koelbox - Iceberg - Grijs - 20 Liter

27.95
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

24 cm

Mobicool B40 Compressor Koelbox - 40 L - 12-230V - Blauw

229.99
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

52 cm

Autokoelbox - Arctic - 12 Liter - Blauw

19.95
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

40 cm

Igloo Playmate The Boss Koelbox voor de Bouw - Frigobox - 15 liter - Grijs

44.90
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

30 cm

Mobicool T30 Elektrische Koelbox - 30 L - 230 V AC/ 12 V DC - Blauw

89.95
Last update was in: oktober 2, 2018 11:04 am

39,6 cm

 

Hoe werkt een koelbox?

Alle koelboxen hebben een specifieke isolatie, die het koudeverlies grotendeels moet stoppen. Niettemin verliezen koelers altijd koude, omdat ze kunnen worden geopend en warme lucht naar binnen kan stromen. Een verhoging van de temperatuur binnenin is daarom onvermijdelijk.
Om dit te compenseren, kunnen nieuwe, bevroren koelelementen altijd worden ingebracht of anders continu worden gekoeld door de koeleenheid in combinatie met een stroomgenerator. Deze koeleenheden zorgen voor een constante koeling in de koelbox.

De koelbox, die qua werking vergelijkbaar is met een koelkast, zijn ideaal voor sporten, kamperen, reizen en alle andere recreatieve activiteiten. Dit is het private, commerciële aspect van de koelers.

Er is echter ook een commercieel, noodzakelijk aspect. Bij het transport van bijvoorbeeld donororganen of vitale medicijnen, evenals bloed en medische benodigdheden. Dus de coolbox kan levens redden. Hier is de functie van de koelbox niet relevant, het belangrijkste is dat het afkoelt tot op een bepaalde temperatuur en gemakkelijk kan worden getransporteerd.
De koeling met Peltier elementen, dus de thermo-elektrische koeler, wordt steeds meer, omdat het gunstig geprijsd is. Dit is een relatief grote warmteafvoer buiten de doos, die de warmte afgeeft en een kleinere warmteafleider in de doos, die de warmte absorbeert.

Het grotere koellichaam is meestal verlijmd en bevindt zich in het deksel. De Peltier elementen hebben enkele voordelen. Ze zijn extreem duurzaam, omdat ze geen andere mechanische onderdelen hebben dan de ventilator en ook licht en dun zijn, zodat ze kunnen worden aangepast aan de grootte van de koeler.
Een van de voordelen is de bijna geruisloze werking van de koelers, waarbij maximaal de ventilator wordt gehoord en de hoek van de vakken kan worden gewijzigd, zonder dat de doos zijn functie verliest. Ook is de productie, op basis van de prestaties van de koelbox, de goedkoopste.

Als een nadeel zou kunnen worden gehecht dat een koeling met de thermo-elektrische koeler direct afhangt van de buitentemperatuur. Dus de interne temperatuur varieert aanzienlijk tijdens het koelen met de elementen. Als gevolg van deze fluctuatie wordt een overeenkomstige hoeveelheid energie gebruikt om dit te compenseren.

Een ander nadeel is dat ijsvorming snel kan optreden binnenin, zodat de koeler meer stroom verbruikt. Dit komt door de vorming van condensatie. Vanwege de goedkope productie zijn vaak bedienings- of besturingsonderdelen voor het instellen en het handhaven van de temperatuur weggelaten. Voor sommige modellen zorgt dit ervoor dat de koeler stroom verbruikt terwijl deze is aangesloten.

Bekijk Hier
Assortiment Elektrische Koelboxen

Groot assortiment elektrische koelboxen voor aanbieding prijzen. Voor auto camping of professioneel gebruik

 

Koelbox koopgids

Er zijn talloze versies online verkrijgbaar. Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij het aanschaffen van het optimale model voor uw behoeften. Denk daarom van tevoren uitgebreid na over welke wensen en eisen je hebt voor een coole box en waarvoor je ze wilt gebruiken. Wat de individuele modellen onderscheidt en welke criteria een belangrijke rol spelen bij de aankoop, vindt u hier.

Overweeg de volgende aspecten voor de aankoop:

Een van de belangrijkste aankoopcriteria is de frequentie en de duur van het gebruik.
Voor bijna elke toepassing is er de juiste koelbox. De ontwerpen variëren in kwaliteit en prijs. Moet het apparaat regelmatig en voor een langere periode worden gebruikt? Dan loont het om te investeren in een duurder model van hogere kwaliteit. Voor eerder zeldzame, kortere toepassingen zijn zelfs eenvoudige, goedkope modellen voldoende.
Kies voor koelprestaties die bij de toepassing passen.
De koelcapaciteit wordt aanzienlijk beïnvloed door het koelsysteem en de isolatie. Hoe beter de koelprestaties, hoe duurder de koeler. U kunt de geschikte koelcapaciteit kiezen afhankelijk van het gebruiksdoel. Bepaal hoe hoog de omgevingstemperatuur kan zijn, bijvoorbeeld wanneer de koeler wordt gebruikt. Hoe ver beneden deze temperatuur moet het gewenste model afkoelen? De informatie van de fabrikant verwijst naar optimale omstandigheden. Daarom is het raadzaam om te beginnen met iets minder dan de opgegeven.
Afhankelijk van het koelsysteem hebben koelers verschillende aansluitingen.
Passieve koelers hebben in principe geen verbindingen. Alle actieve versies kunnen worden uitgerust met een aansluiting voor huishoudelijke elektriciteit, auto’s of vrachtwagens. Sommige modellen hebben ook een gasaansluiting. Welke aansluiting je echt nodig hebt, hangt af van waar je ze wilt gebruiken.
Kies de maat van uw koeler op basis van uw doel.
De optimale grootte hangt in de eerste plaats af van het aantal mensen dat moet worden verzorgd gedurende welke periode. Hoe meer mensen en hoe langer de tijdspanne, hoe groter de capaciteit zou moeten zijn. Overweeg ook of u grote flessen bijvoorbeeld rechtop wilt vervoeren. Het is belangrijk om de koelbox niet onnodig groot te dimensioneren in termen van mobiliteit en beheersbaarheid.
Houd rekening met het mogelijke volume tijdens het gebruik.
Het volume hangt voornamelijk af van de geïnstalleerde technologie. Volledig stille werking is alleen mogelijk met passieve koelers en actieve modellen in gasmodus. Ten minste een zwak zoemend of neuriën kan worden gehoord met elk ander actief koelsysteem. Besteed speciale aandacht aan het werkvolume, als u de koeler in de caravan of tent wilt gebruiken.

Koelbox types

Koelboxen verschillen van elkaar op basis van hun koelsysteem. Dit bepaalt hoe de koelprestaties van de dozen worden bereikt. Het koelsysteem beïnvloedt ook de maximaal mogelijke koelcapaciteit, de prijs en de bediening van de apparaten.

Daarom wordt onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve koelboxen.

Passieve koelboxen

De term passieve koeler omvat alle modellen die werken zonder elektrische componenten. Dit was de enige manier van werken een paar jaar geleden. Ze hebben geen elektrische of gasaansluiting en worden zonder externe stroomvoorziening gebruikt.

De koeling is onafhankelijk van elektriciteits- of gasbronnen door het koelen van batterijen, koelblokken of ijsblokjes. Sommige passieve koelers zijn vanaf het begin uitgerust met koelbatterijen. Deze worden meestal verwerkt in het deksel. Voor alle andere modellen moet u de juiste koelvloeistof afzonderlijk aanschaffen. Koelvloeistoffen veroorzaken een korte termijn dat de temperatuur binnenin daalt.

De maximale koelcapaciteit is zwak en niet constant in vergelijking met actieve koelsystemen. Deze modellen bereiken bijvoorbeeld geen temperaturen onder het vriespunt en een gestage stijging van de temperatuur is onvermijdelijk. De gebruikte batterijen verliezen continu hun koelvermogen en aan de andere kant is deze koelcapaciteit sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe sneller de box opwarmt. De koeling duurt daarom meestal maar een paar uur.

GOED:
 • Goedkoop in aanschaf
 • Geen extra kosten voor elektriciteit en / of gas
 • Geen slijtage van elektrische componenten
 • Geluidloze werking
 • Geen onderhoud
 • Zeer robuust
 • Niet afhankelijk van voeding

MINDER:
 • Geen constante koelcapaciteit mogelijk
 • De koelcapaciteit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur
 • Relatief zwakke koelprestaties
 • Extra koelbatterijen of ijs nodig voor gebruik
 • Voor het koelen van batterijen is ruimte nodig in de box

 

Actieve koelboxen

Deze modellen werken met een actief koelsysteem. Dit verwijst naar de koeleenheden die in de respectieve modellen zijn geïnstalleerd. Deze worden meestal gevoed door elektriciteit, hetzij via de 230-volt stopcontact of met 12 V (volt) of 24 V via de sigarettenaansteker in voertuigen. 12 volt-verbindingen zijn meestal te vinden in een auto, terwijl vrachtwagens een 24-volt aansluiting hebben.
U kunt de bestaande verbindingen uitbreiden met geschikte adapters en converters. Het is dus mogelijk om een 12 volt naar een 230 volt verbinding om te zetten.

Individuele modellen trekken hun energie ook via een gasaansluiting. In principe zijn actieve koelers van hogere kwaliteit en betrouwbaarder in gebruik dan passieve modellen.

GOED:
 • Zowel gas- als elektriciteitswerking mogelijk
 • Grotendeels geruisloze werking
 • Exacte regeling van de koelcapaciteit mogelijk
 • Hoog totaal nuttig gehalte
 • Grotendeels onderhoudsvrij

MINDER:
 • Gevoelig voor schokken en vallen
 • Duur in de aankoop
 • Extra kosten voor elektriciteit of gas
 • De koelcapaciteit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur
 • Vereist een bepaalde opstarttijd voor optimale koelprestaties

 

Inhoud van de koelbox

Koelboxen verschillen hoofdzakelijk in hun afmetingen. Hierna hangt de respectieve capaciteit af. Dit wordt door fabrikanten meestal als nuttige inhoud aangeduid en geeft informatie over hoeveel in de koeler past. De bruikbare inhoud wordt gegeven in liters (l). In de vakhandel zijn modellen met 1 l – 150 l inhoud verkrijgbaar.

Fabrikanten geven bruto inhoud aan. Het echte, zogenaamde netto inhoud, met name voor actieve koelers, is over het algemeen maximaal 1 liter lager, omdat de koeltechnologie ook wat ruimte nodig heeft. Bovendien vermindert de isolatie het bruikbare volume.

Op basis van de nuttige inhoud kunt u inschatten hoeveel mensen u gekoeld voedsel en dranken kunnen leveren via de koelbox voor hoelang. Als richtlijn voor 2 personen kan 25 l bruikbaar volume worden overwogen voor een gebruik van 1 dag. Met 50 liter bruikbaar volume kun je een hele familie van gekoeld eten en drinken voor een goede twee dagen voorzien.

Het vereiste volume is meestal afhankelijk van verschillende factoren.

Overweeg de volgende aspecten in de modelkeuze:

Voor hoeveel mensen zou je content willen aanbieden?
Hoeveel en welk voedsel en dranken wilt u gekoeld vervoeren?
Over welke periode wilt u de koelbox gebruiken?
Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor de koeler?

Isolatie van de koelbox

De koelprestaties en -efficiëntie zijn niet alleen afhankelijk van hun koelsysteem, de isolatie speelt ook een cruciale rol. Een isolatie vermindert de warmtegeleiding. Isolatiemateriaal houdt de kou zo lang mogelijk vast en voorkomt dat de inhoud ervan te snel opwarmt door een hogere omgevingstemperatuur.

Vooral voor passieve koelers is de isolatie een cruciaal kwaliteitskenmerk, omdat de kou van de oplaadbare batterijen zo lang mogelijk moet worden bewaard. In actieve koelers kan de isolatie nogal worden verwaarloosd, omdat de koeling constanter is.

In principe worden isolatiematerialen gebruikt voor isolatie. Deze bevatten veel lucht, omdat deze warmte slecht geleidt en daardoor het isolerende effect verbetert. Isolatie van hoge kwaliteit heeft het voordeel dat er niet veel materiaal voor nodig is. De isolerende laag kan dunner zijn en er is dus meer opslagruimte beschikbaar.

Koelers zijn meestal verkrijgbaar in speciaalzaken met de volgende isolatiematerialen:

Polystyreen
Polystyreen is een schuimplastic. Tijdens de productie wordt het materiaal opgeschuimd tot 20 tot 50 keer zijn omtrek. In principe kunnen 3 typen worden onderscheiden: amorf polystyreen (PS), geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) en geëxpandeerd polystyreenschuim (ESP). ESP is ook algemeen bekend onder de merknaam Styrofoam en is een zeer populair isolatiemateriaal. Polystyreen is gemakkelijk te verwerken, is relatief goedkoop en heeft zeer goede isolatie-eigenschappen. Daarentegen zijn de isolatiewaarden relatief laag. Een isolatie met polystyreen is dikker dan een gelijkwaardige isolatie van andere isolatiematerialen.

Polyurethaan
Polyurethaan (PU) is een kunststof of kunsthars en wordt meestal PU-schuimisolatie genoemd. Onder deze verzamelnaam worden verschillende polymeren samengevat met een verschillende structuur. Het polyurethaanschuim bevat kleine gasbelletjes. Deze hebben een nog lagere thermische geleidbaarheid dan lucht en zijn daarom goed geschikt voor isolatie. Omdat er minder materiaal moet worden gebruikt voor isolatie, bieden koelers met PU-schuim vaak meer opslagruimte. Het materiaal is erg licht, maar duurder dan bijvoorbeeld polystyreen.