Kas kopen voor de tuin, dit zijn zowel kleine als grote modellen

Kassen voor privégebruik worden aangeboden in bouwmarkten en online winkels, met een beetje handvaardigheid kunnen tuinbezitters ze zelf assembleren. Afhankelijk van het doel kunnen verschillende soorten kassen worden geselecteerd, maar in elk geval is kwaliteit van belang, zodat de kas daadwerkelijk zijn doel dient. Wie een kas wil kopen, moet niet alleen aan de kosten denken, want niet te vergeten de vervolgkosten. Om de planten met succes te cultiveren, is het belangrijk om hun specificaties te noteren en ze op de juiste manier te planten.

 

Vitavia Tuinkas / Kweekkas Merkur/Neptune 11500

1,319.00
TradetrackerProducts fonteyn.nl
Laatste update was op: juni 2, 2018 8:13 am

Vitavia Tuinkas / Kweekkas Merkur/Neptune 6700

969.00
TradetrackerProducts fonteyn.nl
Laatste update was op: juni 2, 2018 8:13 am

Vitavia Tuinkas / Kweekkas Orion 3800

799.00
TradetrackerProducts fonteyn.nl
Laatste update was op: juni 2, 2018 8:13 am

.

Vitavia Tuinkas / Kweekkas Venus 2500

489.00
TradetrackerProducts fonteyn.nl
Laatste update was op: juni 2, 2018 8:13 am

Vitavia Tuinkas / Kweekkas Venus 5000

609.00
TradetrackerProducts fonteyn.nl
Laatste update was op: juni 2, 2018 8:13 am

 

Geschiedenis van de tuinkas

Eerste vermelding van de fundamentele overwegingen die door de eeuwen heen tot op heden aan de ontwikkeling van de moderne kassen geleid, is te vinden in de archieven van de Romeinse schrijver Lucius Junius Moderatus Columella, in de eerste eeuw na Christus, in wiens werk over de landbouw, tuinbouw en boomkwekerij “De re rustica “. Hij beschrijft de teelt van planten in potten, die op wielen in gebouwen kunnen worden getransporteerd en zo te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Hij beveelt ook opslag onder glasruiten aan, die zorgt voor een toevoer van zonlicht, ondanks lage buitentemperaturen. Dit beschrijft het basisidee van de kas.

De Europese prinselijke huizen uit de 16e en latere eeuwen staan ​​bij historici bekend om hun interesse in de tuinbouw. Tot op de dag van vandaag genieten weelderige tuinen uit deze tijd enorme belangstelling. De belangstelling voor exotische planten, die niet geschikt waren onder de klimatologische omstandigheden voor het hele jaar door buiten kweken, groeide snel. Om sinaasappel- en citrusbomen te huisvesten, tijdens de wintermaanden, werden deze opgeslagen in potten in gebouwen.

Dit is waar de eerste voorlopers van de hedendaagse kassen ontstonden in de vorm van zogenaamde orangeries. Na de oorspronkelijk genoemde tuinen, noemde men later ook de weelderige gebouwen waarin de planten overwinterden. karakteristieke kenmerken hier waren grote ruimtes met ramen van vloer tot plafond.

De beslissende factor voor de verdere ontwikkeling van de kas was het Europese kolonialisme. De resulterende interesse in tropische planten en de zoektocht naar manieren om ze thuis te laten groeien leidde tot belangrijke innovaties. Zo vond de Engelse arts Nathaniel Ward in de jaren 1830 een draagbare miniatuur kas uit, die werd gebruikt om tropische planten van hun geboorteplek naar Europa te vervoeren.

Ook in de 18e en 19e eeuw zorgt de ananasteelt in Engeland voor de ontwikkeling van de kas. Het populaire fruit werd met succes verbouwd in de eerste kassen.

Als onderdeel van de industrialisatie komen er nieuwe belangrijke technische grondslagen naar voren, die veel beter waren dan de vorige mogelijkheden. Het gebruik van ijzer en glas als bouwmaterialen maakte de bouw mogelijk van monumentale kassen die bekend staan ​​als palmhuizen en botanische tuinen.

De geschiedenis van het privé-gebruik van kassen, in de meerderheid in de vorm van de zogenaamde kleine kassen is sterk geassocieerd met de kleine en volkstuinhouders beweging en beleefde zijn hoogtijdagen in de tweede helft van de 20e eeuw.

 

Laatste update was op: januari 3, 2019 5:43 am

 

terug naar menu ↑

Waarom is de aankoop van een tuinkas de moeite waard?

Botanische tuinen gebruiken grote serres gemaakt van glas, vaak in interessante vormen, om exotische planten te kweken en ze te beschermen tegen de kou. In kwekerijen en tuinbouwers, maar ook door hobbytuinders, worden jonge planten gekweekt in kassen voordat ze in het veld kunnen worden geplant. De delicate jonge planten worden beschermd tegen vorst en andere invloeden.
Gevoelige planten zoals tomaten of komkommers worden beschermd tegen regen en wind in de kas, exotische planten krijgen een warme omgeving om te gedijen en kunnen in de kas overwinteren. Verschillende planten hebben het hele jaar door een warm en vochtig klimaat nodig; alleen in de kas is het mogelijk om de planten te bieden wat ze nodig hebben.
De kas maakt het mogelijk om planten op onze breedtegraden te laten groeien en om vruchten te oogsten die hier normaal niet groeien, omdat de vereiste klimatologische omstandigheden hier niet de overhand hebben.

terug naar menu ↑

Tuinkas, belangrijk bij aankoop

Als je een broeikas wilt kopen, moet je overwegen waar je het voor nodig hebt en welke planten je erin wilt laten groeien. Overweeg voor het kopen hoeveel planten in de kas moeten worden ondergebracht en hoe groot de planten kunnen worden. De kas moet de juiste maat hebben.
Stabiliteit is belangrijk, de kas moet het liefst een gecertificeerd veiligheidszegel hebben. Dit zorgt ervoor dat het een stevige basis heeft en dat het kwaliteit is. Het is logisch om een ​​kas met een stalen fundering te kopen, want dat scheelt de constructie van een betonnen fundering.
De kas moet goed afgewerkt en eenvoudig op te bouwen zijn. Bij het kopen van een grotere kas is het logisch om aandacht te besteden aan de zonnebrand factor van de ruiten. Verschillende kassen met holle delen hebben een coating die beschermt tegen sterke UV-straling. Ten slotte is bedieningsgemak van de ramen en deuren belangrijk. Als je voor een paar tomatenplanten maar een kas nodig hebt, hoef je geen rekening te houden met deze criteria, want in dit geval is een kleine tomatenkas van folie voldoende.

terug naar menu ↑

Het functioneren van een kas

Een kas doet verschillende dingen: in de winter beschermt het de planten tegen vorst, het kan het hele jaar door een constante temperatuur bieden, maar het kan de planten ook een warm en vochtig klimaat bieden.
Met de juiste apparatuur kan een kas de planten in de zomer tegen sterke UV-straling beschermen, het moet dan een UV-bescherming hebben. Kort gezegd is zonnestraling gewenst in een kas, het is een soort van passieve zonneverwarming.
De interne temperatuur stijgt snel vanwege het zonlicht; Bij koude buitentemperaturen en grondtemperaturen krijgen de planten in de kas een warm klimaat.
Er is een opbouw van warmte, omdat de zonne-energie de grond en de lucht in de kas verwarmt, maar ook de planten.
Omdat de kas gesloten is in het koude seizoen, kan de warmte niet naar buiten worden vrijgegeven. Voor zeer gevoelige planten zijn de temperaturen in de kas minus graden niet voldoende.
Voor dit doel kan de kas worden uitgerust met een verwarming. Als de planten een warm, vochtig klimaat krijgen, is dit mogelijk met sproei-irrigatie, die in de kas kan worden geïntegreerd.
Niet te vergeten, echter, is de sterke verwarming van de kas in de zomer, die niet alle planten goed krijgt. Hiervoor kan een zonnescherm worden geïntegreerd in de kas, maar er kan ook een kas met een UV-beschermingscoating worden gekocht. Ook belangrijk is ventilatie, het is essentieel in de zomer bij hoge temperaturen. De kas moet ramen hebben die gemakkelijk te openen zijn.

terug naar menu ↑

Voor- en nadelen

Serres bieden vele voordelen, omdat ze gevoelige planten kunnen kweken en de planten kunnen beschermen. De kassen hebben echter ook nadelen.

Voordelen:
Een belangrijk voordeel van de kassen is het vermogen om delicate planten te laten groeien die anders niet zouden gedijen op onze breedtegraden. Met kassen is er meer variatie in de tuinen omdat sierplanten daar kunnen worden ondergebracht of overwinterd. Een belangrijk voordeel is dat thuiskwekers hun groenten en kruiden zelf kunnen laten groeien en weten wat er op tafel ligt. Voor groenten en fruit uit de kas weten telers dat het niet is verontreinigd met pesticiden. In de kas is er een microklimaat, het kan ook in de winter zorgen voor een optimale omgeving van de planten. Een voordeel van een grote kas is dat de hobby tuinman bijvoorbeeld in de winter kan werken, bij koud weer, om planten te zaaien of te prikkelen.

Nadelen:
Een groot nadeel, vooral in de kassen als een lichte metaal-kunststof constructie en foliekassen, omdat ze niet altijd bestand zijn tegen storm, hagel of sneeuw. De kassen moeten in de winter sneeuwvrij gemaakt worden zodat ze niet bezwijken. Het schoonmaken van de kassen blijkt ook nadelig te zijn, het kan erg duur zijn.

terug naar menu ↑

Bouw van de tuinkas

Zodra de kas is gekocht, komt d eopbouw. Een foliekas wordt in een paar stappen opgezet, dat kunnen tuinliefhebbers zelf.Het is al moeilijk om een ​​kas te bouwen als een lichtmetalen veiligheidsglas constructie, maar met een beetje vaardigheid om snel de hobbytuiniers te creëren. Degenen die niet graag een kas willen opzetten of geen tijd hebben om op te zetten, kunnen vragen om een ​​bouw-service in het tuincentrum of in de doe-het-zelfzaak. Er zijn verschillende portalen beschikbaar op internet, waar ambachtslieden kunnen worden gezocht voor verschillende taken, waaronder de bouw van een serre. Snel op zo’n portaal kan het te beschrijven werk beschreven worden, nu hoef je alleen maar te wachten tot een vakman contact opneemt. Indien mogelijk moet een vaste prijs worden overeengekomen om eventuele onaangename verrassingen te ervaren.

terug naar menu ↑

Welke planten kunnen worden geplant

In een kas zijn exotische planten die de voorkeur geven aan een vochtig klimaat, zoals verschillende soorten orchideeën op hun plek. Voor dergelijke installaties zijn kassen geschikt als constructies van staalglas of van licht metaal en veiligheidsglas. Potplanten, zoals oleander, Datura citrusvruchten planten kunnen overwinteren in de kas, een kas staal en glas constructie geschikt.  Zeldzame en exotische groenten zoals aubergines en artisjokken dienen te worden gehuisvest als een lichtmetaal-glasconstructie in ook een kas. Peperplanten hebben het meestal te koud in het veld, ze houden van het klimaat in de kas en kunnen worden ondergebracht in een foliekas. Komkommers zijn niet altijd geschikt voor buiten, het is daarom zinvol om ze als een lichtmetaal-glasconstructie of in de folie tent in een kas. Tomaten tolereren geen regen, ze hebben vaak last van bruinrot, tomatenkassen zijn geschikt voor hen. Wie wil het hele jaar culinaire kruiden zoals basilicum, bieslook, rozemarijn of tijm, moet de kruiden in een kas gezet als een licht metaal en glas constructie.