IJsmachine voor thuis, lekker zelf ijs maken

Niet alleen op warme dagen, we houden altijd van een ijsje. Wie niet wil terugvallen op de afgewerkte producten uit de vriezer, zal waarschijnlijk naar een ijssalon moeten gaan.
Een ijsmachine voor uw huis loont in elk geval. Vanaf nu kunt u uw eigen ijs met de hand maken. Bovendien kun je heel creatief zijn en nieuwe soorten ijs creëren.
Als u een ijsmachine wilt kopen, moet u kiezen tussen verschillende apparaten. Voor de occasionele ijs productie is de eenvoudige ijsmachine die snel en eenvoudig verschillende porties ijs produceert. Naast een ijsmachine, kunt u ook kiezen voor een softijsmachine of yoghurtijs of ijsblokjes maken met een geschikt apparaat.

Het maken van ijs is geweldig, vooral in de zomer, vooral voor gezinnen. Afhankelijk van welke ijsmachine u koopt, zal het geld voor de ijssoorten die in de zomer zijn verloren snel worden terugverdiend. Het is ook leuker om je eigen ijs te maken.

Of iemand nu kiest voor een apparaat met of zonder compressor hangt onder meer af van de aanschafprijs, maar voldoende ruimte in de vriezer thuis is vooral belangrijk voor apparaten zonder compressor. Beide versies hebben hun voor- en nadelen – het hangt af van uw eigen smaak. Qua prijs liggen apparaten zonder compressor ver onder hun compressor-broers en zussen, maar veroorzaken ze ook meer tijdsbesteding.

 

 

Soorten ijsmachines

Als u de ijsmachines van naderbij bekijkt, vindt u alle commercieel beschikbare varianten. In eerste instantie laat dit geen conclusies toe over de kwaliteit van de producten, omdat zelfs een eenvoudige ijsmachine zonder compressor overtuigende resultaten kan opleveren. IJsmachines zonder compressor kunnen tegen lage prijzen worden gekocht. Onthoud echter dat de container van de ijsmaker in de vriezer moet passen.

IJsmachine zonder compressor

GOED:
  • Goedkope prijzen
  • Makkelijk
  • Geen lawaai

MINDER:
  • Koelelement voor koelen
  • Tijd

IJsmachine met compressor

GOED:
  • Geen voor koelen
  • Snelle bereiding
  • Zeer goede ijskwaliteit

MINDER:
  • Hogere prijs
  • Meer geluid

Een eenvoudige ijsmachine is een investering die iedereen zich kan veroorloven.
Als u ijs wilt maken zonder voor te koelen, moet u een ijsmachine met compressor kiezen. Deze apparaten zijn niet echt goedkoop om aan te schaffen, maar zelf koelend en zeer efficiënt in gebruik.
Vooral in de gastronomie hebben de gebruikers positieve ervaringen met deze machines en willen deze professionele ijsmachine niet missen. Een softijsmachine is een populair en betaalbaar seizoensgebonden product. In de zomermaanden bieden discounters zoals ALDI of Lidl deze apparaten vaak aan als promotieartikelen. Zacht ijs is bijzonder snel en goedkoop te produceren. Een prijsvergelijking wordt over het algemeen aanbevolen bij de aankoop van een ijsmachine.

IJsmachines – dat moet je weten

Er zijn in feite twee soorten ijsmachines: apparaten met een eigen koelsysteem en apparaten die met koelelementen werken. Beide hebben voor- en nadelen.

IJsmachines met een koelelement zijn goedkoop, ze beginnen bij ongeveer 60 euro. Maar u moet het element voor-koelen rond de 12 tot 24 uur, wat ruimte in de vriezer vereist.

Bovendien wordt het element warm tijdens gebruik en verliest deze in de loop van de tijd de koelcapaciteit. Dienovereenkomstig moet de ijsmassa zo koud mogelijk zijn, idealiter zelfs enigszins gematteerd. De productie van ijs is daarom iets gecompliceerder.

Compressor ijsmachines zijn aanzienlijk duurder dan modellen met gekoelde elementen.

De apparaten met hun eigen koelsysteem hebben dit probleem niet. Dergelijke ijsmachines zijn echter niet alleen duurder, maar vereisen ook in het algemeen aanzienlijk meer ruimte. Maar je hebt minder stress bij het maken van het ijs en krijgt een betere consistentie.

IJsmachines zijn eenvoudige apparaten – de verschillen zitten vooral in de capaciteit, en mogelijk in de prestaties van de koeleenheid. Dan komen de kleine dingen: de werking, hoe het is met het schoonmaken of hoe gemakkelijk het ijs uit de container kan worden gehaald. De test toonde aan dat hoe eenvoudiger de apparaten te bedienen zijn, hoe gemakkelijker ze kunnen worden gebruikt. Een knelpunt in de test was de ingebouwde timer op sommige apparaten.

Omdat ijs tijd nodig heeft en, in tegenstelling tot gebakken goederen, kan het niet elke keer op hetzelfde tijdstip worden bereid. Apparaten die alleen kunnen worden geactiveerd door een timer, worden op een gegeven moment uitgeschakeld en het ijs smelt. Vooral de beperking tot 60 minuten lijkt willekeurig, met de grotere machines hadden ze veel langer kunnen zijn.

De uitvoering

De kracht die uw ijsmachine moet produceren, hangt af van hoe vaak u de machine gebruikt en hoe snel u het afgewerkte ijs nodig heeft. Een eenvoudige ijsmachine voor thuis heeft geen compressor. Daarom moet u de container ongeveer een dag in de vriezer laten afkoelen voordat u ijs maakt. Tests laten zien dat een elektrische ijsmachine de hoogste prestaties levert. Denk er echter aan voordat u een ijsmachine gaat kopen, dat deze apparaten veel duurder zijn om te kopen.

De capaciteit

De grootte van de koeltank geeft over het algemeen geen indicatie van de kwaliteit van het eindproduct. Daarom is deze factor in de ijsmachine test nogal secundair. Of u nu kleine hoeveelheden ijs wilt maken of wilt kiezen voor een professionele ijsmachine met een capaciteit van maximaal 1,5 liter, is cruciaal voor uw aankoopbeslissing.