Hoe herken ik kattenvoer van goede kwaliteit?

Op een gegeven moment vragen veel katteneigenaren zich af of ze hun kat wel goed kattenvoer van hoge kwaliteit kunnen geven. De huistijger is immers pas gezond als hij alle benodigde voedingsstoffen uit het voer kan halen. De voedingsstoffen bevatten essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen. Zo is het aminozuur taurine enorm belangrijk voor katten. Taurine kan slechts in geringe mate door de kat zelf worden aangemaakt en moet vrijwel geheel via de voeding worden ingenomen. Te weinig taurine heeft b.v. Oogbeschadiging (retinale degeneratie) als resultaat.
Elke katteneigenaar zou zich daarom de vraag moeten stellen: hoe voed je katten met blik- of droogvoer op de meest soortspecifieke en gezonde manier mogelijk?
Onze gids “Hoe herken ik kattenvoer van hoge kwaliteit?” Biedt u uitgebreide informatie over dit onderwerp.
Belangrijk: al onze volgende tips en informatie over voeding voor katten hebben betrekking op het voeren van een gezond dier. Heeft uw trouwe viervoeter b.v. Overgewicht, verzwakte of beschadigde nieren, lever, alvleesklier etc. hebben meestal een speciaal dieet nodig. In dat geval kan uw dierenarts u helpen en adviseren.

Hoe u kattenvoer van hoge kwaliteit kunt herkennen

Katten zijn van nature zogenaamde carnivoren, ofwel vleeseters Vertrouw daarom op de natuur en voer de huistijger op de juiste manier, d.w.z. met veel vlees. Veel industrieel voer, vooral de goedkope, rekt het voer uit met onnodige voercomponenten die meer belastend zijn voor de kat, zoals suiker, granen, maar ook smaakstoffen, kleurstoffen, zout en lokstoffen. In de natuur zou de kat dit nooit vrijwillig in grote hoeveelheden eten. De belangrijkste prooi van katten zijn muizen en afgezien van de kleinste hoeveelheden graan in de darm van het knaagdier, consumeert de kat geen van de bovengenoemde stoffen. Suiker, graan of kunstmatig geproduceerde toevoegingen zijn zeker niet nodig.

De meest geschikte soort en door vele onderzoeken bewezen, is vers vlees in blik of zak waarschijnlijk het optimale voedsel. Het bevat veel meer vocht dan droogvoer. Omdat katten sowieso van nature weinig water drinken, kan de nodige hydratatie worden geboden door het natvoer. Droogvoer bevat wel wat, maar op zich veel te weinig als de kat geen grote “drinker” is. Omdat droogvoer ook veel vocht opneemt (de kleine brokjes zwellen op), wordt er nog meer water aan het lichaam onttrokken. Zeker omdat droogvoer vaak weer graan bevat waardoor het vleesmeel of diermeel en de overige ingrediënten aan elkaar kleven. Veel katten zijn allergisch voor granen en reageren met haaruitval, vooral op de maag. De kat is ook erg moeilijk om graan te metaboliseren.

Dus laten we het samenvatten: de kat heeft het beste natvoer nodig met een hoog en hoogwaardig vleesgehalte. Als je in de supermarkt op zoek gaat naar goedkoop eten, lees je dat op het blikje “tenminste 4% vleesgehalte “is inbegrepen. Dit betekent dat ongeveer 96% uit vulstoffen bestaat, waarvan de meeste de kat niet gebruiken en op lange termijn zelfs schade kunnen veroorzaken. Nierproblemen, blaasproblemen, een zwak immuunsysteem, enz. Bedreigen op oudere leeftijd. Kattenvoer van hoge kwaliteit bevat meestal meer dan 70%, vaak zelfs 80% vlees. De rest is meestal toegevoegd vocht, rijst, etc.
Maar alleen een hoog aandeel vlees wil niet zeggen dat het diervoeder echt van hoge kwaliteit is. Het hangt natuurlijk niet alleen af ​​van de hoeveelheid vlees, maar ook van de kwaliteit. Helaas maken de fabrikanten het u hier vaak niet gemakkelijk. Staat er op het blik “dierlijke bijproducten“, dan kun je er vrij zeker van zijn dat dit alleen maar slachtafval en karkasdelen is. De fabrikant koopt het “afval” van voedselfabrikanten meestal voor weinig geld op, versnippert het meestal in kleine stukjes en “vormt” vervolgens visueel smakelijk uitziende brokken en stukjes vlees uit dit poeder. Het slachthuisafval bevat vaak onfrisse dingen als hoeven, hoorns, schedels, huid, veren, klauwen, korsten en praktisch alles wat de voedingsindustrie niet voor ons mensen verwerkt. Niet erg smakelijk. Maar niet alleen dat de ingrediënten misselijk zijn voor ons mensen, deze bijproducten bevatten vaak bijna alleen inferieure en moeilijk verteerbare eiwitten die de kat niet goed voor zichzelf kan gebruiken.
Diervoeder van hoge kwaliteit heeft meestal “spiervlees” of andere aanduidingen met het woord “vlees” op de verpakking. Met termen als “kippenmeel” zou in theorie alles van een kip in het voer kunnen zitten. Termen als “kip” geven aan dat het het “goede” spiervlees is. “Kippenmeel” betekent nog steeds dat het om spiervlees gaat, dat (waarschijnlijk om kwaliteitsredenen) tot diermeel is verwerkt zodat het er mooier uitziet. Je kunt er tenslotte zeker van zijn dat er alleen vlees in zit en geen kippenbekken, poten, klauwen of veren.

Het juiste kattenvoer: het hangt allemaal af van de ingrediënten

Om een ​​kwalitatief hoogstaand voer te vinden, is het daarom essentieel om de ingrediënten en samenstelling van het voer zorgvuldig te bestuderen. U dient altijd meerdere soorten met elkaar te vergelijken. Lees recensies en vraag specifiek naar kattenvoer van hoge kwaliteit in de dierenwinkel. U kunt veel informatie en hulp van andere gebruikers krijgen op dierenadviespagina’s of in kattenforums. U kunt de prijs ook als richtlijn gebruiken. Een blikje goedkoop eten bij een discountwinkel kost meestal minder dan 0,40 euro. Voor zo’n prijs kan er geen vlees van hoge kwaliteit in het blik zitten. Kattenvoer van hoge kwaliteit kun je krijgen vanaf 1 euro per blik. Dit is natuurlijk geen garantie voor hoogwaardige ingrediënten en een goede samenstelling, maar de prijs is een prima manier om het kaf van het koren te scheiden.
Een fabrikant die goed spiervlees van hoge kwaliteit verwerkt, zal dit ook voor alle klanten duidelijk op de verpakking schrijven en er reclame voor maken. Fabrikanten die inferieure ingrediënten invullen en kunstmatige toevoegingen toevoegen, zullen proberen hun beschrijvingen kort en beknopt te houden. Bij een hoogwaardige samenstelling zal de fabrikant de voedingsstoffen (vitamines, mineralen en sporenelementen) zeker altijd in tabelvorm specificeren. Als je niets te verbergen hebt, kun je ook alles duidelijk op het blik schrijven.

Door de zeer natuurlijke samenstelling zonder kunstmatige toevoegingen kan het bij sommige vleessoorten van sommige fabrikanten voorkomen dat sommige stoffen maar in zeer kleine hoeveelheden in het voer zitten.  Fabrikanten die inferieure voedingsstoffen met weinig voedingswaarde verwerken, enorme hoeveelheden geïsoleerde en kunstmatige vitamines en mineralen toevoegen om iets voedzaams uit de “brij” te halen, liepen voorop. Producenten met een hoogwaardige en natuurlijke bereiding zonder kunstmatige toevoegingen werden gestraft. Met chemie kun je gemakkelijk op papier een “optimaal” product bedenken en creëren, maar of dit goed is voor de kat en gezond is de vraag. Ook heb je liever een stukje kipfilet met huisgemaakte saus dan een kant-en-klaarmaaltijd die verrijkt is met kunstmatige toevoegingen en smaakstoffen om er voor een lage prijs een volwaardige, gezonde en voedzame maaltijd van te maken.

Let echter wel op het volgende: Als het natte voer dat uw kat lekker vindt erg laag is in één van de voedingsstoffen, kunt u ook als aanvullend voer droogvoer geven, dat deze stof in voldoende hoeveelheden levert.

Is kattenvoer van hoge kwaliteit echt veel duurder dan goedkoop voer?

Zelfs als voedsel van hoge kwaliteit extreem duur lijkt met 2-3 keer de prijs, zou de gezondheid van de kat de extra kosten waard moeten zijn. De ervaring heeft geleerd dat katten die op de juiste manier worden gevoed en met voedsel van hoge kwaliteit (vooral op oudere leeftijd) minder vaak ziek worden. De dure en goede voeding kan daarom in de loop van het leven van een kat veel veterinaire kosten besparen. Vooral omdat de kat een veel kleinere hoeveelheid kwalitatief hoogstaand voer nodig heeft om vol te zitten en voldoende te eten. Goedkoop voer bevat vaak suiker en andere lokstoffen waarmee de kat wordt aangemoedigd beduidend meer en vaker te eten dan hij eigenlijk nodig heeft. Hoogwaardige eiwitten en goede vetten zorgen ervoor dat de kat zich meer verzadigd voelt dan met goedkope voeding van lage kwaliteit. U kunt zich het beste houden aan de voedingsaanbevelingen van de fabrikant voor de hoeveelheid per dag. In totaal besteedt u niet 2-3 keer het bedrag aan kattenvoeding per maand, maar heeft u slechts een kleinere extra uitgave.

De keuze van het voer hangt ook af van de leeftijd van de kat

Het hangt ook sterk af van de leeftijd van de kat welk voer er het beste voor is. Kleine kittens hebben ander voer nodig (juniorvoer) dan oudere katten. De samenstelling is een beetje anders en beter aangepast aan de behoeften van elke levensfase. Oudere katten hebben bijvoorbeeld licht verteerbare en zachte voeding nodig. De meeste fabrikanten hebben meestal 3 verschillende soorten voor jonge katten, katten van middelbare leeftijd en oude katten in hun assortiment. Het is dus het beste om altijd het voer te kopen dat hiervoor bedoeld is, afhankelijk van de leeftijd van de kat.

Katten voeren is niet altijd gemakkelijk

Sommige katten zijn erg kieskeurig. Als een kat een ras of het hele assortiment van een fabrikant niet aanraakt, kun je het niet forceren. Ze zal het niet graag eten, zelfs niet onder druk. Dit betekent onnodige stress voor het dier. Schakel dus over op een ander soort kattenvoer. Het is daarom aan te raden om maar een paar blikjes of zakjes van een nieuwe soort te kopen om te zien of de kat het überhaupt lekker vindt.
Overschakelen van nat- naar droogvoer of andersom, of overschakelen van de ene fabrikant naar de andere, kan sommige katten voorlopig irriteren en ze zullen misschien niet hebzuchtig zijn naar het nieuwe en onbekende voer. Geef haar een paar dagen. Een meestal succesvolle voertruc werkt door het oude en nieuwe voer te mengen. Voeg eerst een klein beetje van het nieuwe voer toe en laat het oude voer er geleidelijk uit. Zo went de kat in dagen of weken aan het nieuwe kattenvoer.

Royal Canin Fhn Adult Intense Beauty Mp Pouch - Kattenvoer - 4 x 12x85 g

53,12 in stock
Laatste update was op: augustus 26, 2021 3:04 pm

4

Royal Canin Ultra Light in Jelly - Kattenvoer - 1020 g

19,49 in stock
Laatste update was op: augustus 26, 2021 3:04 pm

12

Royal Canin Sterilised Indoor in Jelly - Kattenvoer

17,55 in stock
Laatste update was op: augustus 26, 2021 3:04 pm

Royal Canin Sterilised Indoor in Jelly Royal Canin Sterilised Indoor in Jelly ondersteunt de gezondheid van de gesteriliseerde/gecastreerde binnenkat. Het gewicht van de kat wordt behouden, omdat er geen extra calorieën in de natvoeding zitten. De spijsvertering wordt optimaal ondersteund...

Schesir Kat Blik Gelei 140 g - Kattenvoer - 24 x Tonijn&Rundvlees

53,28 in stock
Laatste update was op: augustus 26, 2021 3:04 pm

24

Applaws cat blik adult tuna fillet kattenvoer 156 gr

60,95 in stock
Laatste update was op: augustus 26, 2021 3:04 pm

24

Applaws cat blik adult chicken / pumpkin kattenvoer 156 gr

58,95 out of stock
Laatste update was op: augustus 26, 2021 3:04 pm

24

Gourmet Perle 4X85G Duo Van Vis per 2 verpakkingen!

13,99 out of stock
Laatste update was op: augustus 26, 2021 3:04 pm

4

Flakko
Logo
Shopping cart