Elektrische Eierkoker kopen, welke is het beste?

In het algemeen is het de moeite waard om een eierkoker te kopen, als er regelmatig en / of veel eieren worden gekookt. In tegenstelling tot de klassieke bereiding in een pan met water kan met een eierkoker tot 50 procent energie worden bespaard. De meningen zijn echter verdeeld over de vraag of dit en gemeten aan de hand van de levensduur van het apparaat, de acquisitiekosten daadwerkelijk terug kunnen brengen – milieuvriendelijker is een eierkoker echter zeker.

De echte aantrekkingskracht van een eierkoker ligt echter in de belofte om het perfecte ei op een onfeilbare manier te produceren.
Dit is met name handig voor apparaten die eenvoudig de gewenste hardheidsgraad instellen via een draaiknop. Wanneer de kooktijd voorbij is, wordt het apparaat meestal automatisch uitgeschakeld en klinkt er een pieptoon. Volgens tests en klantbeoordelingen is de manier met een maatbeker iets ingewikkelder. Afhankelijk van het aantal eieren, wordt hier een bepaalde hoeveelheid water afgemeten, die vervolgens in het apparaat wordt verwarmd en het ei wordt gekookt. Hoe meer water er wordt toegevoegd, hoe harder het ei zal zijn. Overigens: het technische principe is altijd hetzelfde in beide versies, dat wil zeggen, de eieren worden gekookt in stoom en niet gekookt in water.

 

 

Hoe werkt een eierkoker?

Net als bij het koken in de pan, verhit het eierkoker water tot het kookpunt om de eieren te koken. Bovendien worden eenvoudige verwarmingselementen gebruikt, zoals ze gebruikelijk zijn, bijvoorbeeld in de waterkoker.
In het midden van het eierkoker is er ook een inzetstuk waarin de eieren precies zo kunnen worden geplaatst dat ze tijdens het koken niet bewegen.
Zodra het water kookt, stijgt de stoom en verwarmt de eieren geleidelijk. Het is niet nodig voor een eierkoker om de eieren direct in het water te plaatsen. Om de condensatie te beheersen en ook om te beschermen tegen spatten, hebben eierkokers nog steeds een overwegend transparant plastic deksel. Dit geeft precies genoeg druk om damp te laten ontsnappen dat het apparaat niet barst, maar houdt tegelijkertijd de warmte binnen.

Zodra de eieren de gewenste graad hebben bereikt, zullen veel eierkoker een geluidssignaal laten horen en indien nodig automatisch uitschakelen. Hoe een dergelijk signaal precies wordt geactiveerd, kan verschillen.
Sommige eierkokers vertrouwen op een timer. In andere modellen is het water zelf echter een indicator van de kooktijd.
Net als bij een rijstkoker, voegen gebruikers alleen zoveel water toe aan het apparaat als ze nodig hebben voor het gewenste kookproces.
Nadat al het water is verdampt, bereiken de verwarmingselementen een temperatuur van meer dan 100 ° C. Dit registreert de elektronica en geeft vervolgens een signaal af, schakelt zichzelf uit of doet beide.

terug naar menu ↑

Voordelen van een eierkoker

Een elektrische eierkoker is handig waar eieren worden gekookt. Zo kunt u bijvoorbeeld het leven in elke keuken thuis eenvoudiger maken. Vooral degenen die graag eieren willen eten zijn vaak blij met de eenvoudige en snelle voorbereiding en de consequent goede resultaten.
In de pan gebeurt het al snel dat de eieren te zacht of te hard zijn. Alleen met veel ervaring lukt het altijd om het juiste kookpunt te vinden. Bij de eierkoker is dat niet langer een probleem.

Een ander groot voordeel is het lagere energieverbruik vergeleken met een kookplaat. Het eierkoker hoeft slechts een kleine hoeveelheid water in een vergelijkbaar kleine bak te verwarmen. De benodigde energie hiervoor kan gemakkelijk vele malen lager zijn dan bij een kookplaat van een elektrische kookplaat, zoals een keramische kookplaat. Tegelijkertijd gaat het koken van het water sneller. Afhankelijk van het model zijn de eieren in slechts 10 minuten klaar. Dit is vooral handig in de ochtend wanneer er niet genoeg tijd over is, maar je wilt toch snel genieten van een aantal gekookte eieren.

Zelfs in de horeca hebben sommige koks het eierkoker voor zichzelf al ontdekt. Ze kunnen veel beter inspelen op de behoeften van de klant en gekookte eieren op bestelling aanbieden in plaats van ze de hele dag warm te houden. Eierkokers verschillen echter in de gastronomie van modellen voor thuisgebruik. Bovendien zijn ze aanzienlijk groter en ook enigszins verschillend van vorm. Het functionele principe is hier hetzelfde.

terug naar menu ↑

Soorten eierkokers

Het grootste verschil in termen van eierkoker is in de controle van de kooktijd.
Modellen met een timer maken het mogelijk om eieren tot op de minuut te koken. Dit is vooral handig als u wat ervaring hebt en precies weet hoe lang u naar uw smaak wilt koken.
Het nadeel is echter dat de eieren onmiddellijk na het voltooien van het kookproces moeten worden verwijderd. Anders kunnen ze nog steeds doorkoken en worden ze snel te hard.

Waterkokers die de kooktijd met de hoeveelheid water regelen, hebben op dit punt een voordeel. In dergelijke modellen vult de gebruiker de vereiste hoeveelheid water, afhankelijk van het aantal eieren en het gewenste kookpunt.
Als al het water is gecondenseerd, zal er geen nagaren meer zijn en behouden de eieren de gewenste hardheid.
Dit maakt het mogelijk om eieren te koken zonder op ze te letten. Sommige eierkoker worden zelfs automatisch uitgeschakeld als het water op is. Het grootste nadeel is dat gebruikers altijd moeten weten hoeveel water ze nodig hebben om een ​​bepaald aantal eieren te bereiden. Opgemerkt moet worden dat minder eieren meer water nodig hebben. Welke variant is het beste, iedereen moet voor zichzelf beslissen.

Afgezien van de technologie verschillen eierkokers alleen extern. De meeste eierkokers hebben de vorm van een ei en kunnen 4 tot 5 eieren bevatten. Maar er zijn ook eierkoker met voldoende ruimte voor 6 of meer eieren.

Een speciale vorm van eierkoker is de magnetron eierkoker. Dit zijn gesloten eierdopjes die zijn gemaakt van kunststof aan de buitenkant en aluminium aan de binnenkant. Een ei kan in de container worden geplaatst en vervolgens slechts een paar minuten in de magnetron worden verwarmd. Het voordeel hiervan is dat er geen verdere apparaten nodig zijn. Er kan echter slechts één ei tegelijk worden bereid. Daarom is deze methode slechts beperkt bruikbaar voor gezinnen en andere meerkoppige huishoudens. Bovendien is het in de magnetron ook waarschijnlijker dat een ei barst.