Dakramen reinigen met huismiddeltjes

Het schoonmaken van de ramen is voor de meeste mensen geen prettige bezigheid, zeker niet als het om dakramen gaat. Het schoonmaken van de ramen en de kozijnen in de schuine plafonds is niet al te zwaar en tijdrovend als je weet hoe je dat het beste kunt doen. Met de juiste tips en trucs krijg je niet alleen de ramen schoon en streeploos, maar bevrijd je ook het raamkozijn en het gootframe van vuil, stof en vuil. Je hebt geen dure en speciale chemische reinigingsmiddelen nodig om het dakraam schoon te maken, je kunt heel eenvoudige en goedkope huismiddeltjes gebruiken die oma al kende en waarvan is bewezen dat ze effectief zijn.
Onze instructies “Dakramen reinigen met huishoudelijke middelen” geven u tal van schoonmaaktips en trucs om uw dakramen en het kozijn moeiteloos schoon te maken. Het dakraam bestaat uit meerdere componenten. We leggen u precies uit hoe u alle afzonderlijke delen van het raam het beste kunt reinigen.

Hoe u de binnenruit van het dakraam streeploos reinigt

Het schoonmaken van de binnenkant van het dakvenster met eenvoudige huismiddeltjes is snel en gemakkelijk. Om het raam streeploos te krijgen, mag u het dakraam niet in de brandende zon schoonmaken. Anders zijn strepen op de glasplaat bijna onvermijdelijk. Je kunt eventueel een milde oppervlaktereiniger of glasreiniger uit de spuitfles gebruiken, maar je kunt ook de ruit schoonmaken met eenvoudige en goedkope huismiddeltjes die je waarschijnlijk toch al in huis hebt. Doe wat heet water, een beetje afwasmiddel, een scheutje spiritus en azijn of azijnessence in een emmer. Dit mengsel zorgt ervoor dat de ruit schoon is en de azijn voorkomt effectief strepen en strepen. Veeg met een schone, pluisvrije microvezeldoek eerst de binnenruit schoon met een vochtige doek. Vergeet de hoeken niet. Spoel voor de tweede stap de dweildoek goed uit in de emmer en leid deze dan over de reeds gereinigde binnenruit van het dakraam als deze slechts licht vochtig is. Polijst vervolgens de ruit opnieuw met een tweede, schone, droge microvezeldoek. In plaats van een droge microvezeldoek kunt u ook een eenvoudige krant gebruiken om uzelf aan een dagelijkse krant te helpen. Maar niet de kleurrijke en gecoate reclame-inzetstukken. Onze oma’s kenden deze truc al. Verfrommel de krant een beetje losjes en ga over de ietwat vochtige binnenruit en poets deze droog.

Hoe de buitenruit van het dakraam te reinigen

De buitenruit van het dakraam reinig je in principe op dezelfde manier als de binnenruit. Om bij het buitenraam te komen, zet u het dakraam in de zogenaamde schoonmaakstand. Vrijwel alle nieuwere dakramen hebben deze praktische functie. Maak de onderste grendel los en klap het raam iets omhoog. De meeste modellen hebben een beugel in het bovenste gedeelte. U hoeft het alleen maar los te maken en naar beneden te trekken. Nu kun je de buitenkant gemakkelijk omklappen en het raam schoonmaken en schoonmaken.
Ga bij het reinigen van het glas aan de buitenkant op dezelfde manier te werk als aan de binnenkant. Waarschijnlijk wordt de buitenkant een stuk vuiler en stoffiger. In dit geval zult u waarschijnlijk meer water moeten gebruiken en, onder bepaalde omstandigheden, de buitenruit meerdere keren moeten reinigen totdat u ook deze zijde schoon heeft. U kunt de vloer het beste afdekken met een oude handdoek voor het geval het water eraf druipt. Hardnekkige vlekken moeten langer worden geweekt met een zachte spons of natte doek. Gebruik in geen geval schuursponsjes of zelfs schuurmiddel. Deze kunnen de ruit beschadigen of blind en dof maken. Met name de uitwerpselen van vogels, maar ook de resten van dode insecten, zorgen voor hardnekkige vlekken.

Reiniging en onderhoud van het raamkozijn

Er zijn twee verschillende soorten raamkozijnen: kozijnen van kunststof of hout. In de regel worden tegenwoordig kunststof kozijnen gebruikt. Deze zijn gemakkelijker te onderhouden en beter weerbestendig dan hout. Afhankelijk van het materiaal moet je bij het schoonmaken en onderhouden iets anders te werk gaan. Een juist onderhoud, zeker bij houten kozijnen, verlengt de levensduur enorm en zorgt voor een onberispelijke uitstraling. Volg altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant.

Als de instructies niet meer beschikbaar zijn, kunt u de kunststof ramen eenvoudig afnemen met een doek, warm water en een mild schoonmaakmiddel. Hardnekkige en ingedroogde vlekken en randen niet verwijderen met schuurmelk of een schuursponsje. Dit kan de plastic coating krassen en beschadigen. Het kan zijn dat u de hardnekkige vlekken een beetje moet laten weken met warm of zelfs beter heet water om ze te verwijderen zonder resten achter te laten. Verkleuringen en de randen van vlekken kun je meestal met een vuilwisser van de lijst verwijderen.
Dakramen gemaakt van houten kozijnen vereisen echter andere zorg. De houten ramen moeten ook vaker worden schoongemaakt en verzorgd, zodat ze niet verweren. Net als bij de kunststof ramen, veegt u de houten kozijnen eenvoudig af met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Schrob de houten kozijnen nooit met agressieve schoonmaakmiddelen of een schuursponsje. Dit beschadigt het hout. Om het hout te onderhouden adviseren wij het hout om de 3-5 jaar te behandelen met een speciale houtvernis (afhankelijk van de leeftijd van de ramen, het weer en de houtsoort). Dit sluit het oppervlak en beschermt het tegen weersinvloeden, zoals vocht en UV-licht, waardoor het hout verouderd. Voor het schilderen dient u kleine beschadigingen op te vullen met een speciale reparatiespatel.

Onderhoud van de scharnieren

Naast het eigenlijke raam of glasplaten en het raamkozijn dienen ook de scharnieren en afdichtingen regelmatig te worden schoongemaakt. Hier is het raadzaam om de afdichtingen af ​​te nemen met een beetje mild afwaswater. Gebruik in geen geval agressieve schoonmaakmiddelen of alcohol. Dit tast het materiaal aan en maakt het broos en gebarsten. Scharnieren en andere bewegende metalen onderdelen op ramen kunnen worden gereinigd met speciaal vet of olie.

Het frame schoonmaken

Naast de ruit en het raamkozijn dient u ook het gootstukkozijn regelmatig af en toe te reinigen. Gebruik een kleine handborstel en een doek om stof, vuil, bladeren en kleine knopen van het frame te verwijderen. Dit is belangrijk zodat het regenwater ongehinderd kan wegstromen zonder zich op te hopen rond het raam. Om het frame schoon te maken gebruik je gewoon een zachte doek en wat warm water met een scheutje afwasmiddel.

Flakko
Logo
Shopping cart