Of het nu lente, zomer, herfst of winter is – u kunt in elk seizoen grillen. Om de barbecue avond te laten slagen, moet eerst een geschikte buitenkeuken grill worden gevonden.
Het aanbod aan modellen is groot en gevarieerd en biedt voor elke behoefte iets. Elk model heeft zijn voor- en nadelen, waarmee rekening moet worden gehouden voordat u koopt.
Met dit gidsportaal willen we de buitenkeuken gasgrill in meer detail aan u voorstellen en een paar modellen van naderbij bekijken.
Welke afmetingen moet een buitenkeuken hebben?
Wil je het grillstation regelmatig met maximaal vier personen aansteken, dan hoef je niet per se een omvangrijk apparaat te kopen. In dit geval wordt een model met een gedeeld grilloppervlak van 60 x 45 cm aanbevolen. Drie afzonderlijk instelbare branders maken direct grillen op hoge temperaturen mogelijk (ideaal voor hamburgers of groentespiesjes) en zacht indirect grillen op lage temperatuur (voor gebraad of pulled pork).
Als je de voordelen van een gasgrill BBQ niet wilt missen, maar zelden een worst, steak of vis grilt met slechts een paar mensen, dan zouden apparaten met twee branders en een grilloppervlak van 52 x 45 cm perfect moeten volstaan.
Vanaf vijf personen, voor grotere gezinnen, vriendengroepen of zelfs voor gewone, grote barbecues, is het de moeite waard om een genereuzer model te kopen. Het gedeelde grilloppervlak van 64 x 45 cm biedt voldoende ruimte voor alle soorten vlees, vis en groenten. Vier branders en meer, evenals een extra zijfornuis zijn een must voor grote groepen.
Campingaz 4 Series Classic LS Gasbarbecue - 4 Branders - Grijs
Gasbarbecue | Formaat grillplaat: 45 x 78 cm Met 4 krachtige en afzonderlijk regelbare roestvrij stalen branders is de 4 Serie Classic LS Gasbarbecue de ideale metgezel voor grillfanaten. De trolley is gemaakt voor jouw gebruiksgemak, met veel opbergruimte voor kruiden en accessoires en ook nog een handig klaptafeltje opzij.
Boretti Robusto Buitenkeuken met zijbrander - 4 Branders - Zwart
Boretti | Formaat grillplaat: 48 x 80 cm Met de Boretti Robusto tovert u een compleet feestmaal op tafel. Een robuuste buitenkeuken met vermogen, veel grillmogelijkheden en een uniek Italiaans design met ronde vormen. Met twee gietijzeren grillroosters kunt u verschillende grillmethode toepassen. De ronde deksel zorgt voor een goede circulatie van de temperatuur.
Boretti Luciano Luxe Gasbarbecue met Ingebouwde Koelkast - 5 Branders - RVS
Boretti | Met deksel | Formaat grillplaat: 44 x 90 cm Buiten net zo koken als binnen en misschien wel uitgebreider. Dankzij vier onafhankelijk van elkaar opererende hoofdbranders van 3.8 kWh, een zijbrander, een infrarood grill- spit-brander en een infrarood bodembrander garandeert de Boretti Luciano outdoor kitchen optimaal kookgemak en -comfort.
Passion Grills | BBQ Indiana | 4+1 Brander
Passion Grills | Met deksel | Formaat grillplaat: 66 x 42 cm Met deze mooie robuuste Indiana BBQ heb jee een echte eyecatcher in je tuin staan. De BBQ is voorzien van 4 branders en een zijbrander, de Roosters van de Indiana BBQ zijn gemaakt van hoogwaardig gietijzer, zo bent u ervan verzekerd dat ze lang meegaan.
vidaXL Montana Gasbarbecue - 4 Branders - Zwart
vidaXL | Met deksel | Formaat grillplaat: 66 x 46 cm De buitenkeuken Montana is werkelijk van alle gemakken voorzien. De buiten keuken bestaat uit een 4 brander gas barbecue met een extra zijbrander, een spoelbak met kraan en een extra werkblad. Tevens beschikt de buitenkeuken over veel opbergruimte en een aantal handige opbergrekjes
Campingaz 2 Series LX Plus BBQ - Gasbarbecue - 2 Branders - Zwart
Campingaz | Met deksel | Formaat grillplaat: 35 x 60 cm
Gasbarbecue -Iowa Gas BBQ- Buitenkeuken - Outside cooking possibility -
Gasbarbecue | Formaat grillplaat: 0 x 1 cm
Campingaz 3 Series Select S BBQ - Gasbarbecue - 3 Branders - Antraciet
Campingaz | Met deksel | Formaat grillplaat: 46 x 61 cm
Plancha op gas 3 banders - Porthos - 7,5 kW, barbecue, buitenkeuken, geëmailleerde plaat, inox. Inclusief gasconnector G1/2
Gasbarbecue | Formaat grillplaat: 37 x 65 cm
Buitenkeuken 'Schroef' | BBQ ombouw | Buiten koken
Douglas | Formaat grillplaat: 107 x 0 cm
BBGRILL Grand Canyon 2.0 houtskool & gas BBQ
BBgrill | Met deksel | Formaat grillplaat: 102 cm
BBQ Tafel- barbecue tafel van 3cm dik Eiken voor Bigg Green Egg Large, Bastard large, Bastard large urban, Yakiniku 19...
BBQTafel | Formaat grillplaat: 0 x 0 cm
Welke buitenkeuken BBQ is geschikt voor beginners?
Op een paar uitzonderingen na, zouden beginners niet noodzakelijkerwijs terug moeten vallen op de goedkope modellen. Gasgrill buitenkeukens tot 200 euro zijn meer bedoeld voor onregelmatig gebruik. Je moet compromissen sluiten voor een lange levensduur, omdat ze zijn gemaakt van minder hoogwaardige materialen. Door hun verwerking is de warmteverdeling slecht en is het resultaat ongelijk. Een gasgestookt grillstation wordt over het algemeen beschouwd als een statussymbool, dus de dure aanschaf ervan is meestal een investering op lange termijn.
Wat zijn de voordelen van een gas grill in vergelijking met een normale grill?
Het gebruik van gas als brandstof genereert binnen zeer korte tijd grote warmte. Deze warmte blijft totdat u de gastoevoer afsluit. U profiteert dus van een constante warmteontwikkeling, die voor een snelle bereiding moet zorgen.
Bovendien zijn gasgrills populair bij veel BBQ fans, omdat sommige modellen een geïntegreerde zijbrander hebben. Het voordeel van deze accessoires is dat je bijvoorbeeld het reeds bereide eten warm kunt houden. Het is ook mogelijk om sauzen en andere bijgerechten beter op te warmen.
Een ander voordeel van gasgrills is dat ze makkelijk in gebruik zijn omdat ze geen klassieke houtskool gebruiken. Dit elimineert de noodzaak om steenkool te verwijderen. Gasgrills zijn rookarm en dus ideaal voor gebruik op het balkon. Handig is ook de eenvoudige bediening, die lijkt op een gasfornuis. Zo kunt u de warmte individueel aanpassen aan verschillende items om te grillen.
Overzicht van de belangrijkste kenmerken van buitenkeukens
Hier moet u op letten Een goed uitgeruste gasgrill kenmerkt zich door tal van kenmerken die, afhankelijk van de toepassing en wensen, bij een aankoopbeslissing meer of minder relevant zijn. In onderstaand overzicht vindt u de belangrijkste aankoopcriteria die u kunnen helpen bij de aankoopbeslissing.
Grillgebied: De grootte van het grillgebied is bepalend voor een gasgrill. De meeste modellen hebben een rechthoekig grilloppervlak, zodat je voldoende ruimte hebt voor verschillende soorten voedsel. Er zijn verschillende modellen die gebieden bieden van 50 × 30 centimeter tot 100 × 50 centimeter. Bedenk hoeveel voedsel u tegelijkertijd wilt koken en kies een voldoende groot grilloppervlak.
Afmetingen: Niet alleen het grilloppervlak is cruciaal, maar ook de afmetingen van de gasgrill. Houd er rekening mee dat grote modellen meer ruimte in beslag nemen en meer wegen. Zorg er bij uitstekende modellen voor dat de grill transportrollen heeft en dat u de grill gemakkelijk kunt verplaatsen.
Branderprestaties van de gasgrill: Afgezien van de grootte van het grillgebied en de afmetingen van de gasgrill, moet u letten op de prestaties en het aantal branders. Klassieke branders produceren in de regel twee tot vijf kilowatt. Bij premium modellen worden echter meerdere branders gebruikt, waardoor de prestatie toeneemt. Het voordeel van meerdere branders is dat het grilloppervlak van de gasgrill gelijkmatiger verwarmd kan worden en de bereiding van het te grillen voedsel sneller gaat. Zo kook je bijvoorbeeld voorzichtig groenten, vis of vlees.
Functies: Afhankelijk van de gasgrill, fabrikant en prijsklasse hebben de grills verschillende functies. Veel fabrikanten integreren bijvoorbeeld praktische lekbakken om het vet af te voeren, dat gemakkelijk kan worden verwijderd voor reiniging. Lades zijn ook handig, waarin u al het keukengerei kunt bewaren dat u nodig heeft om te grillen. Dit omvat braadmanden, grillspiesjes of grillbestek.
Waar moet je op letten bij het kopen van een buitenkeuken?
Eerst wordt onderscheid gemaakt tussen mobiele gasgrills en gastrolleys. Dat laatste is dan eerder de luxe variant. De gasgrilltrolleys hebben meerdere branders en kunnen individueel worden aangepast, waardoor indirect grillen mogelijk is.
Ze hebben meestal een groter grilloppervlak, maar zijn ook iets groter en zwaarder, waardoor de grills een beetje omslachtig en moeilijk te vervoeren zijn. Bovendien hebben trolleygrills een grotere voetafdruk nodig.
Aan de andere kant, als je wat mobieler wilt zijn, is een mobiele gasgrill een goede keuze. Deze kunnen bijna overal mee naartoe worden genomen en zijn daarom ook ideaal voor een kampeervakantie of een uitstapje naar het meer.
Materiaal: email, ijzer of roestvrij staal?
Grillers kunnen waarschijnlijk voor altijd ruzie maken over welk rooster materiaal het beste is. Sommigen geven de voorkeur aan massief gietijzer, anderen aan roestvrij staal. En er kan zelfs een of de ander zijn die de voorkeur geeft aan geëmailleerde componenten omdat ze ook goede resultaten kunnen behalen en het rooster over het algemeen lichter is – en daarom gemakkelijker schoon te maken.
Uiteindelijk kan de grill een grote impact hebben op het grillresultaat – maar dat hoeft niet. In de regel moet u echter om goede redenen liever gietijzer of roestvrij staal gebruiken, omdat het materiaal fundamenteel massiever is. Dit is wenselijk omdat een dik rooster de temperatuur beter opslaat, verdeelt en afgeeft. Betekent: De warmte wordt mogelijk verdeeld over het hele grillrooster – en niet alleen hier en daar een plek direct boven de brander. Bovendien koelt het rooster niet meteen af zodra je er een stuk vlees op legt. Een stevig rooster zorgt daarmee voor een karakteristiek patroon, dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook meer gebrande aroma’s mee brengt. Geëmailleerde materialen zijn meestal ook minder duurzaam.
In de vergelijking tussen gietijzer en roestvrij staal is het belangrijkste verschil dat een stalen rooster meestal sneller opdroogt, terwijl het donkere gietijzer er nog steeds picobello uitziet met weinig vervuiling.
Buitenkeuken veiligheidsinstructies
Grillen heeft altijd te maken met warmte, daarom vormen alle grills een potentiële bron van gevaar. Een goede en verantwoorde omgang is daarom een eerste vereiste om te beschermen tegen gevaren zoals brand of brandwonden. Een buitenkeuken gasgrill heeft speciale aandacht nodig omdat het een zeer brandbaar gas onder druk als brandstof gebruikt.
Te beginnen met de opslagcontainer, de gasfles, via de aansluitingen en leidingen naar de gasgrill zelf, alles moet goed vast zitten of goed functioneren. Gasflessen vallen onder de industriële veiligheidsverordening en moeten regelmatig worden goedgekeurd en gecontroleerd. Bij de aanschaf van een gasbarbecue moet ook de opslag van gasflessen worden overwogen. Ze moeten in een geventileerde ruimte worden ondergebracht, zodat er bij lekkage geen gevaarlijke gasconcentratie is. Uiteraard moeten ze worden beschermd tegen schade, zoals vallen of vallen. Bij het kopen van een gasgrill is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de gasgrill een keuringsbewijs heeft van een erkende expertorganisatie, bijvoorbeeld TÜV of Dekra. Dit is meestal het geval.
Drukregelaars en aansluitslangen zijn vaak zwakke punten Drukregelaars zijn bedoeld om de hoge vuldruk van een gasfles met mechanische componenten tot het ongevaarlijke niveau van de bedrijfsdruk te verlagen. Vuildeeltjes kunnen echter de werking van de drukregelaar beïnvloeden, waardoor er door overdruk op het gasrooster een stokvlam ontstaat. Als je het zeker wilt weten, gebruik dan dubbele drukregelaars, maar ze werken nog steeds goed als één drukregelaar faalt.
Gasslangen zijn een ander probleem: haarscheurtjes kunnen ontstaan door ouderdom of veelvuldig buigen, waaruit gas ontsnapt. Om dit risico te vermijden, wordt het gebruik van een slangbreuk beveiliging aanbevolen. Als het gas ontsnapt, wordt de gastoevoer onderbroken. Helaas zijn dubbele drukregelaar en slangbreuk beveiliging geen standaarduitrusting, daarom moeten ze achteraf worden gemonteerd.
Beschadigde gasflessen of slangen mogen niet meer worden gebruikt totdat een specialist de schade heeft verwijderd of heeft bevestigd dat deze onschadelijk zijn.
Wees voorzichtig bij het kopen van gebruikte onderdelen! U weet niet hoe zorgvuldig de vorige eigenaar (s) ermee om zijn gegaan. Laat het bij twijfel voor gebruik nakijken door een specialist.
Op de slangen is een productiedatum gedrukt. Die mag nooit ouder zijn dan tien jaar.
Lekkages worden het best weergegeven wanneer slangen en aansluitingen worden geborsteld met een sopje. Als de gasfles vervolgens wordt geopend, vormen zich kleine belletjes op de uitgang.
Open bij het in gebruik nemen van de gasgrill altijd eerst het deksel voordat u de gasfles opent. Anders kunnen onder het deksel gevaarlijke gasconcentraties ontstaan die tot de vlam kunnen leiden.
Het eerste dat u moet doen als iets op de grill of de slangen in brand vliegt, is het sluiten van de gasfles. Hierdoor wordt de gastoevoer afgesloten. Veel mensen lopen in paniek weg omdat ze bang zijn voor een explosie. Dit bestaat echter meestal niet, behalve: bij woningbrand.