Bruine en Witte Rum, dit zijn de goede merken

Hoewel er 8 verschillende soorten rum zijn, zijn de meeste variëteiten Blended Rums (mengsel van afzonderlijke destillaten) en op basis van melasse (bijproduct van de suikerproductie). Er is ook een onderscheid te maken tussen witte rum, bruine rum en gouden rum.
De meeste rum variëteiten komen uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Cuba wordt beschouwd als het moederland van rum. Het verschil in kleur is gebaseerd op de opslagduur.
Rum kan ofwel puur worden gedronken of worden gebruikt in een verscheidenheid aan longdrinks en cocktails. Witte rum wordt vaak gebruikt voor het mixen van cocktails. Donkere rum wordt echter puur gedronken.

 

Bacardi Oakheart Rum - 1 x 1,5 L

35,99 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

BACARDI Oakheart is een kruidige rum, vakkundig met de hand geblend door de Maestros de Ron BACARDI. Zijn smaak wordt ontwikkeld door de rijping van ten minste één jaar in verschroeide eikenhouten vaten.

Captain Morgan Jamaica Rum - 1 x 70 cl

21,29 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Captain Morgan Black Rum heeft een uitgesproken, volle, maar toch milde smaak. Het wordt gemaakt van het allerbeste suikerriet op Jamaicaanse plantages.

Captain Morgan Spiced Gold - 1 x 1 L

20,99 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Kruiden, specerijen en andere natuurlijke aroma’s geven Captain Morgan Original Spiced Rum een zachte en verrassende smaak. Het distillaat heeft een jaar gerijpt in eiken vaten.

Appleton Estate Signature Blend - 1 x 70 cl

26,99 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Een blended rum gemaakt van 15 verschillende rumsoorten met een uiteenlopende stijl en leeftijd. Geproduceerd op een domein van bijna 4500 hectare in de Nassau Valley in Jamaica

Bumbu Craft - 1 x 70 cl

45,99 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Een rum van het eiland Barbados. Ambachtelijk gemaakt in een small batch. Het suikerriet wat hiervoor gebruikt wordt is afkomstig uit 8 verschillende landen. Maximaal 15 jaar gerijpt in eikenhouten bourbon vaten

Havana Club Añejo Especial - 1 x 70 cl

24,99 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Deze rum is een blend van witte rum met oude rum (tot 5 jaar) wat resulteert in een warme, goudkleurige rum, die een goede basis vormt voor mixdrinks.

Kraken Black Spiced Rum - 1 x 70 cl

24,99 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Kraken Rum is een “black spiced rum”, geïmporteerd uit het Caribische gebied. Kraken rum is intens, mysterieus donker en wild. Kraken Rum is 12 tot 14 maanden gerijpt in eiken vaten

Don Papa 7 Years Rum - 1 x 70 cl

39,99 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Don Papa Rum wordt op het Filipijnse eiland Negros gedistilleerd uit het beste suikerriet dat groeit op rijke, vulkanische grond, waardoor het zijn unieke smaak krijgt.

Clement, 15 Y - 1 x 70 cl

119,95 out of stock
Laatste update was op: november 15, 2020 3:06 pm

Deze rum is gedistilleerd uit vers geperst suikerrietsap en rustte minimaal 15 jaar in een combinatie van nieuwe en verkoolde eiken vaten, waardoor deze uitzonderlijk gerijpte Agricole Rhum ontstond. Dit betreft een beperkte release van door de Clément cellar master geselecteerde vaten.

 

Wat is rum?

Whiskey en jenever zijn altijd al populair geweest, wodka heeft het imago veranderd van goedkope Russische brandewijn in het premium segment en iedereen drinkt wijn en champagne. Cognac is altijd al een gerespecteerd sterke drank geweest, populair op elk moment van de dag als een aangenaam stimulerend aperitief. Rum is veel meer dan alleen een suikerrietbrandewijn uit het Caribisch gebied, waar je op een all-inclusive vakantie in Cuba van kunt genieten. Er zijn zoveel meer variëteiten zoals de bekende Bacardi of Havana Club en of de goedkope merken van de discounter.

Er zijn echt goede variëteiten die veel verder gaan dan het bereik dat beschikbaar is in de supermarkt, die een breed scala aan smaken ontwikkelen. Voor deze nobele alcohol moet je een beetje dieper in de tas graven, maar ze worden beloond met een onvergelijkbaar genot. Rum is een alcoholische drank op basis van suikerriet of suiker melasse, ook wel suikerstroop genoemd. Sommige Rum merken worden gemaakt op basis van suikerriet sap. De toevoeging van water produceert een puree die wordt gefermenteerd.

Dit proces produceert een suikerwijn met een laag alcoholgehalte van vier tot vijf procent. Na distillatie wordt een product met een alcoholgehalte van 65 tot 70 procent geproduceerd. Donkere rum wordt opgeslagen in vaten die afkomstig zijn van de productie van wijn, sherry of whisky. Het heldere destillaat wordt verdund met water om witte rum te verkrijgen. In tegenstelling tot de donkere rum, is witte rum klaar om te proeven na de toevoeging van water. De opslagtijd is veel korter dan voor donkere rum, het is zes tot dertig maanden.
Zelfs witte rum kan een enigszins bruine kleur ontwikkelen tijdens opslag in roestvrijstalen vaten, maar dit wordt verwijderd door de filtratie.
Pas na het distilleren begint het fijne werk, omdat een optimale bewaring en een perfect verwerkte melange een goed rum genot mogelijk maken. Een vakkundig bereide blend verandert suikerriet alcohol in een fijne alcoholische drank die op elk moment kan concurreren met whisky, sherry of cognac.

Een rum vergelijking heeft betrekking op de verschillende opslagvoorwaarden en kwaliteitskenmerken die een vergelijkingswinnaar vormen. Als rum wordt bewaard in eikenhouten vaten waarin andere gedistilleerde dranken zoals cognac, gin of whisky eerder zijn gerijpt, heeft het een heel speciale smaak. Een hoogwaardige Rum blend bevat niet alleen de beste, maar ook oude en jonge variëteiten. Donkere rum soorten bewaren tussen drie en tien jaar, afhankelijk van merk en behoefte.

terug naar menu ↑

Hoe drink je rum het beste?

Om van de volle smaak en het intense aroma te genieten, wordt rum puur dronken. Er moet echter rekening worden gehouden met het alcoholgehalte. Er zijn rum variëteiten met 54 procent en zelfs meer dan 60 procent. Deze variëteiten zouden niet puur moeten worden gedronken vanwege de intense en sterke smaak, omdat slechts zeer weinig liefhebbers gemakkelijk dranken met een dergelijk hoog alcoholgehalte kunnen verdragen. Daarom worden rum met een hoog percentage bij voorkeur gebruikt als een ingrediënt voor pittige en expressieve cocktails. Het best getolereerd zijn de rum merken met een alcoholgehalte van 37,5 procent.

In tegenstelling tot whisky of andere sterke dranken, wordt rum op kamertemperatuur gedronken omdat de toevoeging van ijs de aromatische smaak vermindert. Bij een harmonieus genot hoort een glas met een bolvormig lichaam, dat naar het midden smaller wordt en aan de rand weer opent. Hoogwaardige rums overtuigen met een lichtbruine tot gouden kleur of met een diep roodbruine kleur. In deze neus staat een fruitige geur met een vleugje chocolade of vanille. De afwerking is bijzonder aromatisch. In het bolvormige glas ontvouwt zich de rum heel goed en je kunt de kleur van licht goudbruin tot rijk donkerbruin rood bewonderen.

Met goede rum neem je alleen de aromatische en fijne pittige geur, maar geen overdreven prominente alcoholgeur waar. Langzaam smelt de rum op de tong zodat hij tijd heeft om de smaakpapillen aan te spreken. Witte rum wordt in combinatie met verschillende niet-alcoholische dranken als een longdrink of cocktail gedronken.

terug naar menu ↑

Welke soorten rum zijn er?

Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus en speciale functies voor de verschillende soorten. Rhum Agricole van Martinique is een witte rum die drie maanden in roestvrijstalen vaten moet worden bewaard.
De afkorting AOC staat voor “Appellation d’Origine Contrôlée”, die minstens een jaar in eiken vaten wordt bewaard.
Een rum draagt ​​het predicaat Alter Rum of Rhum vieux als het minstens drie jaar of langer wordt bewaard. Drie varianten opgeslagen in eiken vaten worden aangeboden: VO, VSOP en XO. De opslagperioden zijn minimaal drie, vier of zes jaar.

Rum hors d’age wordt minstens tien jaar bewaard en is een van de duurste soorten, die vaak 100 euro en meer kosten. De populaire Jamaicaanse rum valt op door zijn pittige en sterke smaak. Om het als een drankje eetbaar te maken, wordt het gemengd met andere soorten alcohol of verdund met water.

Witte rum

De naam gaat terug naar de kleur van de rum. Witte rum is zo helder als gin of jenever. Deze kleuring gaat terug naar directe botteling na distillatie of opslag in roestvrij staal in plaats van houten vaten. Sommige bijzonder lichtbruine rum, zoals de populaire in Havana Club Anejo 3 Anos in Havana, worden geclassificeerd als witte rum, hoewel ze eigenlijk tot de donkere rum behoren.

Bruine rum

Deze benaming gaat terug naar het kleurenschema. Afhankelijk van de variëteit kan de bruine ruimte licht tot goudbruin of donker tot roodachtig bruin zijn. Sommige fabrikanten voegen kleurstoffen toe, zoals karamelsiroop om een ​​consistente kleur te verkrijgen.

Original rum

Rum met dit predicaat komt van de Caribische eilanden. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een ongewijzigde rum zonder productieverlagingen. Hij heeft een hoog alcoholpercentage van ongeveer 74 procent. Original rum kan zowel wit als bruin zijn.

Real rum

Deze variëteit is eigenlijk niets meer dan Original Rum, maar het alcoholpercentage is 37,5 procent. Real rum heeft het volle aroma van het originele product, maar is beter drinkbaar vanwege het lagere alcoholgehalte.

Overproof rum

Deze variëteit heeft dezelfde kwaliteitskenmerken als echte rum, maar heeft een alcoholgehalte van 57,5%. Vanwege de volle smaak is het uitstekend geschikt voor het mixen van cocktails.

Blended rum

Deze variëteit is ook een originele rum, echter, zoals de term “gemengd” suggereert, worden verschillende variëteiten voor deze rum gemengd om de karakteristieke smaak te behouden.

Rhum Agricole

Deze variëteit komt van de Franse overzeese departementen. De basis is suikerriet sap. Volgens de Franse wet is de Rhum Agricole een benaming van oorsprong. Deze rum wordt geproduceerd in Mauritius en Haïti en heeft slechts een klein aandeel in de internationale rum productie.

Rum Versneden

Deze rum is geen originele of echte rum, omdat, zoals de classificatie suggereert, het product is gewijzigd door toevoeging van andere soorten alcohol. Deze productie gaat terug tot de 18e eeuw. Op dat moment werden hoge douanerechten geheven op rum uit de Deense koloniën. Om de winst te vergroten, werd Rum vermengd met lokale, neutrale alcohol, die de blend vormt. Een rum mengsel moet ten minste vijf procent alcohol bevatten en mag geen aroma’s bevatten.

terug naar menu ↑

Waar moet je op letten bij de koop van rum?

Verscheidenheid en toepassing

Voordat u uw favoriet kiest, moet u weten voor welke gelegenheden of doeleinden u de rum wilt gebruiken. Cocktails worden bij voorkeur gemengd met witte rum, omdat deze niet rijpt in houten vaten en daardoor de lichte kleur krijgt. Het boeket is platter, minder intens en aromatisch dan de bruine rum.
Daarom is witte rum beter geschikt als basis voor het mixen van cocktails, omdat cola, vruchtensappen, citroen en andere ingrediënten ook een intense smaak geven. Het volle aroma van donkere rum verdwijnt vaak in cocktails. Daarom zou je puur van je matchwinnaar moeten genieten, als dit een donkere rum is.

Alleen zeer gereduceerde en eenvoudige rumcocktails zoals de Old Fashioned zijn ideaal om te mengen met donkere rum. Deze zijn echter uitstekend voor het bakken, omdat het volle aroma van de rum vele cakes verfijnt. Wie alcoholvrij wil bakken, kan rum aroma gebruiken. Rum met hoog percentage is zeer geschikt om een ​​bowl voor te bereiden. Hier zijn bij voorkeur de donkere rum die worden gebruikt. Ook heeft donkere rum de neiging om een ​​hoger alcoholgehalte te hebben dan witte rum, wat zeer gunstig is voor de punch bowl.

Rijping

Het aroma en de smaak zijn ook afhankelijk van de rijping. Donkere rum wordt opgeslagen in eiken vaten. Dientengevolge verliest het destillaat een deel van het hoge alcoholgehalte, zodat de rum eetbaar is. Bovendien neemt de rum de smaken van de kalibratiehouder over. Vaak worden ook vaten voor wijn, whisky, cognac, sherry of cognac gebruikt. Sommige fabrikanten slaan hun rum op in verschillende vaten voordat ze worden geselecteerd en worden gemengd in de laatste gedistilleerde drank. Witte rum wordt bewaard in roestvrijstalen vaten en met water aan het destillaat toegevoegd, waardoor de witte kleur ontstaat.

Leeftijd

Net als bij wijn en mousserende wijn, kunt u ook rum van verschillende leeftijden kopen. Hoe ouder de rum, des te voller en aromatischer het aroma. Oudere rums hebben een bruine tot roodbruine kleur met pittige tonen van koffie, tabak en chocolade, maar hebben toch een fruitige, zoete smaak. Afhankelijk van de variëteit en leeftijd heeft rum een ​​breed scala aan smaken. De smaak van witte rum is minder aromatisch en tamelijk eenvoudig, en daarom is hij nauwelijks puur gedronken. Wees voorzichtig bij het gebruik van het etiket. Veel fabrikanten geven alleen de gemiddelde leeftijd aan van de verschillende typen rum die zijn gemengd. Sommige rum producenten noemen de leeftijd van het oudste distillaat, anderen het jongste distillaat.

terug naar menu ↑

De geschiedenis van rum

De rum productie kan terugkijken op een lange traditie. De oorsprong gaat terug naar de Caribische eilanden, waar suikerriet al eeuwenlang op grote plantages wordt geteeld. Suikerriet is naast melasse en suikerriet sap, het belangrijkste ingrediënt voor rum. Slimme distilleerders herkennen het potentieel van deze tropische drank en vestigen zich al snel in de buurt van de plantages, de eerste distilleerderijen.

De eerste rum werd waarschijnlijk geproduceerd in de 17e eeuw. Door de eeuwen heen hebben de producenten hun ambacht steeds verder verfijnd, zodat kenners en beginners de keuze hebben uit vele variëteiten en verschillende prijs- en kwaliteitssegmenten. De Engelse marinevloot, de Royal Navy, begon in 1670 om het dagelijkse bierrantsoen van de bemanning van het schip te vervangen door rum. De kleinere vaten lieten meer ruimte over voor de lading en de drank met een hoog percentage hield de bemanning tevreden. Bovendien wisten de vindingrijke zeevaarders dat alcoholische vloeistof minder snel bedierf dan water, dat snel vatbaar was voor allerlei soorten verontreiniging. In die tijd was het vakmanschap nog lang niet zo verfijnd als 100 jaar later, en dus hebben de zeelui de rum verdund met water om het drinkbaar te maken. Dat is hoe de grog is uitgevonden.

Rond 1850 werd de geïsoleerde productie op de verschillende Caribische eilanden overgebracht naar de industriële productie. Als pioniers distilleerderijen Felice Presto zijn in Jamaica en Don Bacardi, die was gewijd aan Cuba de productie van witte rum. Bacardi is een rum merk dat vandaag zijn eigen naam heeft behouden, want het werd al snel zo populair dat het drankbedrijf in particulier eigendom werd, wat niet de norm is in Cuba. De distilleerderij Felice Presto op Jamaica had minder geluk omdat het werd vernietigd. In Europa maakten de Deense zeelieden de rum bekend.

terug naar menu ↑

McDowell’s No.1 Rum

De McDowell is een merk uit India dat wordt vervaardigd door United Spirits (USL). Het bedrijf behoort vandaag tot de geestengigant Diageo uit Engeland. De No.1 Rum Celebration van McDowell is een regionaal rum merk en wordt verkocht met een ongelooflijke 164 miljoen liter per jaar in de Aziatische economische regio.

terug naar menu ↑

Bacardi rum

De vleermuis is altijd beschouwd als een symbool van geluk op het grootste Caribische eiland van Cuba. Dona Amalia, de vrouw van de Spaanse oprichters van het merk Bacardi, Facundo Bacardí i Massó, zag ook de fruitvleermuizen in de distilleerderij en herkende de positieve kracht van de Caribbean Bat, waarbij het pictogram op een rij als een later handelsmerk werd gebruikt. De Bacardi rum zet wereldwijd de toon met zijn gebruik in gemengde dranken of cocktails. Bacardi is geclassificeerd als een Global Rum merk en is de McDowell in de verkoop op geen enkele manier minderwaardig.

terug naar menu ↑

Rum Tanduay

Het rum merk Tanduay is grotendeels onbekend in Europa, maar zeker de marktleider in het thuisland van de Filipijnen. Deze Aziatische rum wordt geproduceerd door de LT Group Inc. Holding die eigendom is van de Chinees Lucio C. Tan. De fabrikant rapporteert zelf op zijn homepage over een opslagcapaciteit van 200.000 rijpende eiken vaten en een rijpende hoeveelheid van 40 miljoen liter drank.

terug naar menu ↑

Captain Morgan Rum

De Jamaican Long Pond Estates Limited produceerde eerder de rum als de grondstof voor de latere handgemaakte door de twee Levy broers op Kingston Flavored Rum. Tegenwoordig is deze gekruide suikerriet acohol Captain Morgan Rum van het grote merkassortiment van de internationale Multi Diageo.

terug naar menu ↑

Havana Club

Het grootste Caribische eiland van Cuba wordt ook beschouwd als het eiland van rum, hoewel tegenwoordig alleen het merk Havana Club opvalt. De revolutie in de jaren zestig had enige verwarring gewekt en de markten in andere landen herschikt – Havana Club Rum is onvrijwillig gebleven en is genationaliseerd. José Arechabala, geboren in Basque, emigreerde in 1862 naar Cuba en stichtte het merk, dat tegenwoordig zo belangrijk is, onder de paraplu van Pernod Ricard.