Brandblusser kopen voor auto, boot en thuis

Koop een brandblusser – het gaat om uw veiligheid!

De brandblusser in klassieke zin is een draagbaar, klein blusapparaat dat dient om kleine branden te doven. Tijdens het blussen wordt het aanwezige blusmiddel onder sterke druk verspoten, zodat zogenaamde kleine of beginnende branden worden gedoofd. Niet zelden zijn de praktische veiligheidsmaatregelen te vinden in de huizen van verantwoordelijke bewoners. Ze brengen echter vaak een lange tijd door gewoon in de hoek te staan of onopgemerkt aan de muur te hangen. Het wordt pas een belangrijk hulpmiddel in het huishouden wanneer het daadwerkelijk nodig is en wordt gebruikt.

De beste brandblussers

Een brandblusser is beschikbaar voor zeer verschillende toepassingen en brandklassen.
Als er brand uitbreekt, is goed advies duur. In het huishouden kan het je volkomen onvoorbereid treffen en zelfs in de auto of op een boot kan een brand uitbreken. Niet zelden raakt de motor oververhit en begint het voertuig te branden. Als u uw huis heeft uitgerust met een rookmelder, wordt u gewaarschuwd voor rook, maar om snel te reageren, is het niet erg effectief als u op zoek gaat naar de blusdeken terwijl uw installatie in brand staat.
Een brandblusser bestrijdt de vlammen snel en betrouwbaar.
Brandblussers zijn verplicht in openbare gebouwen, niet in particuliere huishoudens. Hier moet u zelf beveiliging bieden. Een brandblusser voor de auto moet ook worden gekocht.
Voordat u brandblussers koopt, moet u eerst eens kijken naar een overzicht, die u vertrouwd maakt met de verschillende modellen en u laat kennismaken met het onderwerp efficiënte brandbestrijding in uw eigen huis. De eenvoudigste en meest efficiënte optie voor kleinere branden is een brand blus spray. Ongeacht welk model u ook kiest, draagbare blustoestellen moeten om de twee jaar worden gecontroleerd.

 

Geschiedenis van de brandblusser

Wist u dat de eerste brandblusser al bestond aan het einde van de 19e eeuw? In feite was er een brand-annihilator van zeven kilogram met ongeveer 35 kilogram blusmassa in de blusmiddelcontainer. Zo’n vuur annihilator, destijds ontwikkeld door Siegfried Bauer, kan tegenwoordig zelfs worden bewonderd in een museum in Bonn Duitsland.

Later werden verdere producten en opvolgers ontwikkeld. De Engelsman George William Manby patenteerde bijvoorbeeld zijn ‘Extincteur’ en zorgde voor een massaproduct op de markt. De spin dry brandblussers, bijvoorbeeld, werden bediend door het spinnen van blusvloeistof (zonder continue druk).
De eerste sneldrogende brandblusser was in 1912 gepatenteerd. Het was de eerste brandblusser met gecomprimeerd gas en bevatte een gepatenteerd drukmedium en een blus gas. Hij was de pionier van de moderne blussers van tegenwoordig en meer geschikt voor mobiel gebruik. Het was pas in 1932 dat Clemens Wagner erachter kwam dat blusschuim effectief vuur kan blussen.

Tegen het begin van de 20e eeuw werd een vloeibare blusstof genaamd tetrachloormethaan ontwikkeld. Deze werden gevuld met drukloze handpompen, die toen nog werden gemaakt van chroom of messing. In gebruik creëerde het een rookwolk die de zuurstof uit de lucht haalt en het vuur onderdrukt. In de jaren 1950 werd echter vastgesteld dat deze rook het zenuwstelsel en de inwendige organen kan beschadigen.

Brandblussers: soorten en typen

Als u een brandblusser wilt kopen, moet u eerst een overzicht van de verschillende modellen en typen krijgen. Het zijn niet alleen de vulmaten en prijzen die gedifferentieerd moeten worden, maar ook de verschillende blusmiddelen die erin zijn opgenomen. Er zijn dus blusmiddelen met schuim of poeder. Sommige modellen bevatten bijvoorbeeld ABC-poeder, andere een schuim dat vuurdovend werkt, anderen met koolstofdioxide. Ook moet men leren om de branden te onderscheiden, bijvoorbeeld omdat vetverbranding bijvoorbeeld anders reageert op water, net als bij houtbranden.

➢ Poederblustoestellen kunnen normaal worden gebruikt voor brandklasse B en C en voor ABC brandblussers bovendien brandklasse A. Poederblussers bevatten speciale bluspoeders op naam. Dit is meer een universeel blusmiddel, dat klasse F-branden, dwz vetbranden, zelfs voor een korte tijd kan blussen.

➢Schuimbrandblussers gebruiken schuim als blusmiddel en kunnen branden van klasse A en B doven. De schuimblussers staan ​​onder constante druk (blusmiddelen voor permanente druk), daarom moeten ze om de twee jaar regelmatig worden gecontroleerd.

➢ Koolstofdioxideblussers worden gebruikt om brandende vloeistoffen of elektrische apparatuur te doven. Aangezien koolstofdioxide geen elektriciteit kan geleiden, kan de stof gemakkelijk verdampen.

➢ Vetblussers blussen branden van vuurklasse F, wat in dit geval staat voor vetverbranding. Brandwonden van eetbare vetten komen vaak voor in keukens. Friteuses zijn bijvoorbeeld erg vatbaar voor brand. In geen geval mogen deze vuren worden gedoofd met water, omdat anders explosies kunnen optreden.

➢ Waterbrandblussers zijn waterblussers die met water zijn gevuld en vaak worden aangeboden met een brandblus capaciteit van maximaal 6 of 9 liter. Ze zijn ook officieel getest en onderworpen aan strikte normen. Ze zijn alleen goedgekeurd voor branden van klasse A en hebben beperkt gebruik.

➢ Auto-brandblussers worden speciaal verkocht voor veilig gezelschap in de auto en moeten daar altijd een plaats vinden. Ze zijn meestal in kleine, handige formaten met 1 of 2 kg om de autorit te kopen en te beveiligen.

➢ Automatische blustoestellen worden vaak sprinklermachines genoemd. Vanaf een bepaalde meetbare kamertemperatuur kunnen ze automatisch worden ingeschakeld. Deze soorten brandblussers worden meestal gebruikt in niet-constant bewaakte gebieden, zoals in winkels of ondergrondse garages.

➢ Hoewel brandbestrijdingssprays nog niet bekend zijn, zijn ze zelfs praktischer in huishoudens, bijvoorbeeld in de keuken. Op deze manier kunnen kleine branden binnen enkele seconden worden gedoofd. Bijvoorbeeld wanneer de adventskrans plotseling vlam vat of de sigaret per ongeluk onder het gordijn wordt gerold. Zelfs politieagenten gebruiken de kleine sprays tijdens hun missies.

De vuurklasse

In een vergelijking van brandblussers zijn er modellen van brandklasse A, B, C en D. Deze classificatie komt overeen met de Europese norm (EN). Let bij het kopen op het blussymbool. De brandklasse A geeft aan dat u deze kunt gebruiken om branden van vaste materialen zoals hout, papier of plastic te blussen. Brandblustoestellen van klasse B doven ook branden van vloeibare of vloeibaar makende stoffen. De brandklasse C maakt het mogelijk om branden op gasvormige stoffen te bestrijden. Als het apparaat het brandblussymbool D draagt, kan het worden gebruikt om een vetverbranding te bestrijden. Deze brandblussers zijn met name relevant in commerciële keukens of restaurants als het gaat om het blussen van branden van eetbare oliën en vetten.