Bloedvlekken verwijderen, tips en weetjes

Lees hoe u snel en betrouwbaar verse of opgedroogde bloedvlekken uit kleding, matrassen of vloerbedekking verwijdert.

Zoals altijd bij vlekverwijdering geldt hetzelfde voor bloedvlekken: hoe eerder u de vlekken opmerkt en behandelt, hoe groter de kans dat ze verdwijnen zonder dat er residu achterblijft. Als het bloed niet direct van het textiel wordt verwijderd, blijkt het behoorlijk eigenwijs te zijn en moet je vaak meerdere pogingen doen om de lelijke plek in de stof weer schoon te krijgen.

Omdat er veel proteïne in het bloed zit dat stolt als het warm is, is het belangrijk dat je bloedvlekken altijd met koud water behandelt. Tijdens het coagulatieproces wikkelt het eiwit zich om de textielvezel en moet het vervolgens moeizaam weer worden opgelost om de vlek te verwijderen. Vloeibaar eiwit en vloeibaar bloed kunnen echter vrij gemakkelijk met koud water worden uitgespoeld.

Opgedroogde bloedvlekken verwijderen

Helaas is het niet altijd mogelijk om vers bloed dat op kleding of matras is gedruppeld, direct af te spoelen. Dan stolt het bloed en drogen de vlekken op. Oude bloedvlekken zijn bijzonder hardnekkig en vereisen een speciale behandeling:

Als het een wasbaar textiel is waarin het bloed is opgedroogd, dient u de bloedvlekken eerst grondig in koud water te laten weken. Als de opgedroogde vlekken op de bank, het matras of het tapijt zitten, moeten ze in veel water worden gedrenkt. Hierdoor kunt u het bloed laten weken en losmaken dat nog niet aan de weefselvezel is gehecht.

Gebruiksaanwijzing: verwijder opgedroogde bloedvlekken uit wasbare stoffen:

Voor wasbare stoffen zoals kleding, tafellinnen of beddengoed, voeg een ruime hoeveelheid wasmiddel toe aan het koude weekwater. Het wasmiddel kunt u het beste rechtstreeks op de vlekken druppelen en het vervolgens zachtjes inmasseren met een nagelborstel.
Leg het bevlekte wasgoed vervolgens in een kom met koud water en laat het minimaal een uur weken.
Borstel de vlekken vervolgens opnieuw met de nagelborstel voordat u ze afspoelt onder stromend water.
Herhaal het proces als de opgedroogde bloedvlekken nog steeds zichtbaar zijn.

Gebruiksaanwijzing: verwijder opgedroogde bloedvlekken uit niet-wasbare stoffen:

Als u oude bloedvlekken op de matras, het tapijt of de bank heeft ontdekt, kunt u deze met een natte spons met veel water doordrenken.
Meng vervolgens waspoeder en een beetje water tot een dikke pasta, die je eerst op een verborgen plek probeert. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat er na uw behandeling geen witte vlekken zijn in plaats van de rode bloedvlekken, omdat uw middel de kleur van de stof kan verwijderen.
Als de wasmiddelpasta zich op een verborgen plaats heeft bewezen, kan deze worden gebruikt. Om dit te doen, ruwt u de natte weefselvezels lichtjes op met een nagelborstel of een oude tandenborstel.
Gebruik vervolgens de borstel om je pasta zachtjes in de vlekken te masseren en laat het minimaal een uur intrekken.
Daarna wordt het verwijderd met wat keukenpapier.
Om de bloedvlekken eindelijk te verwijderen, moet u ze met veel koud water uitwassen. Doordrenk hiervoor de vlekken met een spons grondig en droog ze daarna af met keukenpapier. Herhaal dit proces totdat er geen bloed meer te zien is.

Bloedvlekken uit kleding verwijderen

Als je je T-shirt direct na een bloedneus onder de koude kraan legt, heb je de meeste kans om het bloed helemaal uit te spoelen. De meest effectieve manier om vlekken te verwijderen is met koud water en een beetje vloeibare zeep.

Met een beetje geluk kunt u deze methode ook gebruiken als u niet thuis bent terwijl het ongeluk u overkomt. Elk restaurant zou een koudwaterkraan en wat zeep moeten hebben. Ga als volgt verder:

Houd het met de vlekken bevlekte kledingstuk onder de koude kraan en laat er voldoende koud water overheen lopen.
Doe een klodder vloeibare zeep rechtstreeks op de bloedvlekken en masseer zachtjes in met uw vingertop.
Houd nu de vlekken weer onder het koude water en wrijf ze voorzichtig met je vinger in.
Spoel totdat je het bloed niet meer kunt zien.
Droog de uitgewassen vlekken niet onder de elektrische handdroger, maar probeer het kledingstuk zo droog mogelijk te deppen met keukenpapier of toiletpapier.

Let op: Gebruik deze methode niet op zijde, er blijven watervlekken op achter!

Bloedvlekken van matrassen of tapijten verwijderen

De gemakkelijkste manier om het bloed eraf te wassen, is wanneer het bloed net op het tapijt is gedruppeld. Desalniettemin moet u, zelfs als u alleen met koud water werkt, altijd een verborgen plek proberen om te zien of uw huismiddeltje compatibel is met de kleur. Niet dat er na de behandeling witte, kleurloze vlekken achterbleven.

U kunt als volgt vers bloed verwijderen uit niet-wasbaar textiel:

Vul een verstuiver met koud water en spuit de bloedvlekken grondig in.
Laat het water even inwerken
en dep de vlekken vervolgens droog met een droge katoenen doek. Wrijf niet zodat u de bloedvlekken niet vergroot.
Dep tot de stof droog is. U dient altijd een schoon gedeelte van uw doek te gebruiken, zodat reeds opgezogen bloed niet terug op de textielvezel komt.
Als de vlek na deze behandeling niet volledig is behandeld, moet u het proces herhalen.

Voor een nog beter effect kunt u een beetje vloeibare zeep of afwasmiddel aan het koude water toevoegen. Maar dan moet je met helder water sproeien en dan weer droog deppen. Lees hieronder over andere huismiddeltjes om bloedvlekken te verwijderen.

Huismiddeltjes om bloedvlekken te verwijderen

Helaas werkt het verwijderen van vlekken niet altijd bij de eerste poging. Vooral bloedvlekken zijn vaak behoorlijk hardnekkig. Dus als je de vlek niet hebt verwijderd met koud water, wasmiddel, vloeibare zeep of afwasmiddel, is dat geen reden om op te geven.

De volgende huismiddeltjes kunnen ook met succes worden gebruikt tegen bloedvlekken:

Huishoudzout is bijzonder geschikt voor wasbaar textiel. Bestrooi de bloedvlekken met zout uit het zoutvaatje. Vul vervolgens een kom met koud water en voeg voldoende zout toe voor een zo hoog mogelijke concentratie. Laat de vlekken vervolgens een half uur in de zoutoplossing weken en spoel ze daarna grondig af onder stromend, koud water.
Citroensap is ook een goede vlek verwijderaar. Sprenkel de vlek met veel citroensap (het kan het sap van de plastic citroen zijn) en laat het een paar minuten inwerken. Spoel vervolgens het bloed en het citroensap af onder koud stromend water. Als alternatief kunt u het uit de fles wassen met koolzuurhoudend mineraalwater. Het koolzuur helpt ook om het bloed op te lossen.
Maïszetmeel is het ideale middel om bloedvlekken te verwijderen uit niet-wasbaar textiel. Meng hiervoor aardappel- of maïszetmeel en koud water tot een stroperige pasta, die je vervolgens over de natte bloedvlekken verdeelt. Masseer de pasta licht in met een oude tandenborstel en dep de pasta, zodra deze rood is geworden, af met een schone doek. Sproei het gebied vervolgens in met veel koud water, dat u met meerdere papieren handdoeken deppen totdat de stof helemaal droog en schoon is.

Flakko
Logo
Shopping cart