Beste Whiskey merken en soorten in aanbieding

Welkom bij onze Whisky Test. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de klantrecensies in het netwerk toegevoegd.
We willen uw aankoop eenvoudiger maken en u helpen de beste whisky voor u te vinden.
Ook op veelgestelde vragen vindt u antwoorden in onze gids. Verder vindt u op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waar u op moet letten wanneer u whisky wilt kopen.

 

The Famous Grouse Whisky - 1 x 1 L

20,49 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Single Malt

The Famous Grouse Mellow Gold - 1 x 1 L

30,95 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Single Malt

Johnnie Walker Blue Label Whisky - 1 x 70 cl

142,99 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Blend

Monkey Shoulder Blended Malt Whisky - 1 x 70 cl

27,99 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Single Malt

Jim Beam Honey Bourbon Whisky - 1 x 70 cl

21,49 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Single Malt

Johnnie Walker Black Label - 1 x 70 cl

36,94 in stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Blend

Johnnie Walker Double Black - 1 x 70 cl

33,49 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Blend

Balvenie 12 Yrs Single Barrel First Fill Single Malt Whisky - 1 x 70 cl

74,99 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Single Malt

Highland Park 10 Years Viking Scars - 1 x 70 cl

38,99 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Malt

Dalwhinnie 15 Years - 1 x 70 cl

44,79 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Malt

Singleton of Dufftown Whisky 12 Years - 1 x 70 cl

43,99 out of stock
Laatste update was op: juni 28, 2021 8:07 am

Single Malt

 

Whisky of Whiskey

Hoewel whisky en whisky letterlijk alleen een “e” lijken te scheiden, is het niet zo eenvoudig. Omdat er soms grote verschillen zijn tussen de twee soorten whisky. Simpel gezegd, wordt meestal onderscheiden met de namen gewoon tussen Schotse whisky zonder de “e” aan de ene kant en Ierse en Amerikaanse whisky met ‘ey’ aan de andere kant.

Maar inmiddels komt whisky niet meer alleen uit die drie landen, maar wordt het in principe over de hele wereld gemaakt. Sommige van de best verkochte whisky’s komen bijvoorbeeld uit India. Afhankelijk van de traditie waarin de fabrikanten zichzelf zien, duiden ze ook hun garde (e) ys aan.
Japanse of Taiwanese whisky’s zijn eveneens geschreven met een eenvoudige “y”. De Canadese whisky’s zien meer in de Schotse traditie en onderscheiden zich, evenals naar de Verenigde Staten waar whisky oudsher anders is geschreven. Uitzonderingen zijn ook hier te vinden. Makers Mark Kentucky Bourbon whisky geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan de spelling met “y”.

Waar komen de twee spellingen vandaan?
Gezien hoe lang whisky’s worden gedistilleerd, dan is de verschillende manier van whisky en whiskey schrijven een vrij recente ontwikkeling. Tot het begin van de 20e eeuw werd “whisky” altijd geschreven zonder een “e”. Het begin kwam toen de Ieren, die afstand wilde nemen met hun distillaten van de whisky’s van distilleerderijen van Schotland.
De “e” werd immers ook praktisch naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Nogmaals, er was overal sprake van whisky. De andere spelling was echter niet universeel geaccepteerd, dus vandaag zijn er beide varianten in de VS.

Zijn whisky en whisky twee verschillende dranken?
Hoewel bijna alle whisky / whisky’s uit dezelfde sterke dranken familie zijn, en zijn gemaakt van graan, gist en water. Niettemin verschillen de destillaten al van de gebruikte grondstoffen. Want de gemoute gerst is de Schotse whisky in Bourbon Whiskey is een mix van maïs en andere granen. En in India kunnen zelfs melasse worden gebruikt voor de lokale whisky. Er zijn ook andere richtlijnen voor de productie van Schotse whisky, zoals voor Ierse of Amerikaanse whisky.
En dus maakt een letter uiteindelijk veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. De volledige smaak en het karakter van de geest bepalen tussen whisky en whisky.

Wat is Whisky?

Het bekende woord whisky heeft een Schotse Gaelic oorsprong en werd voor het eerst gebruikt in 1736. Afgeleid van de woorden “Uisge Beatha”, wat zoiets betekent als “water van het leven”. In de loop van de tijd werden deze twee termen gecombineerd met het woord “Uskeba” en afhankelijk van de regio sneller of langzamer ontwikkeld voor het woord whiskey dat we vandaag kennen.

Van bijzonder belang in dit opzicht was de uitspraak van de respectieve regio’s in Schotland, Ierland en Wales, die de termijn veranderden naargelang hun taal. Maar het waren alleen de Engelsen die echt het woord whisky vormden en zo de term “Uskeba” vervangen. Het is belangrijk om te weten dat het woord whisky niet alleen werd gebruikt voor de drank die we tegenwoordig kennen. Deze term is eerder gebruikt voor tal van kruidenaanvullingen en distillaten in het algemeen.

Pas met de tijd die het heeft ontwikkeld, dat als whisky alleen drank van een bepaald soort worden genoemd. Tegenwoordig is deze drank uitsluitend gedistilleerd uit granen. Wat voor soort graan wordt gebruikt in de productie, bepaalt de latere smaak van de whisky. Verder is het voor de definitie belangrijk dat deze drank in ieder geval in houten vaten wordt opgeslagen om het gewenste aroma te ontwikkelen.

De productie van whisky

Zoals al gezegd, het is een drankje gemaakt van graan. In dit verband moet worden opgemerkt dat drie factoren erg belangrijk zijn voor de smaak van de whisky. Dit zijn:

  • De gebruikte grondstoffen
  • Het productieproces
  • De vat rijping

Deze drie aspecten hebben een enorme impact op de latere smaak van de whisky. Maar ook punten als alcoholgehalte en kleur worden bepaald door deze factoren.

Allereerst gaat het om het koken van het graan als grondstof met water. In de meeste gevallen komt dit water uit een nabijgelegen bron, die kan verschillen in het gehalte aan voedingsstoffen. Van de grondstof wordt vervolgens een graanbrij gekookt. Vaak worden gerstkorrels gebruikt, waaruit mout wordt verkregen. Het is belangrijk om te weten dat slechts een maximum van 20 procent van de granen beschikbaar is voor de oogst per oogst. Dienovereenkomstig moet de grondstof grondig worden geselecteerd om een ​​hoge kwaliteit te verkrijgen.

Andere ingrediënten die aan de puree worden toegevoegd, zijn gist. De gist zorgt ervoor dat de suiker uit het graan wordt omgezet in alcohol. Bovendien worden andere stoffen geproduceerd tijdens de gisting, die het aroma van de whisky bieden. Deze gisting duurt enige tijd, dus hier wordt gewacht tot de puree een alcoholgehalte van 5 tot 8 procent per volume heeft bereikt. Vervolgens wordt de vloeistof gezeefd om de vaste stoffen van het graan te verwijderen.

In de tweede stap gaat het met de vloeistof in de destillatie. Hier, doorloopt het beslag verschillende vuurprocessen in koperen verbrandingsketels. In dit geval verdampt het water en wordt het alcoholgehalte intenser. Na dit proces kan worden verwacht met een alcoholgehalte van 20 volumeprocent. Dit proces wordt nog een seconde herhaald om het resterende water van de whiskyaroma’s en alcohol opnieuw te scheiden. Na dit proces kan een alcoholgehalte van 60 tot 75 procent per volume worden verwacht. Om een ​​gemeenschappelijke drinksterkte te bereiken, wordt de whisky opnieuw toegevoegd tijdens het bottelen.

De derde stap in de productie van de whisky is dan om de bijna klaargemaakte whisky op te slaan. Speciale houten vaten worden voor dit doel gebruikt. Voor de smaak, die de drank bij de opslag ontvangt, zijn vooral de respectieve houtsoorten cruciaal. Om bijvoorbeeld eiken te noemen uit Amerika of Europa.
Maar het kan ook gebeuren dat vaten worden gebruikt, waarin andere sterke dranken zoals sherry, rum, port of witte wijn zijn opgeslagen. De opslag in de respectievelijke houten vaten wordt vervolgens gedurende verscheidene jaren gehandhaafd totdat de uiteindelijke gewenste smaak is bereikt. Opgemerkt moet worden dat ongeveer 0,5 tot 1 procent van het gehalte per jaar door de poriën van het hout verdampt.

Toepassingen en voordelen van whisky

In de allereerste plaats is whisky in ieder geval een verrukking voor volwassenen. Dit wordt geserveerd in speciale whiskyglazen om de geur van de drank het best uit te drukken. Vanwege het hoge alcoholgehalte van whisky zijn slechts enkele slokjes voldoende om meer ontspanning in het lichaam te bieden. Dit is de toestand van een alcohol intoxicatie die door de meeste mensen wordt gewaardeerd na een lange dag. Het voordeel van whisky als stimulant is vooral het feit dat er zo’n grote selectie van deze producten is.

Dus in ieder geval kan elke persoon het type whisky kiezen dat het meest bij hem past. Het moet ook worden genoemd als een voordeel dat deze drank de genoemde lichamelijke en geestelijke ontspanning kan bieden. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om in slaap te vallen of op zijn minst te rusten na het genot ervan.

Een andere toepassing van deze sterke drank is om te koken. Voor sommige gerechten, zoals sauzen of gebraad, wordt deze drank gebruikt. In dit geval is het het beste om speciale  whisky te gebruiken. Dit is afgestemd op de hoge temperaturen tijdens het koken en dus niet zijn aroma verliest. De situatie is anders met betrekking tot het alcoholgehalte. Dit verdwijnt grotendeels bij het koken zodat het betreffende voedsel geen alcohol intoxicatie kan veroorzaken. Het voordeel van het gebruik van whisky voor koken is de speciale smaak die met dit drankje snel kan worden bereikt. Dus zelfs gewoon voedsel kan iets heel bijzonders worden.

Ook niet te verwaarlozen is het gebruik van whisky als hulpmiddel in het medicijnkastje. Wonden kunnen bijvoorbeeld worden gedesinfecteerd door het hoge alcoholgehalte als er geen ander alternatief beschikbaar is. Als voorbeeld kan een wond in de mond worden genoemd, zoals bij bloedend tandvlees. In dit geval is het mogelijk om de mond met de whisky te spoelen. Op deze manier wordt het bloeden gestopt en worden mogelijke bacteriën in de wond gedeeltelijk gedood. Op deze manier kan het genezingsproces overeenkomstig sneller beginnen.

Vaker wordt dit drankje echter gebruikt voor verkoudheid. Van bijzonder belang in dit geval is de home remedie populair in Ierland en Schotland “Hot Whiskey”. Dit is een mengeling van heet water, met een slokje whisky en een schijfje citroen. Op deze manier wordt het lichaam opgewarmd en mogelijk worden ziekteverwekkers gedood. Al de volgende dag zou een significante verbetering van de symptomen van verkoudheid opgemerkt moeten worden met de enkele toepassing van deze huisremedie. Dit huismiddeltje is natuurlijk alleen geschikt voor volwassenen.

Welke soorten whisky zijn er te koop?

Er is een bijna ontelbare selectie whisky’s die je tegenwoordig kunt kopen. Soms verschillen de dranken slechts nauwelijks in smaak enigszins van elkaar. Terwijl andere varianten een geheel andere smaak hebben. Cruciaal hierbij zijn vooral het land van herkomst en de distilleerderij. Afhankelijk van welk graan wordt gebruikt of welk nutriënt gehalte de gebruikte waterbronnen hebben, kan de smaak sterk variëren. Evenzo zijn de respectievelijke houten vaten en de opslagtijd van cruciaal belang, die kunnen worden gebruikt voor een whisky.

Naast de smaak is het ook mogelijk dat de whisky’s van uiterlijk verschillen. Dit is niet noodzakelijk de vorm van de fles, maar eerder de kleur van de drank zelf. Afhankelijk van het productieproces varieert de kleur van een lichtbruine tot een zeer donkere kleur. Vaak kan het ook gebeuren dat kleurstoffen worden gebruikt om het uiterlijk van de whisky aan te passen.

Een ander verschil in de soorten whisky is het respectieve alcoholgehalte. Afhankelijk van het product varieert dit van hoog naar hoog en biedt het dus een snelle rush om van te genieten. Ook in dit geval is het afhankelijk van de persoonlijke smaak van de klanten om te beslissen over de whisky, die zoveel of weinig alcohol als gewenst heeft. Maar ook de toepassingsgebieden bepalen het alcoholgehalte.

Ten slotte, natuurlijk, om de verschillen te vermelden dat de verschillende soorten whisky een andere hoge prijs hebben. De keuze varieert van goedkope producten van minder dan 30 euro per liter tot exclusieve merken die enkele honderden euro’s per fles kunnen kosten. Het is belangrijk om te weten dat een hoge prijs niet perse het beste genot oplevert.

Waarop moet je letten bij het kopen van whisky?

Zelfs als de geïnteresseerde partijen advies vragen voor de aankoop van de whisky, is het niettemin belangrijk om zelfs enkele punten te kennen die bij de selectie van deze goederen in aanmerking moeten worden genomen. Er zijn met name vier aspecten die een goed van een slechte whisky kunnen onderscheiden en dus zeker in aanmerking moeten worden genomen.

Besteed aandacht aan de exacte naam

In sommige gevallen wordt de zogenaamde whisky (met een “e”) aangeboden in plaats van whisky. Dit komt uit Amerika, Ierland of andere landen en is niet noodzakelijk slechter dan de klassieke whisky. Dit is echter niet de echte whisky. Het verschil zit in de basisingrediënten en de destillatiemethode, evenals in een andere klimatologische rijping. Als je echte whisky wilt drinken, zorg er dan voor dat je geen whiskey koopt.

Overweeg de aanduiding van het land van herkomst

Het is gebruikelijk dat de etiketten op de flessen aangeven uit welk land de whisky komt. De echte Schotse whisky wordt “Scotch” of “Geproduceerd in Schotland” genoemd. Daarom moeten alleen die flessen met dit label door kenners worden gekocht.

Let op de naam

Zelfs als de whisky niet rechtstreeks werd gebotteld bij de distilleerderij die de whisky heeft gemaakt, moet de naam van dat bedrijf op het etiket worden vermeld. Daarom is het belangrijk om bij het kopen op te letten of de whisky echt in de gewenste distilleerderij is gemaakt. Als, aan de andere kant, het label een algemene merknaam heeft, is het vaak slechts een mix van verschillende soorten whisky.

De inscriptie met single malt en de leeftijd

Naast deze vier algemene tips, hangt het ook af van hoeveel de klant bereid is te besteden of voor welk doel de whisky moet worden gebruikt. Even belangrijk is de persoonlijke smaak, die afhankelijk van de persoon differentieert. Daarom moeten de tips alleen worden gebruikt als richtlijn om een ​​goed product te kiezen. Uiteindelijk gaat het er nog steeds om dat de whisky zelf een test ondergaat en dus voor of tegen dit besluit beslist.

Wat betekenen de termen single malt whisky en blended whisky?

Om whisky te proeven, moet je eerst de begrippen single malt whisky en blended whisky begrijpen. Dit zijn whisky’s die zijn geëvolueerd door hun verschillende productiemethoden.

Single Malt Whisky is een whisky die afkomstig is van verschillende cask bottelingen van een distilleerderij. Het is uitsluitend gemaakt van gemoute gerst, bereid in koperen distilleerkolven en vervolgens op eiken vaten bewaard om te rijpen. Het is dus geen mix van verschillende soorten whisky, zoals de gemengde mout, waarover we binnenkort zullen praten. De toevoeging Single Malt wordt ook gezien als een predikaat en als een teken van een premium whisky. Onder whiskykenners is het zeker de meest populaire vorm. Deze prijs betekent dat deze whisky’s van zeer hoge kwaliteit zijn en een lange opslagtijd en een langere rijpingstijd hebben.

Blended whisky maakt gebruik van een mix van malt whisky en industriële whisky van verschillende distilleerderijen. Vandaar dat het woord blended. Hier wordt de industriële whisky in grote hoeveelheden geproduceerd uit tarwe en maïs en vervolgens slechts minimaal gerijpt.
Daarnaast zijn er andere soorten zoals bourbon whisky, die voornamelijk wordt gemaakt van maïs en ook de rye whisky van rogge.

Hoe drink je whisky?

Er is niet echt een goede of foute manier om whisky te drinken. Het hangt helemaal af van je smaak. Het is mogelijk om te genieten van de pure whisky, om ijsblokjes te gebruiken, dus “on the rocks” of zelfs om plat water toe te voegen. Veel whisky’s worden zelfs gebotteld in vat sterkte, dus met ongeveer 50-60 volumeprocent alcohol.

Het is het beste om goede whisky te drinken op kamertemperatuur. Het wordt met name aanbevolen het zogenaamde Nosing glas. Deze glazen zijn tulpvormig en smal naar boven. Als gevolg hiervan kan de geur van de whisky niet zo snel ontsnappen en worden de aroma’s intenser waargenomen.

Bij het gebruik van ijsblokjes bindt de kou de smaken in de whisky en voorkomt hij dat deze gaat rijzen. De kou verbaast ook het gehemelte en de smaak van de whisky is niet zo intens. Onder whiskykenners is deze drinkvorm daarom vaak in de kritiek.

Als de whisky te sterk of te heet voor u is, raden we aan een paar druppels plat water toe te voegen. Het is belangrijk om alleen stilstaand water te gebruiken, omdat elk koolzuur de smaak verzuurt.

Het mengen van whisky met cola is meer in het feestgedeelte. Voor een hoogwaardige mout of rechte bourbon moet je dus liever geen cola toevoegen en de edele druppel opofferen. De goedkope gemengde whisky’s zijn meer geschikt.

Flakko
Logo
Shopping cart