Beste Wafelijzer Kopen

Wafelijzer Test  • De beste wafelijzers ter vergelijking

Met een goed wafelijzer kun je de meest heerlijke wafelcreaties maken. Er zijn belangrijke functies waaraan een goede wafelijzer moet voldoen. In de volgende secties leert u wat u moet overwegen voordat u een aankoop doet. We controleren deze criteria ook met onze wafelijzertests.

 

Princess 112536 Multi Grill 4-in-1 - Contactgrill - Grote platen van 31,5 x 21,5 cm

67.00
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

1500 Watt

Domo DO9047W - Wafelijzer

42.99
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

Wafelijzer | 1400 Watt

Multi-Star 4-in-1 Superior

46.00 64.95
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

Wafelijzer | 700 Watt

Nova 3-in-1 110302 - Contactgrill/wafelijzer

40.49
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

700 Watt

Belgische Wafelijzer WM-110984 Emerio

36.98
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

1000 Watt

Princess 132393 - Wafelijzer

39.59
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

Wafelijzer | 750 Watt

Frifri WA103 - BMC3000 - Wafelijzer

127.90
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

Wafelijzer | 1200 Watt

Tefal 4in1 King-Size wafelijzer

116.57
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

Wafelijzer | 1200 Watt

Krups FDD95D wafelijzer

116.85
Last update was in: augustus 24, 2018 9:04 am

Wafelijzer | 1200 Watt

 

Wat is een wafelijzer?

Als je van desserts houdt, weet je hoe veelzijdig een wafelijzer kan zijn. Een wafelijzer is een apparaat dat zowel in de privékeuken als in de horeca wordt gebruikt en waarmee u ‘alleen’ heerlijke wafels en dergelijke kunt maken.
Wafelijzers, waarmee men zelfs een ijshoorntje – die krokant van consistentie zijn en tegelijkertijd gekruid met anijs, enz, zijn net zo populair.
In de regel kan het wafelijzer op en dicht worden geklapt, zodat de gebruiker aan de onderkant – die uit ijzer bestaat, het deeg kan plaatsen en dan wordt de bovenzijde erover gelegd.
Nadat het wafelijzer is dicht geklapt, worden beide zijden van het deegmengsel verwarmd en blootgesteld aan een gewoonlijk constante hoge temperatuur tot zowel de bovenkant als de bodem van een aangenaam stevige consistentie en een goudbruine kleur.

back to menu ↑

Hoe werkt een wafelijzer?

De functionaliteit van een wafelijzer is heel eenvoudig. Een wafelijzer heeft een boven- en onderkant, elk gemaakt van ijzer. Achter de twee ijzeren platen – die zowel rond, vierkant of veelhoekig kunnen zijn – bevindt zich een kabelsysteem dat wordt gevoed door de stroombron.
Op deze manier worden de twee platen onmiddellijk na de stroomtoevoer verwarmd, waarbij de warmte zeer gelijkmatig wordt verdeeld. In deze context speelt de gegolfde structuur van de ijzeren platen een belangrijke rol. Het feit dat ronde of hoekige verdiepingen zich over het gehele oppervlak van de twee ijzeren platen bevinden, kan de warmte in deze gebieden binnendringen.

In de loop van het verhittingsproces komt het meestal viskeuze deeg ook in deze verdiepingen en ondervindt een verandering in de deegstructuur als gevolg van de hoge temperatuur.
Het deeg wordt aldus gebakken, het eiwit dat het deeg bevat verandert en wordt aldus steviger en komt van de vloeistof naar de vaste toestand. Afhankelijk van de kwaliteit van het wafelijzer, kan het voorkomen dat de structuur van de ijzeren platen te wensen overlaat, met als gevolg dat het deeg te hard wordt gebakken. In het geval dat het afgewerkte deeg moeilijk te verwijderen is van de ijzeren platen of zelfs aanbrand, kan het raadzaam zijn om een ​​ander wafelijzer van hogere kwaliteit te gebruiken.

Over het algemeen is het functioneren van een wafelijzer vrij eenvoudig en al in de middeleeuwen maakten mensen gebruik van deze “technologie”. Door de eeuwen heen is deze techniek echter gestaag geëvolueerd, zodat het met een wafelijzer niet langer “slechts” mogelijk is om wafels te produceren uit een vooraf gemaakt deeg, maar ondertussen is het zogenaamde “wafelen” steeds populairder geworden.

back to menu ↑

Waffling

Waffling is een trend die is komen overwaaien uit Amerika en het mogelijk te maakt, met een wafelijzer niet alleen de traditionele lekkernij – wafels – te maken, maar veel andere voedingsmiddelen te produceren.
Er zijn zelfs een aantal kampioenschappen en competities opgericht, waar de chef-koks, thuis bakkers en liefhebbers in staat zijn om hun creaties te tonen die met slechts één keukenapparaat zijn gemaakt: het wafelijzer.
Sterker nog, het is een trend die alles heeft en die ervoor zorgt dat je meer wilt.
Zo is de werking van het wafelijzer zelf vrij eenvoudig, maar het eten dat kan worden geproduceerd op basis van deze eenvoudige technologie, zijn – afhankelijk van het talent en de creativiteit van de gebruiker – soms zelfs van sterren niveau.

back to menu ↑

Wafelijzer Toepassing

In de loop der jaren zijn er veel toepassingen ontstaan, en je zult zeker interessante dingen ontdekken die in de toekomst met een wafelijzer kunnen worden gedaan. In elk geval wordt een wafelijzer gekenmerkt door het feit dat het zeer gemakkelijk te gebruiken en ook gemakkelijk te hanteren is.

Ondertussen zijn er talloze wafelrecepten, die allemaal afzonderlijk en indien nodig met het wafelijzer kunnen worden bereid. Het speciale aan de toepassing is dat je alleen het wafelijzer hoeft dicht te klappen en beide ijzeren platen nat moet maken met wat plantaardig vet of olie.
Zodra de platen voldoende warm zijn, wordt het deeg op de onderste plaat geplaatst met een grote lepel. Voor elke wafel heb je ongeveer anderhalve eetlepel nodig, maar deze hoeveelheid kan sterk variëren, afhankelijk van de verschillende recepten.
Ook in deze context speelt de consistentie van het deeg een belangrijke rol.
Nadat het deeg in de juiste hoeveelheid is aangebracht, wordt het deksel van het wafelijzer gesloten.
Daarna is het slechts ongeveer twee tot vier minuten nodig om, afhankelijk van het apparaat, te wachten tot het deeg is gebakken en een vaste toestand heeft bereikt. In het ideale geval is het resultaat zacht, donzig en goudbruin.
Het deksel van het wafelijzer kan worden opgeklapt bij het bereiken van de gewenste consistentie van het deeg en de voltooide wafel kan worden verwijderd.

Het kan voorkomen dat het deeg op de bovenste of onderste plaat raakt vastgekoekt of dat het in de uitsparingen van het wafelijzer blijft hangen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar kan met de juiste aanpak kan snel uit de wereld worden geëlimineerd. Het hangt dus af van verschillende aspecten met betrekking tot een succesvolle toepassing van het wafelijzer.
Allereerst moet de gebruiker van een wafelijzer ervoor zorgen dat de platen van het apparaat voldoende warm zijn.
Als de temperatuur te hoog is, kan de consistentie van het vet of de olie iets te wensen overlaten.
En als de ijzeren platen te koud zijn en het wafeldeeg toch wordt geplaatst, worden de wafels plakkerig, wiebelig en verliezen ze hun smaak. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat de wafel te lang is tussen de ijzers wordt verwarmd en daarom wordt blootgesteld aan een constant toenemende temperatuur gedurende een lange tijdsperiode.

back to menu ↑

Waar moet je op letten bij een goed wafelijzer?

Hoe functioneler een wafelijzer – ongeacht welk type – is, des te aantrekkelijker het wordt met betrekking tot de bruikbaarheid ervan. Zeker, vooral goedkope apparaten zijn op het eerste gezicht erg interessant. Deze apparaten laten echter vaak de prestaties te wensen over. En ook qua functionaliteit moet je te vaak compromissen sluiten. Idealiter wordt het moderne wafelijzer onder andere gekenmerkt door deze functies:

Deeggoot

Het deeg bevat altijd een vleugje vet. Naarmate het warmer wordt smelt het en wordt het vloeibaar. Bij machines met een laag gewicht komt deze vloeistof maar al te vaak aan de zijkanten uit of bereikt zelfs het gebied van de stroomaansluiting, wat overigens gepaard gaat met een niet onbelangrijk risico. Moderne wafelijzers zijn daarentegen uitgerust met een deeggoot, die ofwel over een plaat of een kom kan worden geplaatst, zodat de vloeistof erin kan druppelen. Of het deegverzamelkanaal opent in zijn eigen container, die je na het bakproces alleen nog hoeft te legen.

Signaallamp

Veel wafelijzers hebben signaallichten in drie kleuren. Het eerste lampje geeft aan dat de opwarmfase nog bezig is en het tweede lampje gaat branden om aan te geven dat de baktemperatuur nu is bereikt. Zodra het derde licht begint te gloeien, weet je dat de wafel nu klaar is en kan worden verwijderd. Dit maakt het eenvoudiger en u hoeft niet regelmatig te controleren in hoeverre de bak voortgang al is gevorderd.

Antiaanbaklaag

Om te voorkomen dat het deeg aan de ijzeren platen blijft plakken, helpt het om ze met een beetje vet te coaten. Moderne wafelijzers zijn al lang uitgerust met een antiaanbaklaag, die echter afhankelijk van het product van verschillende robuustheid kan zijn. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de duurzaamheid. Soms is zelfs invetten met calorieën houdende oliën niet nodig.

Temperatuurregeling

Bij conventionele wafelijzers is de temperatuur altijd hetzelfde bij het bakken van wafels of andere lekkernijen. Afhankelijk van het wattage van het apparaat bereikt deze niet altijd de juiste temperatuur, dus de wafels in wafelijzer met een lager wattage bereik, blijven volgens ervaring zacht. Als een wafelijzer een temperatuurregeling heeft, kan de warmte hoger worden ingesteld en kan het bakproces dus worden verkort.

Dubbel bak oppervlak

Met normale wafelijzers kun je een wafel maken bij elk bakproces, terwijl je met wafelijzers met twee bak oppervlakken twee stukken tegelijkertijd kunt produceren. Dit bespaart tijd en kan sneller worden genoten.

Verwijderbare ijzeren platen

Idealiter, moderne wafelijzers hebben verwijderbare wafelijzers. Dit is fundamenteel, vooral met betrekking tot de zorg en reiniging van een dergelijk apparaat. Terwijl klassieke wafelijzers meestal moeizaam kunnen worden opgeruimd met een lap om deegresten en vet, die zich trouwens ook in de holtes en aan de randen bevinden, te kunnen opruimen, zijn er verwijderbare ijzeren platen die eenvoudig worden verwijderd en indien nodig in de vaatwasser worden gereinigd. Dit bespaart tijd en zeker ook zenuwen.

Verschillende toepassingen

Met een concept in gedachten, kun je niet zomaar alleenwafels bakken met een wafelijzer, maar moderne apparaten met extra functies zijn zelfs in staat muffins, donuts of ijshoorntjes te produceren, enz. Ook het feit dat de zogenaamde Waffling in dit land een steeds grotere populariteit geniet, draagt ​​er ook aan bij dat vooral de functionele wafelijzers erg populair zijn.

Recept Brusselse wafels

Wafels vind iedereen lekker. Vooral Belgische wafels overtuigen met hun typische rasterpatroon en hun fluffiness. We laten je zien hoe je het basisrecept voor de Belgische specialiteit thuis imiteert.

Ingrediënten voor 10 Belgische wafels:

600 g bloem
250 g boter
75 g verse gist
260 ml melk
100 g suiker
5 eieren
1 eetlepel vanillesuiker
1 snufje zout

Bak Belgische wafels:

Verhit de boter in een pan en zet apart. Verwarm de melk en los vervolgens de gist langzaam op.
Meng de bloem, eieren, suiker en vanillesuiker in een kom. Voeg warme gistmelk toe en roer de ingrediënten opnieuw grondig door. Voeg vervolgens de warme boter toe aan het deeg en roer tot een gladde massa. Laat het wafeldeeg 45 minuten op een warme plaats liggen.
Terwijl het deeg klaar is, bereid je wafelijzer voor. Veeg over het strijkijzer met een vochtige papieren handdoek en smeer het in met wat boter of plantaardige olie.
Verdeel het deeg gelijkmatig in de vorm, bij voorkeur met een pollepel. Sluit vervolgens het deksel en bak het deeg, afhankelijk van het apparaat, gedurende 4-5 minuten.

Tip: zodat de afgewerkte wafels niet plakkerig worden, serveer ze onmiddellijk of leg ze op een rooster om af te koelen naast elkaar. Strooi er tenslotte wat poedersuiker over en klaar!

Meer leuke recepten voor wafels vind je hier.