Beste Kurkentrekker kopen, met en zonder hefboom

Wil je je talent als wijnkenner bewijzen? Dan gaat het niet alleen om een echt goede wijn, maar net zo belangrijk is de indruk die je achter te laten bij het serveren deze op uw gasten.
Een kurkentrekker is waarschijnlijk aanwezig in elk huishouden. Maar als je heel weinig nadenkt over het openen van de wijnfles en het hanteren van een goedkope kurkentrekker met hendel, dan kan dit fout gaan. De kurk kan afbreken of in de fles glijden. Met een kurkentrekker met hefboom kan dit je niet overkomen. Zelfs elektrische kurkentrekkers werken betrouwbaar. Kurkentrekkers gemaakt van hazelnoot of kurkentrekker gemaakt van olijfhout zijn bijzonder stijlvol.
Als u nu onzeker ben over welke kurkentrekker de juiste keuze is voor uw behoeften, dan beantwoorden een aantal praktische vragen over de huishoudelijke helpers. Een kurkentrekker met hendel is vooral handig omdat u geen roterende bewegingen hoeft te maken. Wilt u zekerheid, kies voor een perslucht kurkentrekker of een andere professionele kurkentrekker. Je kunt ook een kurkentrekker personaliseren en graveren om je gasten te verrassen aan de tafel.

 

 

Geschiedenis van de kurkentrekker

De kurkentrekker is ontwikkeld aan het einde van de 17e eeuw, toen meer en meer glazen flessen werden gebruikt voor opslag in Engeland. men vulde de flessen niet alleen met wijn, maar ook andere vloeistoffen (parfum, bier, etc.) en vaste stoffen van alle soorten (kruiden, specerijen, etc.). Daarom was de ontwikkeling van een gereedschap nodig  om de kurken stop effectief te verwijderen en te behouden. Hier wordt aangenomen dat de productie van de eerste kurkentrekker op een schoonmaak werktuig voor vuurwapens – was geïnspireerd. Het eerste patent werd ingediend door pastor Samuel Henshall van Oxford in 1795.

Sindsdien hebben fabrikanten allerlei soorten kurkentrekkers ontwikkeld met een zeer gevarieerd ontwerp en veel technische verfijningen. Vaak werden ze aangeduid met symbolen van verschillende oorsprong. En dus is het geen verrassing dat de kurkentrekkers vergelijkbaar werden cult en collectors items – de kurkentrekker verzamelaar wordt Pomelkophile ( “poma”: Peg; “anjers”: trek; “philos” friendly) genoemd.
Een gevarieerd overzicht van de geschiedenis en de betekenis van de kurkentrekker is bijvoorbeeld het Museum van kurkentrekkers in de Provence.  Er bevindt zich in de Luberon, in de buurt van het dorp Ménerbes en ingericht in een wijnmakerij, meer dan 1.000 verschillende kurkentrekkers zijn voorzien uit een privé-collectie.

Kurkentrekker – niet alleen voor fijnproevers essentieel

Op zoek naar een  Voor dit doel wordt een spindel of een gedraaide metalen staaf in de kurk geschroefd en vervolgens samen met hem uit de flessenhals getrokken.
Wijnkenners weten van het belang van de tool, die is gemaakt in verschillende stijlen en ontwerpen. Kurkentrekkers met een zogenaamde ziel worden dus niet alleen onder sommeliers beschouwd als het meest efficiënte hulpmiddel. De ziel is een holte in de metalen staaf die de vereiste inspanning vermindert en voorkomt verkruimeling van de kurk. De uiterst elegante kelnersmessen beschikken vaak over deze specificatie op hun kurkentrekkers.

Tip: niet alleen wijn is een geschenk – zelfs met accessoires zoals stijlvolle kurkentrekkers bereidt u veel mensen tot een vreugde. Een gravure in de houten handgreep geeft de tool de gewenste persoonlijke touch.

T-Kurkentrekker

De oudste variant, de zogenaamde T-kurkentrekker, is heel eenvoudig en bestaat uit een handvat, waarbij een spindel van metaal is gemaakt. Nadat u het gereedschap in de kurk hebt gestoken, kunt u het eruit trekken. Dergelijke modellen, die vaak deel uitmaken van zakmessen, vereisen veel kracht om een ​​fles te openen.

Kurkentrekker met hefbomen

Andere kurkentrekkers verminderen de fysieke inspanning door gebruik te maken van hefboomwerking. Een zeer populair ontwerp is de vleugelvormige kurkentrekker, die over de flessenhals met de bel wordt geplaatst. Draai vervolgens, net als bij de T-kurkentrekker, de spil in de kurk en duw de zijvleugels omhoog. Door ze naar beneden te bewegen, verplaats je de kurk uit de fles.
Muur- en tafelkurkentrekkers werken volgens hetzelfde principe, maar ze vergemakkelijken ook het gebruik door hun vaste installatie. Dat is de reden waarom zoveel flessen in korte tijd kunnen worden geopend.

Hendel kurkentrekker

Hendel kurkentrekkers worden op de hals van de fles geplaatst, zodat de spindel in de kurk kan worden geboord door aan de hendel te draaien. De verwijdering ervan gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van het model. Wanneer een omschakelmechanisme op het handvat is, wordt het in werking gesteld om de kurk terug te trekken door verder roteren. Als er een tweede kruisbalk op het gereedschap zit, dient dit om de fles te openen.

Elektrische kurkentrekker

Ook worden elektrische kurkentrekkers vervaardigd. Ze worden als kurkentrekkers over de hals van de fles geplaatst, maar de spindel in de kurk schroeven en met een druk op de knop loslaten, hoeft u niet te gebruiken.
In de regel worden dergelijke varianten met batterijen gebruikt – elke acculading kan tot 60 flessen openen.