Beste goedkope Tequila, welk merk is echt lekker

Tequila heeft nog steeds een gemengde reputatie als sterke drank: aan de ene kant geliefd (en gevreesd) op een feest met zout en citroen, waarvan je vaak te veel drinkt en vervolgens wakker wordt met hoofdpijn. Aan de andere kant, een gewaardeerde Mexicaanse destillaat, die momenteel aan populariteit wint, vooral vanwege zijn nobele broer Mescal. In bars van New York tot Berlijn worden tequila en mescal cocktails geserveerd, het wordt de nieuwe scene dranken genoemd.  We wilden er meer over weten en hebben populaire merken van goedkoop tot duur op de proef gesteld. Onze tequila test is om te laten zien welke flessen echt de moeite waard zijn en hoeveel u aan een goede tequila moet uitgeven.

1800 Añejo - 1 x 70 cl

35,99 out of stock
Laatste update was op: oktober 27, 2020 5:03 am

Tequila | 1800 Anejo moet minimaal 1 jaar hebben gerijpt. Deze 1800 Anejo heeft echter ruim 14 maanden gerijpt. Het bijzondere van de 1800 is dat deze rijpt op kleine vaten van Frans Eikenhout.

Villa Lobos Tequila Añejo - 1 x 70 cl

44,50 out of stock
Laatste update was op: oktober 27, 2020 5:03 am

Tequila | Villa Lobos Villa Lobos Tequila ligt een half jaar in open stalen bakken, waardoor deze stevig oxideert en deze een zijdezachte smaak krijgt. Deze 100% Agave Anejo heeft ruim 2 jaar gerijpt op Amerikaans eiken

Espolon Reposado - 1 x 70 cl

33,95 out of stock
Laatste update was op: oktober 27, 2020 5:03 am

Tequila | Espolon Deze Reposado heeft gerijpt tussen de 3 en 5 maanden in licht getoast Amerikaans eiken. Het is een licht gekruide en fruitige Tequila

Corralejo Añejo - 1 x 70 cl

42,95 out of stock
Laatste update was op: oktober 27, 2020 5:03 am

Tequila | Corralejo Bij Corralejo ligt deze Tequila ruim 1 jaar op getoast Amerikaans eiken. Door het toasten - het licht verbranden van de binnenkant van het vat- , krijgt de Tequila ook een lichte rooksmaak.

Aha Toro Reposado - 1 x 70 cl

48,99 out of stock
Laatste update was op: oktober 27, 2020 5:03 am

Tequila | Aha Toro De Aha Toro heeft 10 maanden op eikenhout gelegen. Een bijzondere Tequila met zachte houttonen, kruiden en honing. In de nasmaak kun je wat zwarte peper herkennen.

 

Wat is Tequila?

Tequila is een agavebrandewijn en een vorm van Mexicaanse mescal. Hij hontleend zijn naam van de stad Tequila in de Mexicaanse staat Jalisco, in wiens omgeving de typische agave sterke drank worden gemaakt.
De merkneem Tequila zelf kan alleen in deze regio worden verkregen en alleen als het is gemaakt uit het hart van de blauwe agave (Agave tequilana weaver). Deze tequila heeft een gemiddeld alcoholgehalte tussen 38% en 40%, in sommige gevallen 50% alcoholvolume. De Mescal, ook een agavebrandewijn uit Mexico, is gemaakt van de pulp van verschillende agaves en kan ook andere additieven bevatten.

terug naar menu ↑

Kwaliteiten en variëteiten van Tequila

In totaal onderscheidt men vijf verschillende classificaties bij de Tequila. Afhankelijk van het productieproces en de opslag verschillen de variëteiten in kleur en smaak.
De vijf klassen zijn onderverdeeld in Tequila blanco, joven of oro, reposado, añejo en extra añejo. Deze variëteiten zijn pure Agave dranken van de blauwe agave en ook de bekende rups is niet opgenomen in Tequila, maar alleen in Mescal.
Net als bij wijn, zijn er ook verschillende producttesten in tequila. Beslissend is naast de smaak en de respectieve kwaliteit. Tijdens tests heeft pure tequila gemaakt van 100% agave zich altijd duidelijk onderscheiden van de goedkope zilver- en goudkwaliteiten.

Ook belangrijk als kwaliteitskenmerk zijn de namen NOM en DOT, die worden toegekend door de CRT, de Mexicaanse toezichthouder. Aangezien de vervaardiging van tequila aan strikte wettelijke vereisten onderworpen is, wordt de productie gemonitord door de Mexicaanse toezichthoudende autoriteit CRT, Consejo Regulador del Tequila.
Als bevestiging hiervan hebben de flesetiketten van de NOM- en DOT identificatienummers. De producten met hetzelfde nummer worden ook in dezelfde distilleerderij geproduceerd. De officiële Mexicaanse standaard voor tequila beschrijft alle processen die betrokken zijn bij de levering, teelt en productie van tequila en omvat alle bedrijfspraktijken van marketing tot verkoop.

Tequila Blanco / Plata

Deze tequila is een van de goedkopere variëteiten en wordt bijna onmiddellijk na de distillatie gebotteld. Sommige variëteiten slaan een paar dagen of weken op in eiken vaten en hebben een sterke smaak van verse agave.

Joven / Oro

Deze categorie omvat de Tequila Silver en Tequila Gold, waaraan suikerlikeur is toegevoegd. Dit geeft het zijn goudgele kleur en wordt dus een beetje zachter in de smaak. Ze zijn met name geschikt voor cocktails, alleen de Tequila Platino Reserva wordt verzacht door het speciale productieproces en het beste puur gedronken.

Reposado

Een tequila met deze naam werd opgeslagen in eiken vaten gedurende ten minste twee maanden alvorens te worden gebotteld. Vanwege de lange opslag wordt de tequila onscherp gemaakt en wordt deze milder. Tequila reposado is een van de meest populaire tequila variëteiten in Mexico.

Añejo

Deze tequila is minimaal één jaar en maximaal drie jaar opgeslagen in eiken containers met een maximale capaciteit van 600 l. Na verloop van tijd krijgt de Tequila een gouden kleur en een zachtere smaak door de houtaroma’s. Het alcoholgehalte zelf moet worden geregeld met water.

Extra Añejo

Deze naam voor tequila is in 2006 geïntroduceerd en verwijst naar alle variëteiten die meer dan drie jaar in eiken vaten zijn opgeslagen.
Een langere opslag heeft niet de overhand, omdat er nauwelijks kwaliteitsverbetering is vanwege langere opslagtijden.

In de typische Tequila Mixto komt ten minste 51% van de suiker uit de agave azul, maar kan ook als een andere rietsuiker uit suikerriet worden gebruikt. Tequila Mixto kan ook in tanks worden verzonden en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 55% voordat het wordt gebotteld. Voor het bottelen wordt de tequila verdund met water tot 40% alcohol.

terug naar menu ↑

Tequila test

Tests hebben de kwaliteit en smaak van verschillende variëteiten benadrukt. Speciale testcriteria zijn naast aroma en kleur ook afwerking en smaak.
De eigenlijke agavecultuur, de gisting en de destillatie hebben ook een grote invloed. De uiteindelijke smaak wordt ook sterk beïnvloed door het soort rijping.

Bij de smaaktest wordt de mond eerst gespoeld met een klein slokje tequila, zodat de smaak kan wennen aan de alcohol. De tweede slok is dan meestal milder en smaken komen beter uit. Af en toe tijdens de tests dronken we soms een beetje wodka om het smaakgevoel te neutraliseren. Zelfs een goed stuk chocolade of een fijne sigaar is perfect voor een Tequila proeverij.

Aroma

Aroma’s zoals karamel, sinaasappel of vanille vallen op in de verschillende testen en de eikenhouten vaten geven hun aroma door aan de tequila die erin is opgeslagen. Fris en fruitig Tequila is een vleugje munt, die tijdens de productie wordt toegevoegd. In sommige variëteiten is de smaak van sinaasappel en geroosterde amandelen ook merkbaar. Tequila kan echter ook milde citrus- of kruidige tonen bevatten.

Smaak

Naast de aroma’s bepaalt de opslag ook de smaak van tequila. Een lange opslag maakt het geheel zachter en biedt eiken smaken. Als de tequila onmiddellijk wordt gebotteld zoals in de Blanco variant, blijft hij scherp en brandt hij in de smaak. Alleen een langere opslag vermindert de scherpte en de tequila is gebalanceerd, zacht en elegant.

Kleur

Belangrijk bij elke test is de respectieve kleur van de verschillende variëteiten. Een Tequila Blanco moet duidelijk puur zijn, de langer opgeslagen variëteiten hebben echter een licht gouden tot goudbruine kleur. Wanneer het testen met het oog ook een uitgesproken druppelkroon zou moeten zien bij het kantelen van het glas, dat lang meegaat met een goede tequila.

Temperatuur

Heel belangrijk voor elke Tequila test is de juiste temperatuur. Tequila wordt bij voorkeur op kamertemperatuur gedronken en ontplooit zijn aroma bij iets meer dan 18 ° C. Hiervoor wordt het tequila glas tot het breedste punt gevuld en gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten bedekt met een neutraal deksel. Zo verdelen de vluchtige en niet vluchtige componenten zich gelijkmatig in de ingesloten lucht en ontvouwen de smaakstoffen zich beter.

terug naar menu ↑

Wetenswaardigheden over Tequila

De Mexicaanse nationale drank heeft een geschiedenis van vele eeuwen en werd waarschijnlijk voor het eerst geproduceerd door de Spanjaarden in de 16e eeuw. Zelfs toen groeide de blauwe agave zeer weelderig op de kale bodems en maakte hij praktisch deel uit van het leven. De vezels van de plant werden verwerkt tot touwen en het sap werd gebruikt als een remedie. De pulp werd ook door de lokale bevolking gekauwd of tot een pulque gemaakt. De Spanjaarden begonnen toen een distillaat te maken uit het hart van de blauwe agave. Dit werd niet verwelkomd door de toenmalige Spaanse koloniale overheid en de productie was verboden.

Ondanks het verbod bleef de productie van tequila in het geheim groeien en werd officieel opnieuw toegestaan ​​in de 17e eeuw met de invoering van een belasting. De meest voorkomende was Tequila in de huidige staat Jalisco en kreeg zijn naam naar de stad met dezelfde naam. Na verloop van tijd werd de tequila verkocht aan Mexico stad en kregen de producenten macht en politieke invloed. Uiteindelijk werd de Tequila uitgebreid na de dictatuur van generaal Porfirio Diaz tot nationale drank en productie. Vooral Mexicaanse films uit de jaren 30 en 40 in de 20e eeuw droegen bij aan de verspreiding van tequilas. De productie van Tequila bleef groeien en tequila bereikte Noord-Amerika. Met name de cocktail “Margarita” was essentieel om ervoor te zorgen dat de Mexicaanse nationale drank zich snel verspreidde, zelfs naar Europa en de rest van de wereld.

terug naar menu ↑

Fabricage

Tequila mag alleen gemaakt worden van de blauwe Weber Agave. De plant zelf is zuinig en groeit in de Mexicaanse hooglanden op een hoogte tussen 900 m en 2500 m. Een plant groeit ongeveer acht tot negen jaar om geoogst te worden. Het heeft zijn naam te danken aan de Franse militaire arts Frédéric Albert Constantin Weber, die ook een fervent botanicus was en rond 1860 verre delen van Mexico bereisde. Visueel lijkt de agave op de aloë vera en behoort hij tot de plantenorde van asperge achtige.
In Mexico alleen al gedijen er ongeveer 500 miljoen agaves op het land. Meer dan 80% hiervan wordt uitsluitend gebruikt voor de productie van tequila. De planten zelf worden geplaatst in een goed voorbereide grond en vereisen geen verdere verzorging, irrigatie en bemesting tijdens de groei.
Alleen de velden worden met de hand vrij gehouden van gras en onkruid. Als de plant sterft na de bloei, snijden de agaveboeren de stengel af op tijd en kan de plant doorgroeien zonder af te sterven. Een groot nadeel van de tequila productie zijn de monoculturen, die zich hebben ontwikkeld vanwege de grote vraag, vooral in de staat Jalisco.

Bij het oogsten van de volwassen plant worden de bladeren afgesneden en blijven ze op het veld liggen. Alleen het zogenaamde hart wordt verder verwerkt. Deze kunnen een gewicht bereiken tussen 30 kg en 50 kg en worden na de oogst traditioneel gekookt onder stoom in speciale steenovens. Voor dit doel worden autoclaven industrieel gebruikt, waarbij de harten worden gekookt onder druk en hete stoom gedurende 8 tot 14 uur, vergelijkbaar met een snelkookpan. Door te koken, fermentatie en destillatie geeft dan de typische agavesmaak.

Vervolgens worden sap en suiker verwijderd uit de versnipperde planten door er op te drukken en een beetje water toe te voegen. 100% Tequila wordt zonder verdere toevoegingen verwerkt, terwijl een Tequila Mixto tot 49% vreemde suiker kan bevatten. Dit kan ook in speciale tanks worden geëxporteerd en in andere landen worden gebotteld. De agave massa fermenteerde in het verdere proces binnen twee tot twaalf dagen en in de tweede destillatie vloeit voort uit een heldere Tequila. Dit wordt onmiddellijk gebotteld of, afhankelijk van de classificatie, opgeslagen in eiken vaten.

De vaten zelf zijn speciaal voorbereid, wat kan verschillen afhankelijk van de distilleerderij. De vaten worden geopend en geschraapt of uitgebrand, vervolgens gereinigd en weer samengevoegd. Vaak worden oude whiskyvaten gebruikt, rode wijnvaten of vaten van verse eik gebruikt.

terug naar menu ↑

De rups in Tequila

Tequila flessen bevatten vaak een rups. Het is niet, zoals vaak wordt beweerd, een worm. De vlinderrups wordt vaak geplaatst in flessen van mescal tequila variëteiten om zijn uitstekende kwaliteit te benadrukken. Dit heeft de volgende reden: als het gaat om het behoud van de rups in Mescal, is dit van hoge kwaliteit en je kunt het zonder aarzeling drinken. Als de rups echter oplost, is dit een slecht teken en moet de mescal niet worden gedronken.

terug naar menu ↑

Tips om te drinken

Er zijn verschillende manieren om van een glas tequila te genieten. Vooral buiten Mexico wordt jonge tequila vaak gedronken met zout en een schijfje citroen. In dit drinkritueel wordt het zout eerst uit de palm van je hand gelikt, wordt de tequila gedronken en uiteindelijk in de citroen gebeten. Eenvoudige tequila wordt vaak geserveerd in Mexico als een long drink met grapefruitsap.

In de Mexicaanse restaurants komt tequila naar de maaltijd met een glas limoensap en een glas sangrita op tafel. Deze plaatsinstelling wordt “Bandera” genoemd, vlag, na de nationale kleuren groen, wit en rood.

De versie met een schijfje sinaasappel, kaneel en tequila goud is ook typisch Europees. In Mexico is dit net zo ongebruikelijk als de Zweedse versie met een koffieboon in tequila. In Mexico wordt alleen de Tequila Reposado Mixto gedronken met een oranje schijfje.

Goede tequila gemaakt van 100% agave moet zo puur mogelijk worden gedronken. Afhankelijk van de variëteit wordt een sherry glas of een klassiek cognac glas gebruikt. De typische ronde smaak ontwikkelt zich het beste bij kamertemperatuur en ook zout en limoen liggen niet op tafel bij de kenners. Verschillen in kwaliteit gemakkelijk worden opgemerkt.