Beste Champagne, die ook betaalbaar is

Welkom bij onze champagne test. Hier presenteren we jullie verschillende merken champagne, getest door ons. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de klantrecensies in het netwerk toegevoegd.
We willen uw aankoopbeslissing gemakkelijker maken en u helpen de beste champagne voor u te vinden.

Ook op veelgestelde vragen vindt u antwoorden in onze gids. Indien beschikbaar bieden we ook interessante testvideo’s. Verder vindt u op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waar u op moet letten wanneer u champagne wilt kopen.

Philipponnat Royale Réserve Brut Magnum - Witte wijn - Pinot Noir|Pinot Meunier|Chardonnay - 150 cl

79.00
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Pinot Noir-Pinot Meunier-Chardonnay Frankrijk Champagne Aperitief 12% Gewone kurk

Moët & Chandon Ice Impérial - Champagne - Magnum - Witte wijn - Chardonnay|Pinot Meunier|Pinot Noir - 150 cl

124.00
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Chardonnay Frankrijk Droog Champagne Desserts 12% Gewone kurk

Veuve Clicquot Ponsardin Brut 75CL

51.94
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Chardonnay - Pinot Meunier - Pinot Noir Frankrijk Champagne 12%

Bollinger Brut Special Cuvée - Champagne - Witte wijn - Chardonnay|Pinot Meunier|Pinot Noir - 5 cl

58.90
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Chardonnay - Pinot Meunier - Pinot Noir Frankrijk Champagne 12% Gewone kurk

Pommery Brut Royal Boite Metal 75CL

43.64
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Chardonnay - Pinot Meunier - Pinot Noir Frankrijk Champagne Vis | Desserts | Schaal- en schelpdieren 12,5% Gewone kurk

Canard-Duchêne Brut Rosé 75CL

37.94
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Frankrijk Champagne 12%

Mumm Brut Rosé - Champagne

51.90
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Chardonnay Frankrijk Droog Champagne 12% Gewone kurk

Champagne Charles Heidsieck Brut Reserve in geschenkdoos

46.90
in stock
Last update was in: oktober 3, 2018 9:17 am

Champagne Chardonnay Frankrijk Droge Afdronk Champagne 12% Gewone kurk

 

Wat is champagne?

Druiven zijn uiteraard de basis voor deze kwaliteitsdrank.
Champagne is een van de mousserende wijndranken. Voor dit doel worden hoofdzakelijk drie verschillende druivensoorten gebruikt.

Pinot Noir en Pinot Meunier zijn rode druivensoorten. De veelzijdige witte druif Pinot Chardonnay is de derde in de competitie voor de productie van fijne champagnedranken.
Pinot Noir geeft de champagne een volle body, terwijl Pinot Meunier een aangename fruitige toon brengt. Pinot Chardonnay produceert de beste mousserende wijnen en is de basis voor ‘s werelds duurste champagnes.
Deze unieke druivensoort is verantwoordelijk voor een zekere finesse en het typische Franse champagneg aroma.

Een uitgebalanceerde mix van de hiervoor genoemde druivensoorten geeft de respectieve champagnevariëteiten hun unieke karakter.

Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier en Arbanne zijn vier andere druivensoorten die zijn goedgekeurd voor de productie van de mousserende wijn. Deze vier wijnstok rassen spelen echter met 93 hectare areaal nauwelijks een rol in de champagne-industrie.
Ze zijn goed voor slechts 0,27 procent van de productie in de Franse Champagne. De oorzaak van dit relatief kleine areaal is de phylloxera-crisis in de 19e eeuw.

Met onze champagne test keken we naar de arealen van de drie belangrijkste druivensoorten: Pinot Noir (38,4%), Pinot Meunier (33,3%) en Chardonnay (28,3%).

back to menu ↑

Champagne soorten en druiven

We zullen u kennis laten maken met de verschillende druivensoorten en uitleggen waarom alleen deze druiven zijn goedgekeurd voor de productie van champagne en wat hen zo uniek maakt.

Pinot Noir – Deze rode druif is veeleisend en reageert snel op klimaatveranderingen.
Het is niet alleen inheems in Frankrijk, maar ook in andere Europese wijnbouwgebieden en in het buitenland.
Hoewel deze rode druif slechts relatief lage opbrengsten oplevert, is hij nog steeds populair bij wijnbouwers, omdat het de nobele champagnedrank een speciale volheid en een volle nagalm geeft.
Hoewel de druiven rood zijn wanneer ze worden geoogst, wordt wit gebruikt voor de productie van mousserende wijn.

Pinot Munier – Deze rode druif, ook wel zwarte riesling genoemd, is de meest verbouwde druif in Frankrijk.
Het is het ideale startpunt voor de productie van champagne, omdat het een expressief aroma heeft dat gemakkelijk groeit en niet ijzig is.
Ze is ook wit geperst. Deze Pinot druif wordt zelden buiten Frankrijk gevonden.

Pinot Chardonnay – De Chardonnay druif wordt geteeld in de witte druif van de Bourgogne. Tegelijkertijd is het ook gevestigd in de wereld wijnbouw. Sommeliers beschrijven de smaak van deze witte druif als boterachtig en nootachtig. Een delicate champagne krijgt een ronde toon en een onderscheidend karakter. Chardonnay druiven geven de champagne een aangenaam frisse geur die doet denken aan kamille, rozen, jasmijn, orgels en viooltjes.

back to menu ↑

Champagne smaken

Bekende Champagne-merken zijn Nicolas Feuillatte, Pommery Champagne, Dom Perignon, Ruinart Champagne en Grand Plairsir Champagne. Er zijn verschillende smaken: “semi-droog”, “droog”, “zeer droog”, “zoet” en “mild”.

Dit worden gradaties genoemd. Cruciaal voor deze gradaties is de ‘dosering’, het suikergehalte. De champagne wordt gemengd met suiker, waardoor de hoeveelheid alcohol en koolstofdioxide tijdens de productie in de flessen toeneemt.

Met onze vergelijking presenteren we een overzicht van de verschillende gradaties. Deze smaken en nuances worden vastgelegd op elke fles champagne of mousserende wijn, omdat ze een belangrijk selectiecriterium zijn, omdat de smaakvoorkeuren van consumenten anders zijn.
Kenners, wijnliefhebbers, experts en sommeliers geven de voorkeur aan champagnevariëteiten met een lage “dosering” suiker en dus aan de droge merken.

Ultra Brut – Champagne met deze benaming mag een suikergehalte van drie gram per liter niet overschrijden. Hij is vooral populair bij de terroir liefhebbers omdat deze smaak alle positieve eigenschappen van de assemblage met zich meebrengt. Champagne met deze smaak is echter slechts beperkt verouderd en kan slecht worden opgeslagen, wat met name voor verzamelaars een exclusie criterium is.

De reden voor deze lage opslagcapaciteit ligt in het lage suikergehalte, wat tegelijkertijd ook een lager aandeel koolstofdioxide betekent. Champagne Ultra brut smaakt al na een paar jaar laf en afgemat.
Een andere reden zien experts in de “Réaction Maillard”. Dit is waarschijnlijk niet mogelijk vanwege hun complexe chemische processen tijdens de rijping van de fles. Kenners missen in dit ras de typerende, volle band en het zware, maar aangename aroma.

Extra Brut – Deze gradatie is ook bekend als Brut Nature, Ultra Brut of Brut Nero. De term Brut non dose wordt soms gebruikt.
Het suikergehalte varieert tussen nul en zes gram per liter. Zelfs volledig ongedoseerde champagne kan als een extra brut op de markt worden gebracht.

Brut – Dit tussenniveau is vooral populair bij consumenten. Deze droge smaak heeft een suikergehalte van nul tot vijftien gram per liter. Veel fabrikanten zijn echter in de buurt van de limiet van extra sortering, omdat zij van mening zijn dat dit de basiskenmerken van de wijn beter kan verklaren.
Bekende merken zoals Dom Perignon bewegen op het goede middenveld met 10 gram doseringssuiker.
Een champagne test laat zien dat veel consumenten de voorkeur geven aan de lichtere, licht mildere en fruitige stijl van de “Brut” (droge) smaak voor de veel tarter “extra brut” (extra droog).

Extra Sec – In deze smaak beweegt de doseringssuiker tussen 17 en 35 gram per liter. De naam Extra Sec is gebruikelijk, maar deze champagne wordt ook op de markt gebracht onder de naam Extra Dry. Engeland is een van de belangrijkste exportmarkten voor deze nobele drop, aangezien de eilandstaat geen eigen wijnbouwgebieden heeft.

Champagne Extra Sec geniet een grote populariteit bij de Engelsen, maar de Russen zijn er ook niet vies van. Dit is waarschijnlijk ook een reden voor de Engelse namen. Er kan echter worden verondersteld dat dit ook in het bijzonder te wijten is aan het feit dat Engels een internationale taal is die door een bijzonder groot aantal mensen wordt gesproken.

De champagneliefhebber vindt in de schappen vele merken van grote fabrikanten, die zich verplaatsen op de grens tussen de smaken “Brut” en “Extra Dry” en dus ook “Extra Sec”. Niet alleen het suikergehalte is verantwoordelijk voor de indeling, maar ook de verhouding tussen suiker en zuurgraad.
Een 15 gram gedoseerde champagne kan nog steeds erg droog zijn met een relatief hoog aandeel appelzuur. Over het algemeen vinden consumenten de droge variëteiten zuurrijker dan de milde met een hoger suikergehalte. Het nadeel van de milde soorten met een hogere suikerdosis is dat ze sneller in het bloed komen en daardoor ook sneller hoofdpijn kunnen geven.

Sec – De grenzen tussen “Extra Sec” en “Sec” zijn vager. Deze classificatie heeft ook een suikerdosering tussen 17 en 35 gram. Het is een semi-droge variëteit, die al door veel consumenten als zoet wordt ervaren.

Demi Sec – Deze sortering heeft een suikergehalte tussen 35 en 50 gram per liter, wat veel consumenten al als te zoet beschouwen. Het is het beste voor zoet voedsel of als toetje. Deze smaak beleefde haar hoogtepunt in de jaren 1970-1980.
Tegenwoordig zijn er niet veel champagnehuizen die deze gradatie produceren. Demi Sec wordt steeds populairder bij de mousserende wijnen, hier vindt de klant verschillende merken in het assortiment van supermarkten. De smaakvoorkeuren van klanten zijn merkbaar veranderd, aangezien Champagne Brut een voorsprong heeft in enquêtes en productvergelijkingen.
Kenners weten, hoe hoger de doseringssuiker, hoe groter de mogelijkheid om wijnfouten te dekken. Uiteindelijk kan de consument een champagne hebben zonder contour en karakter, die is samengesteld uit verschillende smaken.

Doux – Deze variëteit heeft een suikergehalte van meer dan 50 gram per liter. Echte wijnkenners vermijden deze variëteit, die helemaal geen karakter heeft en gewoon naar suiker smaakt. Het is echter wel erg populair bij de Fransen, omdat de Franse keuken veel zoet voedsel kent. Deze champagnevariëteit is de ideale partner voor blauwe kaas, desserts en foie gras.

back to menu ↑

Soorten

Premier Cru – Alleen de champagnevariëteiten, die worden geproduceerd op basis van druiven uit de gecertificeerde wijnstreken in de Champagne, ontvangen deze prijs. Momenteel behoren 44 dorpen tot dit wijnbouwgebied, die het recht hebben om hun champagne met deze onderscheiding te versieren. Ze zijn gecertificeerd voor het telen van deze druiven.

De wijngaarden voor de productie van Premier Cru vertegenwoordigen ongeveer 15 procent van de totale Champagne. Het druivenmateriaal van dit kwaliteitsniveau is beter dan dat voor de “gemiddelde” champagne.

Grand Cru – Grand Cru is een exclusieve benaming voor een hoogwaardige champagne. 17 gemeenten en dorpen hebben de Grand Cru-status in de Champagne.
Wijnbouwers produceren hun bottelingen, bijvoorbeeld in Ay, Avize, Bouzy, Tours-sur-Marne of Cramant. Slechts tien procent van de wijngaard wordt voor dit kwaliteitsniveau aangegeven. Grand Cru is een kwaliteitsniveau boven Premier Cru.

Blanc de Noir – Bij de wijnkenners wordt dit ras ook wel “The White from the Blacks” genoemd, een rechtstreekse vertaling uit de Franse taal, die teruggaat tot de druivensoort en de daaropvolgende persing. De champagne Blanc de Noirs is gemaakt van blauwe druiven, ook wel zwart of rood genoemd.
Vooral de druivensoorten Pinot Meunier en Pinot Noir worden gebruikt. Pinot Meunier geeft de champagne een kruidig fruitig karakter, terwijl Pinot Noir verantwoordelijk is voor body en structuur. Tijdens onze proeverij vonden we de Blanc de Noirs fruitig en vol body. De geur herinnert ons aan peren, kersen, aardbeien of appels.
Champagne met deze benaming is de ideale partner voor sterke maaltijden. Een producttest heeft het verrassende resultaat opgeleverd dat Blanc de Noir, ondanks een relatief groot areaal van 76 procent, maar vrij zeldzaam is. De bekendste fabrikanten zijn Bruno Paillard en Bollinger.

Blanc de Blancs – De Franse naam geeft de oorsprong van deze nobele druppel “White of the Whites” aan. Alleen de witte Chardonnay druiven worden gebruikt om deze champagne te maken. De twee druivenrassen Pitit Meslier en Pinot Blanc waren tot 1980 alleen toegestaan ​​voor de productie van dit ras. Ondertussen zijn ze echter aan belang ingeboet. Tegenwoordig kunnen alleen Chardonnay druiven worden gebruikt. De wereldberoemde teeltgebieden zijn Cramant, Mesnil en Avize.

Blanc de Blanc champagne heeft een lichtgroene kleur en een fris tot bloemig bouquet. Als er bijzonder rijpe druiven worden geperst, is de champagne licht goudgeel, de smaak doet denken aan brood en biscuit. Blanc de Blancs is een high-end variëteit die bij geen enkele gelegenheid mag worden gebruikt om geld te besparen. Het is echter de perfecte setting voor zeer speciale gelegenheden.
Over het algemeen is de druivensoort Chardonnay duurder dan Pinot Noir. Pinot Meunier is al iets duurder in prijs. Bekende merken zijn Taittinger, Roederer, Ruinart, Krug en Pol Roger. De Blanc de Blanc champagne is echter niet zo goed vertegenwoordigd als andere variëteiten omdat sommige fabrikanten het niet in hun assortiment verkopen. Daarom is het daarom populair onder wijnkenners en hoog in prijs.

Champagne Rosé – Het is gebleken dat de variëteit Rosé erg populair is en terugkijkt op een lange traditie. Testpersonen hebben het geproefd en voelen het als een eersteklas en volwaardige druppel. De naam gaat terug naar het kleurenschema, een frisse roze tot enigszins roodachtige toon. Witte basiswijn wordt rosé wijn wanneer deze wordt toegevoegd met een kleine hoeveelheid rode wijn om een ​​frissere smaak en een rijker bouquet te creëren.
De dure rosé champagnevariëteiten krijgen hun licht roze tot roodachtige tint door contact met de schil van Pinot Meunier of Pinot Noir-druiven. Dit gebeurt tijdens most en gisting. We waren in staat om het veel intensere bouquet te herkennen. De vraag naar dit ras is merkbaar toegenomen. Hij wordt ook een scène drank genoemd. We willen echter niet verhelen dat dit ras overeenkomstig duurder is dan andere variëteiten, omdat de productie complexer is vanwege de druivensamenstelling. De meeste bekende fabrikanten dragen deze champagne in hun assortiment.

Millésime – Champagne met deze onderscheiding gebruikt alleen druiven uit hetzelfde oogstjaar. Er is geen mix van druivensoorten van verschillende jaargangen. Daarom wordt Millésime vintage champagne genoemd. We hebben geconstateerd dat alleen druiven van goede en productieve oogstjaren worden gebruikt, hetgeen dienovereenkomstig in de prijs wordt weergegeven.
In onze champagne test is deze variëteit een van de duurste en beste. Als de kwaliteit van de druiven van een bepaald oogstjaar niet voldoende is voor de productie van deze nobele variëteit, wordt de productie opgegeven en wordt de opbrengst gebruikt voor de productie van andere variëteiten.

Cuvée Prestige – Champagne die deze benaming ontvangt, is een mousserende wijn die voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen, aangezien fabrikanten alleen hun topproducten gebruiken, wat betekent dat alleen de beste druiven de fles bereiken. Als alternatief kan het etiket ook de naam “Cuvée Speciale” of alleen “Prestige” hebben.

Deze variëteit is meestal een vintage champagne. Omdat de kwaliteit zo uitstekend is, worden slechts kleine hoeveelheden van dit ras gemaakt om de speciale aanbieding te ontvangen. Natuurlijk heeft uitstekende kwaliteit ook zijn prijs. Onze smaakervaring heeft aangetoond dat het een luxeproduct is uit het hogere prijssegment, dat je niet alleen op een feestje zou moeten drinken, maar dat je in een selecte kring moet genieten van een speciale gelegenheid.
Ideale gelegenheden zijn verjaardagen, Jubilea, de geboorte van een kind, of een bruiloft. Zelfs als iemand professioneel succes heeft dat een merkbaar effect heeft op het salaris, zijn we geneigd een beetje dieper in onze portemonnee te duiken om dat speciale moment van succes met onze omgeving te delen. Cuvée Prestige is in de meeste gevallen een lang gerijpte wijn die dateert uit grote jaargangen. Veel kenners waarderen de legendarische reputatie van deze variëteit. De bekendste en duurste vertegenwoordiger onder hen is de “Dom Pérignon”.

back to menu ↑

Alcoholgehalte en niet-alcoholische champagne

Het gemiddelde alcoholgehalte is 9,5% per volume. De maximale limiet mag niet groter zijn dan 13 volumeprocent. De meeste geteste variëteiten zijn op 12 volumeprocent.
Automobilisten hoeven hun champagnedrank niet af te staan op uw volgende feestje, want u kunt ook niet-alcoholische soorten aanbieden. Een smaaktest heeft aangetoond dat een gebrek aan alcohol de goede smaak niet bederft.

Aangezien de champagneproductie echter aan strikte richtlijnen is onderworpen, mogen de niet-alcoholische variëteiten geen champagne worden genoemd. Niettemin kunnen de alternatieve niet-alcoholische mousserende wijnproducten de klassieke champagnevariëteiten bijhouden.

back to menu ↑

Productieproces

Na de druivenoogst worden de druiven geperst. Ze worden driemaal geperst, waarbij het persen wettelijk wordt geregeld en aan bepaalde kwantiteitseisen moet voldoen. Verschillende basiswijnen vormen de basis voor de champagne. Deze compilatie wordt assemblage genoemd.

Champagne wordt altijd onderworpen aan een fles fermentatie. Dit fermentatieproces, bekend als “méthode champenoise”, is bewerkelijk en kostbaar. Na fles fermentatie worden de gistcellen die nu dood zijn uit de fles verwijderd. Dit proces wordt “schudden” genoemd.
Met het verwijderen van de kroonkurk uit de fles, schiet de geënte gist uit de fles als gevolg van de overdruk. Dit proces wordt degorgering genoemd. In de laatste stap wordt een suikerriet toegevoegd aan de champagne.

back to menu ↑

Waar moet je op letten bij de koop van champagne?

Met een producttest bieden u de meest belangrijke en populaire champagnes voor en u vertellen wat er echt toe doet in dit mooie wijn. Kenners weten precies wat belangrijk is. De gemiddelde consument drinkt echter zelden luxe wijn of champagne. Meestal worden deze dranken bij speciale gelegenheden geconsumeerd, zoals familiefeesten of feestjes met vrienden. Wijn wordt vaak gedronken als een metgezel voor het diner of in het restaurant.

Daarom is het voor veel liefhebbers van deze nobele drank niet eenvoudig om het merk te kiezen dat past bij uw eigen voorkeuren. Voordat u koopt, moet u uzelf afvragen welke smaak u verkiest.

Heeft u liever een zeer droge of droge mousserende wijn, of bent u liever het zoete en milde type? Hou je van rosé of de “normale” champagne? Geef je de voorkeur aan champagne van witte of liever van rode druivensoorten? Of mag het een mengsel zijn? Dan moet je als je de champagne voor een feestje als giet Sylvester of een champagne-ontvangst te overwegen, of is bedoeld als begeleiding bij een maaltijd willen?

Wanneer u de antwoorden op deze vragen kent, bedenk dan welk merk het beste aansluit op uw behoeften en, belangrijker nog, uw portemonnee. Onze champagne vergelijking presenteert u alle populaire en belangrijke merken met prijs.

Er zijn ongeveer 260 champagnefabrikanten die voldoen aan een breed scala aan consumentenbehoeften met meer dan 10.000 merken. Gerenommeerde fabrikanten Ruinart, Dom Perignon, Moet & Chandon, Pol Roger, Nicolas Feuilatte, Pommery,  Bollinger, Taittinger, Veuve Clicquot Ponsardin,  Drappier, Roederer en Heidsiek.

Als u bereid bent om een ​​prijs te betalen, verzekeren wij u dat u indruk zult maken op uw gasten met een goede kwaliteit champagne en een echte traktatie.

back to menu ↑

Enkele bekende Champagne fabrikanten

Dom Pérignon – Champagne Dom Perignon. Dit merk is waarschijnlijk de meest beroemde champagnevariëteit. Zelfs klanten die normaal geen champagne drinkers zijn, kennen deze naam. Dit merk behoort tot de eersteklas klasse van mousserende wijnen en is vernoemd naar de Benedikinter monnik Dom Perignon. Hij leefde tussen 1638 en 1715 in het Franse Hautvillers.

De legende gaat dat deze monnik de uitvinder is van fles fermentatie. Hoewel dit verhaal niet wetenschappelijk en historisch overtuigend kan worden bevestigd, wordt Dom Perignon beschouwd als de uitvinder van deze nobele druppel. Deze zeer dure champagne is een van de belangrijkste merken van de traditionele mousserende wijnmaker Moet & Chandon. Als u van plan bent uzelf en uw gasten blij te maken met dit nobele merk op uw volgende feest, boek dan meer dan 100 € per fles in uw budget. De prijzen kunnen goed oplopen tot 200 € en hoger, afhankelijk van de fabrikant, flesgrootte en variëteit.

Moët & Chandon – Champagne Moët & Chandon. Dit prestigieuze champagnehuis kan terugkijken op een zeer lange traditie. Al in 1743 richtte Claude Moet dit bedrijf op in Épernay, Frankrijk. In de volgende eeuwen werd het bedrijf de grootste en meest succesvolle van alle champagnefabrikanten.

Het traditionele huis maakt nu deel uit van de LVMH-groep. De marktleider verkoopt ongeveer 60 miljoen flessen verschillende champagnevariëteiten, een feit dat de veelzijdigheid van de fabrikant bewijst. Moët & Chandon heeft een wijngaard van meer dan 1.000 hectare in meer dan 200 gemeenten in Frankrijk.

Pommery – Dit type champagne bestaat al sinds 1836. In 1979 veranderde de familietraditie en in de daaropvolgende decennia ging het merk over op verschillende eigenaren, waaronder het voedingsbedrijf BSN en de luxe groep LVMH.

Sinds 2002 behoort Champagne Pommery tot de groep Vranken Monopole. Deze variëteit is verkrijgbaar in de verschillende smaken Brut Royal, Brut Vintage, Brut Rosé, Wintertime, Falltime of Cuvée Louise.

Nicolas Feuillatte – Champagne Nicolas Feuillatte. Deze fabrikant is een van de weinige uitzonderingen die niet kan terugblikken op een lange traditie. In tegenstelling tot zijn concurrenten is dit bedrijf nog relatief jong en is het pas sinds 1976 actief in de handel. Het merk Nicolas Feuilatte werd in 1986 overgedragen aan de coöperatie “Centre Vinicole de la Champagne”.

Het gebrek aan traditie heeft deze champagnevariëteit echter niet negatief beïnvloed, integendeel, binnen een paar decennia is het in de lijsten van de populairste en beste merken terechtgekomen. Deze variëteit overtuigt met een groot en gevarieerd aanbod. De jaarlijkse productie is ongeveer negen miljoen flessen.

Ruinart – De fabrikant Ruinart kan terugkijken op een lange traditie tot het jaar 1729. Het bedrijf werd opgericht door Nicolas Irenee Ruinart. Omdat het al deze eeuwen in familiebezit is gebleven, is Ruinart een van de oudste actieve champagnehuizen.

We hebben ontdekt dat de selectie relatief klein is, maar het is allemaal nobeler. Het merk wordt tegenwoordig gedistribueerd door de handelsgroep LVMH.

Heidsieck & Co Monopole – Champagnehuis Heidsieck & Co Monopole. Zoals de naam al aangeeft, gaat dit merk terug naar een Duitse oprichter. Florence-Ludwig Heidsieck stichtte in 1785 het landgoed in Reims, het hoofdkantoor tot vandaag.

Alle andere Heidsieck bedrijven zoals Charles Heidsieck, Pieper Heidsieck en Heidsieck & Co. Monopole gaan terug naar dit landgoed. Het bedrijf is lid van de Franse alcoholfabrikant Rémy Cointreau, die op zijn beurt alcoholische dranken van uitstekende kwaliteit produceert.

Taittinger – Taitinger is een van de weinige bedrijven die nog steeds door een familie wordt beheerd.

Hoewel het terugblikt op een relatief korte traditie, hebben de champagnemerken van Taittinger sinds de oprichting in 1931 een uitstekende reputatie. Het bedrijf is gevestigd in Reims. Taittinger is afkomstig van de wijnmakerij Forest & Fourneaux, opgericht in 1743.

back to menu ↑

De geschiedenis van champagne

Al in de 10e eeuw cultiveerden de Romeinen Champagne in de streek Champagne, dat werd gepromoot vanwege de nabijheid van kloosters in Reims, Parijs en Châlons-en-Champagne. Vanaf 1670 werd champagne verbouwd zoals we dat nu kennen. De botteling begon in de 17e eeuw. De wijn werd gebotteld voordat hij naar andere landen werd verscheept en gefermenteerd door deze vroege botteling in de fles, een onopzettelijk proces.

In het Engels was deze drank echter erg populair, hoewel soms onbedoeld de kurken werden gepoft. Omdat echter Engeland een belangrijk exportland was voor Franse producten, ging het bottelen gewoon door.

Tot de 19e eeuw waren het persen en in de kelder zetten van de champagne niet zonder gevaren, omdat de koolzuurdruk ervoor zorgde dat veel flessen explodeerden. In 1728 was het bottelen toegestaan ​​door de wet, een jaar later werd het bestaande tot op heden bestaande huis Ruinart opgericht. In 1806 bedacht Madame Cliquot samen met haar Duitse cellarmaster het degorgeren en schudden.

In 1804 werd de eerste Veuve-Rosé champagne gelanceerd. Rond 1870 werd de eerste vintage champagne gebotteld. Al in 1882 werden 36 miljoen flessen verkocht. Sinds 1911 wordt de naam champagne beschermd door wijnen uit het departement Marne. Alle groeiende gemeenschappen werden op een percentageschaal opgenomen om de druivenprijzen te bepalen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Champagne het toneel van vele vijandelijkheden, waardoor de productie van champagne duurzaam werd beknot. De verbodswet in de Verenigde Staten in de jaren 1930 zorgde voor een verdere daling van de verkoop. De wereldwijde financiële en economische crisis van 2008 zorgde ervoor dat de champagneproductie korte tijd instortte. De Champagne moet worden opgenomen in de lijst van het werelderfgoed van UNESCO op verzoek van het “Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne”. Een uitbreiding van het teeltgebied naar 357 gemeenten is inmiddels beslist.

back to menu ↑

Hoeveel kost champagne gemiddeld?

Cruciaal voor velen: wat kost champagne? Misschien wil je het gewoon proberen of wil je ervaren hoe het voelt om dure champagne te drinken?

Champagne is verkrijgbaar vanaf slechts 10 euro in de discounter. Aan de bovenkant zijn de grenzen echter open. Hier hangt het van de fabrikant af, maar natuurlijk ook van de flesgrootte. Hoe meer inhoud, hoe duurder. Je moet ook rekening houden met de mixen en de opslagtijden.
Een lange opslag verhoogt ook de prijs. Als u meer van de Pinot Noir druiven gebruikt, betaalt u meer dan wanneer u Pinot Meunier gebruikt. Dit komt ook omdat Pinot Noir “King of Wines” wordt genoemd. Vertrouw op de informatie van de fabrikant over de fles.

back to menu ↑

Welke flesafmetingen zijn er?

In totaal kunnen 14 verschillende flesgroottes worden onderscheiden, waarvan de namen deels een historische achtergrond hebben:
Liter/naam

0,2 quart / Piccolo
0375 Demi / Fillette
0,75 Imperial
1.5 Magnum
3 Jeroboam
4,5 Rehoboam
6 Methusalem
9 Salmanazar
12 Balthasar
15 Nebukadnezar
18 Melchior
26.25 Souverain/Sovereign
27 Primat
30 Melchisedech