Beste Braadpan, gietijzer en voor inductie

Consistent braden, zacht stoven, knapperig gratineren en lang warm houden – er is veel vraag naar de braadpan. Plat en ovaal of rond, maar ook in een rechthoekige vorm, het zorgt voor heerlijk geroosterde kip of smakelijke stoofschotels.
Of het nu braadpan of braadslede genoemd – het verschil maakt niet de naam, maar het materiaal en de verwerking.

 

Le Creuset Signature Braadpan - 4,2 l - 24 cm - Zwart

144.99
Last update was in: juni 22, 2018 7:07 am

Metaal | Vaatwasserbestendig | 1 stuks in verpakking

Le Creuset Faitout Braadpan - 2,4 l - Ø 24 cm - Kersenrood

107.25
Last update was in: juni 22, 2018 7:07 am

Gietijzer | Staal | Vaatwasserbestendig | 1 stuks in verpakking

BK Fortalit Braadpan - Ø 30 cm - 5 l

45.95
Last update was in: juni 22, 2018 7:07 am

Geëmailleerd staal | Vaatwasserbestendig | 1 stuks in verpakking

BK Cuisson Braadpan - Ø 28 cm - Blauw

67.49
Last update was in: juni 22, 2018 7:07 am

Gietijzer | Vaatwasserbestendig | 1 stuks in verpakking

Sola Fair Cooking Braadpan - 28 cm - Met deksel - Zwart

44.99
Last update was in: juni 22, 2018 7:07 am

Aluminium | Vaatwasserbestendig

Staub Braadpan - Rond - 24 cm - Zwart

159.00
Last update was in: juni 22, 2018 7:07 am

Gietijzer | Vaatwasserbestendig | 1 stuks in verpakking

Cuisinova Braadpan - Gietijzer - 5,5 l - Ø28 cm - Oranje

74.99
Last update was in: juni 22, 2018 7:07 am

Gietijzer | Vaatwasserbestendig | 1 stuks in verpakking

 

Wat is een braadpan?

In onze braadpan vergelijking willen we eerst een definitie geven van dit keukengerei. De braadpan is, bij wijze van spreken, een combinatie van pan, pot en ovenschaal.
Dit betekent dat u het op de kookplaat en in de oven kunt gebruiken.
De ovale, ronde of rechthoekige pan is geschikt voor het bakken van voedsel en het langzaam garen op de kookplaat, maar in het algemeen wordt de braadpan in de oven geschoven na het schroeien om het vlees of ander voedsel dat erin zit af te maken en te stoven. Tot de favoriete braadpannen behoren de versies van roestvrij staal en gietijzer.

In een eersteklas braadpan, kan groot vlees, heerlijke vleesgerechten, gevogelte, groenteschotels en vele andere gerechten worden bereid. Vooral de grootschalige modellen worden gebruikt bij festiviteiten als het gaat om het dimensioneren van een poulard of een groot stuk vlees.
Als een all-round talent voor de klassieke of innovatieve keuken, bespaart een van de braadpannen het moeizaam snijden van grotere vleesgerechten als de andere pannen te klein zijn om het volledige gebraad aan te kunnen.

Meestal wordt de braadpan gebruikt om in de oven te koken. Vaak kies je het keukengerei dat past bij de favoriete feestdag recepten: de meeste modellen zijn daarom beschikbaar in een langwerpige vorm, zodat een compleet gerecht voor veel mensen gemakkelijk past.
Ongeacht de afmetingen zijn de meeste modellen uitgerust met twee stevige handvatten, dus het is geen probleem om een ​​hoger gewicht veilig vast te houden en in de oven te plaatsen of te verwijderen. Hiervoor heb je in ieder geval pannenlappen nodig, want de handgrepen zijn natuurlijk ook warm.

Sommige modellen hebben een iets vlakkere vorm, terwijl anderen meer vlees of groenten kunnen bevatten. Over het algemeen is een perfect passend deksel, dat gemaakt is van glas of van hetzelfde materiaal als de braadpan zelf, bijvoorbeeld gemaakt van gietijzer of roestvrij staal, vereist.
De deksels zijn hoe dan ook hittebestendig en hebben, afhankelijk van de versie, een extra afdichting, een geïntegreerde thermometer of andere hulpmiddelen om een ​​optimaal kookresultaat te garanderen.

De beproefde gietijzeren braadpannen worden de klassiekers genoemd, hoewel het juiste gebruik van deze modellen een beetje oefening vereist. Het gietijzer vormt de basis voor een bijzonder smaakintensieve beleving, omdat de warmte van vlees en ander voedsel bijzonder sappig is. Dit is ook duidelijk in andere kookgerei producten gemaakt van gietijzer, zoals hoge kwaliteit pannen.

back to menu ↑

Hoe werkt een braadpan?

De functie van de braadpan is onafhankelijk van het materiaal en de vorm. Als multi talent kunnen de pannen universeel worden gebruikt.
De klassieke procedure begint met het aanbraden van vlees. Dit gebeurt door het vet in de braadpan te verwarmen. Een fornuis heeft vaak een speciale branderzone, waar een grote of lange pan voldoende ruimte vindt.
Wanneer het vet heet is, giet het vlees in de braadpan en het om tot alle kanten bruin zijn.
Sommige koks kruiden het vlees voor het aanbraden, anderen pas daarna.
Na deze fase van sauteren wordt het geblust met vloeistof, zoals met water, bouillon of soms zelfs wijn.
Sluit vervolgens het deksel en plaats de braadpan met de inhoud in de voorverwarmde oven. Hier blijft het vlees zacht koken, zonder dat u zich zorgen te hoeven maken. Recepten voor het gebraad kunnen worden gebruikt om te bepalen hoelang gevogelte, varkensvlees, wild of een ander gerecht moet stoven, totdat het zacht en sappig is.
Omdat het deksel goed sluit, kan het vlees niet uitdrogen, omdat het vocht in de pot blijft.

Professionele koks gebruiken een druktest om te bepalen of het vlees gaar is. Het is perfect als u het braadstuk voorzichtig opheft en in aluminiumfolie wikkelt: het vlees sap verspreidt zich dus een beetje en lekt niet. Terwijl het vlees rust, plaats je de braadpan terug op het hete fornuis en maak je de jus, die de basis vormt voor de saus. Als laatste worden vlees en saus samen geserveerd. Als het gerecht een knapperige korst moet krijgen, kunt u ook het deksel verwijderen.
Voor speciale bereidingen kan de braadpan worden uitgerust met een inzetstuk: deze is geschikt voor het stomen van groente of vis. Nogmaals, koken met of zonder deksel is mogelijk.

back to menu ↑

Voordelen van een braadpan

De voordelen zijn te zien in de verschillende soorten gebruik. Ook de vorm kan belangrijk zijn in dit aspect. De ronde braadpannen zijn dus iets energiezuiniger, omdat ze precies op de ronde kookplaten passen.
Als je vaak vis of kalkoen bereidt, is een ovaal model de betere keuze, omdat dit zich beter aanpast aan het langwerpige voedsel. Om deze reden komen deze ovale, relatief grote braadpan vooral op feestelijke dagen zoals Kerstmis. Een mooie look met emaillen coating of gietijzer ziet er heel goed uit op de mooi gedekte tafel, zodat je de eend of een ander gebraad rechtstreeks op het bord kunt snijden. De enorme keuze aan decoratieve, professionele en klassieke modellen maakt de beslissing niet eenvoudig.
Daarom werden in verschillende proeven met de braadpannen de verschillende modellen nader bekeken, naast de respectieve voordelen om de specifieke geschiktheid te onderzoeken. Voor de gebruikers betekent dit dat voordat ze worden gekocht, wanneer en voor welk voedsel het kookgerei nodig is. Het type eten en de momenten waarop je het keukengerei uit de kast haalt zeggen veel over de beste vorm en het beste materiaal van de pan. De middelgrote universele braadpannen, die vaak rond zijn, zijn geschikt voor bijna alle gerechten, maar er is ook veel vraag naar de verlengde versies.

back to menu ↑

Wat voor soort braadpannen zijn er?

De soorten braadpannen verschillen voornamelijk door hun materiaal. Om deze reden willen we de afzonderlijke materialen vermelden die in verschillende tests zijn verschenen en de respectieve eigenschappen in dezelfde stap gedetailleerder beschrijven.

De modellen van gietijzer worden beschouwd als de klassiekers en zijn vooral in trek bij huishoudens, waar veel wordt gekookt en gebakken. Onder andere de goede warmte opslag van het materiaal is overtuigend.
De gerechten kunnen ook bij relatief lage temperaturen koken, zodat niet onnodig veel energie wordt verbruikt.
De gietijzeren roosters hebben een hoog gewicht, wat door hobbykoks niet als een nadeel wordt beschouwd. Ze tonen als zeer robuust keukengerei. Onder het zware deksel, dat over het algemeen ook gemaakt is van gietijzer, is het vocht goed bewaard gebleven. Daarom zijn de gietijzeren braadpannen vooral geschikt voor gerechten die eerst knapperig worden gebakken en vervolgens voorzichtig worden gestoofd.

In veel gevallen hebben de gietijzeren braadpannen een emaille laag. Dit voorkomt dat het vlees blijft vastplakken als het wordt gebakken. Met zijn uitstekende eigenschappen is de gietijzeren pan ideaal voor de kerstmaaltijd en feestelijk geroosterd varkensvlees. Zelfs stoofschotels en groentegerechten kunnen daarin betrouwbaar en smakelijk worden bereid.

Voor minder ervaren koks zijn de roestvrijstalen modellen een goede oplossing.
Deze presenteren zichzelf als all-round talent en kunnen goed worden schoongemaakt.
Op het fornuis of in de oven wordt echter al snel duidelijk dat roestvrij staal de warmte minder goed geleidt dan gietijzer. Daarom zijn veel roestvrijstalen braadpannen uitgerust met een aluminium bodem of vergelijkbaar geleidend materiaal. Alleen zo kan de nodige warmte worden gegarandeerd. Normaal gesproken heeft de roestvrijstalen braadpan een deksel dat kan worden gebruikt voor het koken en voor het serveren. Een deksel van glas tijdens het stoven van het gebraad laat zien wat er gebeurd. De roestvrijstalen braadpannen zijn zeer geschikt voor de bereiding van vlees, gevogelte en groenten. Het grote voordeel is de praktische reiniging.

Voor beginners komen modellen uit gegoten aluminium in de shortlist. Ook zij zijn lichtgewicht en lijken op de modellen uit roestvrij staal. Bovendien is de aankoopprijs van aluminium braadpannen relatief laag. Bij het schoonmaken van deze modellen heeft u ook voordelen. Deze apparaten onderscheiden zich door de dikke bodem, die verantwoordelijk is voor een snelle warmteverdeling. Dienovereenkomstig kort is de kooktijd bij het gebruik van een dergelijke braadpan. Met een zogenaamde sandwichbodem is de gietaluminium braadpan het juiste kookgerei om grote stukken vlees te bereiden en later in de oven te koken. Een anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat de maaltijd niet verbrandt, zelfs als u maar een klein beetje vet gebruikt.

Als u op zoek bent naar een braadslee die uitsluitend in de oven wordt gebruikt, kunt u ook kiezen voor een aarden model. Deze Römertopf modellen zijn voorbestemd voor langzaam stomen bij lage temperaturen, maar zijn ook geschikt voor koken en sudderen in normale warmte. Over het algemeen wordt een kleipan vóór gebruik grondig in water gedrenkt. Dit is bedoeld om de klei te helpen de vloeistof te vullen en het voedsel vochtig te houden. Als gevolg hiervan worden vlees, groenten en andere heerlijke gerechten erg sappig en worden voedingsstoffen bewaard.

Welke braadpan is het beste voor wat:

Natuurlijk zijn er verschillende meningen welke braadpan de juiste is of de beste voor verschillende etenwaren. Hier zijn enkele suggesties voor de meest voorkomende braadgerechten

Welke braadpan voor eend: Römertopf, gietijzer, giet aluminium, braadpan van email

Welke braadpan voor gans: Emaille braadpan, Römertopf, roestvrijstalen braadpan

Welke pan voor kalkoen: over het algemeen alleen op een open braadpan

Welke braadpan voor gebraden varkensvlees, rosbief, rollades, hert: beslist gemaakt van metaal: gietijzer, emaille, roestvrijstalen braadpan

Welke braadpan voor vis: Glazen modellen zijn zeer praktisch voor vissen

Welke grill voor inductie: Inductiekwaliteit roestvrijstalen braadschotel, gietijzer of emaillen braadpan

back to menu ↑

Waarop moet je letten bij koop van een braadpan?

Onze informatie dient als een soort van beslissingshulp. Daarom willen we in deze paragraaf in meer detail uitleggen welke criteria belangrijk zijn. Ten eerste moet u denken over het materiaal. De potten gemaakt van gietijzer, keramiek, roestvrij staal of andere materialen of combinaties van materialen moeten zodanig zijn dat er geen blijvende residuen ontstaan, zelfs niet bij hard bakken.

De ervaren fabrikanten vertrouwen daarom niet alleen op de thermische geleidbaarheid van het beproefde en innovatieve materiaal, maar ook op de duurzaamheid, netheid en het aantrekkelijke uiterlijk. Maar zelfs een hoogwaardige en duurzame braadpan hoeft niet onnodig duur te zijn.

In aanvulling op het materiaal van de pan is het deksel verantwoordelijk voor het feit dat de warmte effectief wordt gebruikt. Dit resulteert in een uniforme warmteverdeling en het voedsel wordt op de gewenste temperatuur gebracht. Het succes wordt weerspiegeld in een verkort kookproces, dus je hebt veel minder tijd nodig tot het gebraad of ander voedsel klaar is.
Wie graag van de buitenkant wil zien, hoe ver het gerecht is, zou moeten opteren voor een glazen deksel. Natuurlijk moet worden gecontroleerd of deze ook hittebestendig is.

Voor een inductiekookplaat is er de speciaal ontwikkelde inductiebraadpan. Bovendien kunnen andere modellen gemaakt van een magnetisch materiaal normaal worden gebruikt op de inductiekookplaat. Dus als er metaal in het materiaal zit, gebeurt dit ook met de verwarmingsmethode met inductie. Dit is echter niet mogelijk met een keramische braadschotel.

Het volume van de vele pan modellen is erg belangrijk voor de aankoopbeslissing. Vaak wil men een dergelijk kookgerei hebben vóór een groot feest of voor Kerstmis, om de feestmaaltijd voor het hele gezin voor te bereiden.
Voor de kerst gans is een ovale schaal met veel capaciteit nodig, terwijl een kleinere, ronde braadpan is geschikt voor een verjaardag diner, dat op de eettafel in het centrum kan staan. Favorieten zijn de pannen met 8 tot 9 l volume, die meestal verkrijgbaar zijn in ronde of ovale vorm.

Voor een groter gebraad van 4 tot 5 kg raden we aan een braadslede te gebruiken die ongeveer 40 cm lang is. Als u gemiddeld kleine braadstukken kookt, is een kleiner model van bijvoorbeeld 35 x 23 cm voldoende voor u. Met de ronde braadpannen moet u zich ervan bewust zijn dat ze een ongunstige vorm hebben voor pluimvee en vissen.

Veel modellen bevatten ongeveer 8 liter inhoud en bieden dus voldoende ruimte om een kip of een lekker braadstuk op zondag te stoven. Afhankelijk van de vorm van de binnenoppervlakken, een extra coating en de vorm van het deksel, kan een dergelijk kookgerei relatief veel ruimte in beslag nemen.