Bakplaat schoonmaken, tips en weetjes

Lees hier hoe u een vuile bakplaat weer schoon krijgt en leer over huismiddeltjes die u kunnen helpen.

Een van de meest onpopulaire huishoudelijke taken is zeker het schoonmaken van de oven, het grillrooster en de bakplaat. Iedereen probeert het bakgerei zoveel mogelijk te vermijden. Het is handig om ze te bekleden met bakpapier of een geschikte siliconenmat.

Maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk gebeuren dat tijdens het braden / bakken vet, saus of suikerhoudend vruchtensap op de bakplaat loopt. Omdat je de oven in dit geval niet even uit kan zetten, komt het vaak voor dat het vuil in de bak brandt.

Hoe eerder u vlekken en afzettingen op de bakplaat aanpakt, hoe gemakkelijker het is om ze te verwijderen. Wacht dus niet tot je het plaatwerk nodig hebt om het schoon te maken, maar ga direct na gebruik aan de slag, ook als er geen zichtbaar vuil is. Dit voorkomt ook dat vlekken worden ingebrand.

Een gecoate bakplaat schoonmaken

Vaak is de bakplaat voorzien van een laag emaille. Deze laag beschermt de ovenschaal tegen roest. Het zorgt er ook voor dat het voor u niet zo moeilijk is om schoon te maken. Omdat email zo glad is, bakken vetten, sappen en sauzen niet zo snel in.

Het nadeel van de geëmailleerde bakplaat is dat de beschermlaag niet bestand is tegen grote temperatuurwisselingen. Houd hier ook rekening mee bij het schoonmaken om te voorkomen dat het glazuur afbladdert. Om het milieu te beschermen en toch hardnekkig vuil van het plaatstaal te verwijderen, gaat u als volgt te werk:

 • Probeer eerst het oppervlakkige vuil te verwijderen met warm water en een zachte spons.
 • Zie je na deze behandeling nog steeds vlekken, laat de ovenschaal dan in het warme water staan ​​en doe er een pakje bakpoeder bij.
 • Het huismiddeltje zou kort moeten werken voordat u de gecoate laag opnieuw afveegt met de spons en warm, helder water.
 • Als de ovenschaal na het weken in warm water van zuiveringszout nog steeds vuil is, kun je een pasta maken van warm water en een of twee extra pakjes zuiveringszout.
 • Je brengt deze pasta specifiek op de vlekken aan en laat het daar enkele uren staan.
 • Daarna kan zelfs het meest hardnekkige vuil met een zachte spons worden weggeveegd.

Tips: Waarschuwing: Spoel een hete, geëmailleerde bakplaat nooit af met te koud water. Door het grote temperatuurverschil kunnen delen van de coating afbladderen en vind je ze later terug op je eten.

U mag de geëmailleerde ovenschaal nooit met een staalborstel afborstelen. De harde haren kunnen de beschermlaag beschadigen. In de resulterende krassen zet vuil zich dan gemakkelijker neer en heb je meer moeite om de plaat de volgende keer schoon te krijgen. Een borstel met messing borstelharen verwijdert ook hardnekkige vuilresten en krast niet op de emaillaag.

Een aluminium bakplaat schoonmaken

Bakplaten van aluminium hebben het grote voordeel dat ze heerlijk licht zijn. Het voedsel dat gefrituurd of gebakken moet worden, is immers zwaar genoeg. Hoe lichter de schaal, hoe gemakkelijker het is om het gebraad of de cake uit de oven te tillen en hoe kleiner het risico op brandwonden. Opdat u lang plezier heeft van uw lichte aluminium plaat, dient u bij het schoonmaken op een aantal zaken te letten:

Gebruik geen sterke basen (zepen) om de natuurlijke beschermlaag van het aluminium niet te vernietigen.
Je moet de aluminium bakplaat ook niet in de vaatwasser doen.
Behandel het lichte metaal niet met krassend schoonmaakgerei zoals staalwol of een staalborstel.

De beste manier om de aluminium plaat schoon te maken is als volgt: Week de vuile plaat in warm water en probeer dan zoveel mogelijk vuil te verwijderen met een zachte spons.

Als er na deze behandeling nog vuilresten achterblijven, voeg dan een beetje afwasmiddel toe aan het weekwater en was – na een korte inwerktijd – de ovenschaal opnieuw met de spons.

Behandel vervolgens zeer hardnekkige plekken met appelschil. Schil een appel en wrijf met de binnenkant van de schil over de hardnekkige vlekken. Je kunt nog iets aandrukken zodat het natuurlijke zuur, dat ook in de appelschil zit, kan binnendringen en het vuil los kan maken. Spoel vervolgens het schone laken af ​​met schoon water en droog het af met een zachte katoenen doek.

Tips: Als je geen appel bij de hand hebt, kun je citroenschil gebruiken in plaats van de appelschil. Citroenzuur maakt ook het vuil los van de aluminiumplaat. Maar vergeet nooit snel af te spoelen met schoon water.

Kom niet in de verleiding om de vuile ovenschaal in de vaatwasser te willen reinigen. De agressieve reinigingsmiddelen kunnen de beschermende laag van het aluminium vernielen, wat kan leiden tot aluminium afschuring. Dit betekent dat u bij uw volgende maaltijd minuscule aluminiumdeeltjes zult hebben die met het blote oog onzichtbaar zijn en waarvan de effecten op de menselijke gezondheid niet volledig worden begrepen.

Een ingebrande bakplaat schoonmaken

Helaas komt het steeds weer voor dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen en het gebruik van bakpapier of siliconen mat, vet, jus of suikerwater op de bakplaat brandt. Dit leidt tot lelijke korstvorming die moeilijk los te maken is. Gebruik in dit geval de ovenspray als u niet bang bent voor chemie. Omdat niet alleen de binnenkant van de oven kan worden gereinigd met het chemische reinigingsmiddel, kan deze ook worden gebruikt om vetfilms en ingebrand vuil van de grill en bakplaat te verwijderen.

Maar het hoeft niet altijd een chemische middel te zijn en als u milieubescherming op prijs stelt, probeer dan de aangekoekte bakplaat schoon te maken met een huishoudelijk middel:

 • Maak eerst de bakplaat op de conventionele manier schoon en verwijder het gemakkelijk te verwijderen vuil met warm water en een beetje afwasmiddel.
 • Doe dan drie theelepels frisdrank (soda) in een verstuiver en voeg heet water toe.
 • Voor het bevestigen van de sproeikop goed roeren tot de soda volledig is opgelost en in het water is gedispergeerd.
 • Sproei vervolgens de aangekoekte gebieden specifiek in met de natriumhydroxide oplossing en laat het huismiddeltje een paar uur werken.
 • Spoel vervolgens de bakplaat af met veel schoon water.

Tips: Let op, soda is niet geschikt als reinigingsmiddel voor ongecoate aluminium platen! De sterke loog zou de natuurlijke beschermlaag van het aluminium aantasten en oplossen!

Huismiddeltjes om de oven schoon te maken

Appelschillen zijn bijzonder geschikt om hardnekkige vetvlekken van de aluminium bakplaat te verwijderen. Wrijf de binnenkant van de appelschil over de vlekken tot ze oplossen.

Bakpoeder: Als u bakpoeder wilt gebruiken om de ovenschaal schoon te maken, moet u ervoor zorgen dat het rijsmiddel zuiveringszout bevat. Meng vervolgens een pakje bakpoeder en een beetje water tot een pasta waarmee je de vlekken bestrijkt. Laat het huismiddeltje inwerken en veeg vervolgens het zuiveringszout en vuil eenvoudig weg met een schone doek. Vergeet niet af te spoelen met schoon water.

Keramische kookplaatschraper: Als weken alleen niet voldoende is om aangebrande etenswaren van de bakplaat te verwijderen, kunt u de keramische kookplaatschraper gebruiken om het voorgeweekte vuil te verwijderen. Breng hiervoor de schraper aan in een hoek van 45 graden en druk niet te hard. Zelfs het meest hardnekkige vuil kan op deze manier met meerdere pogingen worden verwijderd.

Azijn: Azijnzuur is de ideale ontvetter. Giet de azijn rechtstreeks op de vuile bak zodat alle vlekken bedekt zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden en schuif de bak met de azijn op het middelste rek. Wacht ongeveer 20 minuten voordat u de oven uitzet. Giet de vuile azijn eraf en was de resterende afzettingen eenvoudig weg met schoon water en een zachte spons. Azijn is zowel geschikt voor het reinigen van een geëmailleerde bakplaat als voor de aluminium plaat.

Azijnessence: In plaats van azijn kunt u de bakplaat ook schoonmaken met verdunde azijnessence. Meng de essence met water in een verhouding van 1: 3. Giet het huismiddeltje op de bakplaat, zet het 20 minuten in de oven op 200 graden en was daarna met schoon water en een zachte doek vuil en azijn-essence water eraf.

Vochtige doek: Als de bakplaat niet te vuil is, is het vaak voldoende om deze af te dekken met een vochtige doek en deze een nacht te laten staan. De volgende dag is het vuil zacht en kan het volledig worden verwijderd met schoon water en een spons.

Tabs voor kunstgebit reiniger: Los een tab voor kunstgebit reiniger op in een glas warm water. Giet de reinigingsoplossing op de vuile bakplaat en zet deze 60 minuten in de oven op 100 graden. Zodra de ovenschaal is afgekoeld, was je het vuil gemakkelijk af met een zachte doek en helder water.

Zout: Bestrooi je ingelegde bakplaat met een dikke laag gewoon keukenzout zonder toevoegingen en zet het dan een uur in de oven op 60 graden. Haal na de inwerktijd de bakplaat uit de oven, gooi het zout weg en was de nu gemakkelijk oplosbare korstjes af met een spons en warm water.

Frisdrank: Let op, soda is niet geschikt voor het reinigen van de aluminium plaat. Als je geëmailleerde bakplaat zwaar aangekoekt is, maak dan een natriumhydroxide oplossing van drie theelepels frisdrank en heet water en doe dit in een verstuiver. Sproei de te behandelen vuile plekken direct in met het huismiddeltje. Even laten inwerken en daarna met schoon water afwassen.

Vaatwastablet: Los een vaatwastablet op in een glas heet water en giet het huismiddeltje op de aangekoekte bakplaat. Schuif vervolgens de bakplaat in de oven en laat deze op 100 graden weken. Zet na ongeveer een uur het vuur uit, laat de ovenschaal afkoelen en was eventuele afzettingen af ​​met schoon water en een zachte spons of doek.

Citroenschil: Gebruik de binnenkant van een citroenschil om hardnekkige vlekken van aluminium platen te verwijderen. Wrijf hiervoor de vlekken krachtig in met de schil en spoel ze daarna af met helder, warm water.

Citroenzuur: breng het citroenzuur direct op de vlekken aan. Even laten inwerken en daarna het losgemaakte vuil met een zachte doek of spons afwassen. U kunt citroenzuur gebruiken om zowel aluminiumplaten als geëmailleerde ovenplaten te reinigen.

HG oven&grill vernieuwingskit

18,50 in stock
Laatste update was op: juli 4, 2021 3:05 pm

HG Oven en grill vernieuwingskitReiniger Complete oven en grill kit, 4-delig. De HG oven & grill vernieuwingskit is een complete kit om de oven of grill maar ook bakplaten, (barbecue)roosters en planchas er weer als nieuw uit te laten zien. De extreem sterke inweekgel, die met de bijgeleverde...

Becher Professionele Oven / Grill /BBQ Reiniger ( set van 2 stuks )

25,95 in stock
Laatste update was op: juli 4, 2021 3:05 pm

Becher Professionele Oven / Grill / BBQ / Friteuses etc.Maakt al uw apparaten met gemak weer blinkend schoon

Direct Oven en Magnetron Reiniger - verwijdert gemakkelijk vet- en etensresten uit je oven of magnetron

11,95 in stock
Laatste update was op: juli 4, 2021 3:05 pm

Deze direct werkende oven en magnetron reiniger verwijdert gemakkelijk vet- en etensresten uit je oven of magnetron. Foamreiniger in een sprayflacon met een frisse geur. Inhoud: 750ML.

Durgol Cuisine Reiniging voor Magnetrons, Ovens en Fornuizen

9,45 in stock
Laatste update was op: juli 4, 2021 3:05 pm

De krachtige schuim-ontkalker en ontvetterEen krachtige schuim-ontkalker en ontvetter voor de keuken. Geeft kranen en oppervlakken van de gootsteen, tegels, werkbladen en kookplaten in enkele ogenblikken een stralende glans. Het krachtige reinigingsschuim is effectief, verwijdert kalkaanslag,...

Dr. Beckmann Oven & BBQ Reiniger

8,50 in stock
Laatste update was op: juli 4, 2021 3:05 pm

Deze Oven & BBQ reiniger verwijdert op betrouwbare wijze hardnekkige aanslag, aangekoekte resten en vetverontreinigingen. De gelformule, die zich ook hecht aan verticale oppervlakken, dringt diep door tot in de onderste lagen van zelfs de dikste aangekoekte korsten en is...

Flakko
Logo
Shopping cart