Badkamertegels schoonmaken

In de badkamer dient u naast de badkamermeubels en vloeren ook de badkamertegels van tijd tot tijd grondig schoon te maken en te reinigen. Want de badkamer ziet er pas schoon en netjes uit als deze goed schijnen. Tegenwoordig zijn badkamertegels niet langer de “normale” witte, saaie rechthoekige tegels. Er zijn nu tegels in een grote verscheidenheid aan looks die lijken op hout, grafiet, beton, metaal, marmer en natuursteen. Op het eerste gezicht zie je nauwelijks verschil. Zelfs als deze vloertegels nauwelijks verslijten, hebben ze toch enige verzorging en reiniging nodig. Maar je hebt geen dure speciale schoonmaakmiddelen nodig om de badkamertegels schoon te maken.
Met onze gids en instructies geven we je veel tips en trucs voor huishoudtips die het schoonmaken van badkamertegels kinderspel maken met goedkope huismiddeltjes.

Welke huismiddeltjes en huishoudtips kun je gebruiken om badkamertegels schoon te maken?

Het schoonmaken van badkamertegels wordt gemakkelijk gemaakt met de volgende items:

Azijn of azijnessence
citroenzuur
Microvezeldoek
Poetsdoek of zeemleren doek
Schimmelverwijderaar
Afwasmiddel of universele reiniger

In vochtige ruimtes hoopt zich door de hoge luchtvochtigheid door douchen en baden veel vuil, stof, kalk en helaas ook schimmel op de tegels (vloertegels en wandtegels) op. Juist door de vochtigheid in de lucht verandert het in een stevige en kalkhoudende laag, die meestal niet zo makkelijk te verwijderen is met water en een doek. Door het gebruik van haarlak in de badkamer ontstaat er door de spuitnevel een harsachtige laag op de badkamertegels, wat het schoonmaken er niet gemakkelijker op maakt. Maar met de juiste huismiddeltjes is het schoonmaken van badkamertegels niet zo moeilijk. Het is belangrijk dat u de tegels regelmatig schoonmaakt. Hoe groter de afstand, hoe meer er zich verzamelt, waardoor schoonmaken veel moeilijker wordt. Er zijn nu ook vuilafstotende tegels die speciaal gecoat zijn en het schoonmaken veel gemakkelijker maken.

Welke huismiddeltjes en huishoudelijke tips kunt u gebruiken om kalkvlekken te verwijderen?

Vooral in natte ruimtes, zoals de douche, verzamelt zich kalk op de badkamertegels door de permanente en dagelijkse bevochtiging met water. Dat zie je des te beter bij donkere en poreuze wandtegels. Door de kalkaanslag zien de tegels er na verloop van tijd dof en dof uit. De tegels glanzen niet meer. U kunt deze kalkvlek vrij gemakkelijk verwijderen met het huismiddeltje azijn of azijnessence. Als de kalkvlekken niet te sterk zijn, is het meestal voldoende om de tegels in te wrijven met pure azijn (of licht verdund met water) en een doek of spons. Bij hardnekkige en oudere vlekken en ongevoelige tegels is het zinvol om de azijn royaal aan te brengen en 1-2 uur te laten inwerken alvorens af te spoelen of af te spoelen met water en een schuursponsje of harde borstel. Als de tegels niet te gevoelig zijn en de kalk erg stevig is, dan kun je de ruwe kant van de spons echt over de tegels wrijven. Als de tegels vrij gevoelig zijn, mag u de azijn nooit puur gebruiken, maar alleen verdunnen met water. Als u niet zeker weet of de tegels de azijn op lange termijn zonder schade kunnen weerstaan, neem dan rechtstreeks contact op met de verkoper van de tegels of de fabrikant. Bij twijfel kunt u de azijn eerst gebruiken voor het reinigen op een wat onopvallende plek op de tegels (dus meer in het voetgedeelte) en testen of het tegeloppervlak mogelijk beschadigd is.
In plaats van azijn kun je ook citroenzuur gebruiken om kalkvlekken tegen te gaan. Pas dit toe zoals hierboven beschreven. De fabrikanten van de spuitflessen met badkamerreiniger gebruiken meestal ook azijn, citroenzuur.

Voorkom kalkvlekken op badkamertegels

Om kalkvlekken en kalkvlekken op de badkamertegels vooraf te voorkomen, dient u na iedere douche de tegels en eventueel de douchecabine af te vegen met een wisser of doek. Op deze manier kan kalk niet eens bezinken. Zeker bij dure en gevoelige tegels loont de moeite. Na het douchen de kamer even ventileren en ook de badkamerdeur open laten staan ​​zodat het vocht uit de badkamer verdwijnt en de omliggende tegels snel drogen. Dit scheelt u veel werk bij het schoonmaken.

Reinig en onderhoud verbindingen met chloorhoudende antischimmelmiddelen

Om ervoor te zorgen dat de lichte of witte voegen tussen de tegels er ook na jaren nog licht en wit uitzien en geen schimmelvlekken of schimmelvlekken krijgen die pas later met veel moeite te verwijderen zijn, moet je vaker een antischimmelmiddel opspuiten. De schimmel krijgt dus geen kans om vast te lopen. De meeste antischimmel sprays bevatten chloor, dat behoorlijk onaangenaam ruikt. Zelfs als de geur onaangenaam is, is chloor momenteel de eerste keuze tegen schimmel. Sproei de vloeistof op de tegels in de doucheruimte en laat het een nacht inwerken voor enkele uren of beter en spoel het de volgende dag goed af. Het is het beste om het raam zo mogelijk ’s nachts open te laten en de badkamerdeur te sluiten zodat de geur zich niet door het appartement verspreidt.

Badkamertegels schoonmaken gemakkelijk gemaakt

Het normale vuil en stof van de badkamertegels verwijder je eenvoudig met warm water, een beetje afwasmiddel of, indien nodig, met een universele reiniger en een doek of spons.
Tot slot droog je de tegels en voegen af ​​met een zeemleren doek en geef je de badkamertegels de juiste afwerking met een microvezeldoek en laat je ze glanzen met een beetje polijsten.

Bij zeer hardnekkige vuillagen en vuile voegen op de tegels kun je ook met een stoomreiniger goede resultaten behalen en dat gaat meestal vrij moeiteloos. Met de hete stoom van het apparaat reinig je de voegen en tegels op een milieuvriendelijke manier zonder reinigings- en reinigingsmiddelen. Hiermee worden ook oude, hardnekkige vuillagen en vlekken verwijderd. Je kunt de stoomreiniger of een stoombezem natuurlijk niet alleen gebruiken voor de wandtegels, maar ook voor de vloertegels voor het reinigen.

Flakko
Logo
Shopping cart