Aardappelpers, wat is de beste pureeknijper

Als u van vers bereide, luchtige aardappelpuree houdt, zult u een goede aardappelpers kunnen waarderen. Maar welke werkt echt soepel en kan met weinig inspanning worden bediend?  En welke is eenvoudig schoon te maken? Voor markt-, professionele en hobbykoks hebben wij modellen vergeleken.

 

Westmark Parfait Aardappelpers En Pastapers - RVS -1 Stuk

58.78
in stock
Laatste update was op: december 10, 2018 5:24 pm

Westmark 6117. Kleur van het product: Roestvrijstaal, Materiaal: Roestvrijstaal, Materiaal van het handvat: Roestvrijstaal. Lengte: 32 c

Westmark Triangel Aardappelpers - RVS - 30 cm

42.99
in stock
Laatste update was op: december 10, 2018 5:24 pm

RVS | Ophangbaar Een elegante aardappelpers met de naam Triangel. Maakt het pureren van aardappelen een simpele klus. Dit apparaat is een zeer sterke keukenhulp met een verfijnde uitstraling en is gemakkelijk schoon te maken.

WMF Aardappelpers - RVS - Zilver

48.00
in stock
Laatste update was op: december 10, 2018 5:24 pm

RVS Danzkij de aardappelpers van WMF heb je binnen no-time de basis voor je puree. Schil een aardappel, stop hem in de pers en je hoeft niet meer oneindig lang te stampen!

GEFU Aardappelpers - Vertind - Zilver

31.75
in stock
Laatste update was op: december 10, 2018 5:24 pm

RVS Aardappelpers in een stevige uitvoering en hoogwaardige afwerking. De pers heeft ook zijdelingse perforatie voor nog sneller en lichter persen. De pers kan uit elkaar genomen worden voor eenvoudig reinigen

Kuchenprofi Aardappelpers

54.95
in stock
Laatste update was op: december 10, 2018 5:24 pm

RVS Een elegante aardappelpers. Maakt het pureren van aardappelen een simpele klus. Dit apparaat is een zeer sterke keukenhulp met een verfijnde uitstraling en is gemakkelijk schoon te maken.

GEFU Tristar Aardappelpers RVS

64.95
out of stock
Laatste update was op: december 10, 2018 5:24 pm

Het trio voor de veelzijdige keuken: 3 verwisselbare schijven voor het pureren van aardappelen, groenten en fruit en voor spaetzle. De pers en de schijven zijn gemaakt van roestvrijstaal en zijn vaatwasserbestendig.

Wat is een aardappelpers en hoe werkt het?

Om de aardappel in zijn veelzijdigheid voor te bereiden, is een aardappelpers nuttig. Het is een van de kleinere soorten keukenapparatuur, is meestal gemaakt van metaal, gietijzer, roestvrij staal of aluminium en wordt gebruikt voor het pletten en breken van gekookte of rauwe aardappelen. Het aardappel mengsel kan daardoor grover en fijner gemaakt worden, om zowel de vervaardiging van aardappel pannenkoeken, kroketten en Rösties of aardappelpuree mogelijk te maken. Omdat de aardappelen zeer gevarieerd kunnen worden gebruikt in de keuken, is de pureeknijper ook geschikt voor de bereiding van aardappelen pasta als noedels of gnocchi.

Belangrijk voor gebruik zijn eenvoudige bediening en een antislip, lang handvat. Bovendien heeft de aardappelpers een overeenkomstige grotere of kleinere houder waarin de aardappel is geplaatst. Aan de onderkant van deze container bevindt zich een verwijderbare plaat die gaten of gleuven heeft en de aardappel in de gewenste vorm drukt. De aardappel wordt geplet door een hendel en de aardappelmassa valt door de gaten of sleuven.

Hier is een zeer kleine hoeveelheid kracht nodig, wat vooral bij een grotere aardappelmassa zeer voordelig is en de lamme arm voorkomt. De benodigde tijd is aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld bij het gebruik van een aardappelstamper of blender. Met de laatste is het dan mogelijk om hoofdzakelijk een zeer fijne pulp te produceren, terwijl de aardappelpers een mengsel mogelijk maakt dat zowel fijn als wat grover is.

Bijzonder voordelig is dat de pureeknijper ook kan worden gebruikt voor andere vruchten en groenten en de staafmixer grotendeels kan vervangen.

terug naar menu ↑

Voordelen van een aardappelpers

Welk model ook wordt gekozen, de pureeknijper is gemakkelijk te hanteren en heeft ook geen risico op letsel. De hendel vereist geen inspanning, de aardappel wordt in gekookte toestand door het rooster onder de bodem geperst, zonder de vloeistofinhoud in de aardappel te verliezen. Dit zorgt op zijn beurt voor een vollere smaak en een duidelijk betere smaak. De eenvoudige aardappelstamper daarentegen heeft altijd veel kracht nodig en knijpt ook het aardappel sap uit de knol, zodat belangrijke ballast- en vitaminecomponenten verloren gaan. Vooral bij aardappelpuree is de romigheid van belang. De klonterige variant smaakt niet zo lekker.

In andere soorten fruit en groenten is de vloeistof voldoende geconserveerd wanneer de aardappelpers wordt gebruikt. Het geperforeerde scherm kan ook worden gevarieerd. Voor gebruik met groenten is het niet belangrijk om dit te koken. Zelfs rauw, kan het worden verwerkt met de aardappelpers. De gat afmetingen en sleuven bepalen de consistentie van de verkregen massa. Met verschillende toepassingen kunnen zelfs vruchtensappen of bepaalde ijs variaties worden bereid

terug naar menu ↑

Waar moet ik op letten bij het kopen van een aardappelpers?

De kwaliteit en het vakmanschap van de verschillende modellen, het materiaal dat wordt gebruikt om de individuele aardappelpersen te maken, heeft een aanzienlijke invloed op de levensduur van het keukenapparaat, maar ook op de hantering en de verkregen aardappelmassa. Bij aankoop is het belangrijk om aandacht te besteden aan robuuste en stabiele uitrusting, die een fijne bodemzeef heeft en het handvat en de hendel iets zwaarder zijn. Aldus kan de rauwe of gekookte aardappel gemakkelijk worden gesneden zonder dat er teveel van de massa in de container achterblijft. De verwerking van de hendels en hendels moet complex en van hoge kwaliteit zijn, zodat de randen afgerond zijn en geen risico op letsel opleveren. De bediening moet comfortabel zijn, zonder scherpe hoeken.

De iets duurdere pureeknijpers kunnen gemakkelijk alle groenten of fruit verbrijzelen, of het nu rauw of gekookt is. Ook kan de aardappelpers dan worden gebruikt voor uien of knoflook, zodat de aankoop van een knoflookpers, b.v. niet langer nodig is.

Goede materialen zijn roestvrij staal, gietijzer of aluminium.

Roestvrij staal heeft meestal het voordeel dat het roestvrij is en de aardappelpers dan heel lang mee gaat.

Andere varianten zijn gemaakt van metaal of imitatie zilver. Bij goedkopere modellen, die een lichter metaal hebben of gedeeltelijk uit kunststof zijn vervaardigd, is het hanteren dan moeilijker. Robuuste modellen voor iets meer geld zijn de moeite waard om te kopen, omdat ze gebruiksvriendelijk zijn en worden gekenmerkt door een lange gebruiksduur.

Ook belangrijk zijn de afzonderlijke componenten, die voor het schoonmaken uit elkaar moeten worden gehaald en ook een goede afwerking moeten hebben. Juist vanwege de vrij kleine container, die niet eenvoudig kan worden uitgespoeld, moeten de componenten afzonderlijk kunnen worden gereinigd.

terug naar menu ↑

Onderhoud en schoonmaken van de aardappelpers

De meeste fabrikanten adverteren hun keukenhulp producten, erop wijzend dat de modellen vaatwasmachinebestendig en roestvrij zijn. Dit is het geval bij aardappelpersen van gietijzer of roestvrij staal. Het schoonmaken is met name nodig omdat resten van aardappelen of andere groenten bacteriën kunnen vormen en dus de hygiëne onder lijdt. Ook wordt het schoonmaken van de pers moeilijker, als de overblijfselen lucht aanzuigen of plakken. Ze verharden en zijn dan erg moeilijk te verwijderen. De persen moeten daarom na elke toepassing snel en intensief worden gereinigd. Voor hardnekkig vuil is een hardere borstel niet verkeerd, die in de hoeken en randen komt. Voor het reinigen kunnen de afzonderlijke onderdelen meestal worden gedemonteerd.

De reiniging moet het beste met de hand en met warm water worden gedaan. Zelfs als de modellen goed zijn voor de vaatwasser, slijt het materiaal nog steeds door de iets agressievere afwasvloeistof en het proces. Ook kan zelfs roestvrij staal saai worden en de behandeling dan moeilijk, vooral in termen van hefboomwerking.