Aangebrande pan schoonmaken, zo doe je dat

Aangebrande pannen

Hier krijgt u waardevolle tips over hoe en met welke huismiddeltjes u aangebakken pannen het gemakkelijkst en effectief kunt reinigen.

Zelfs de beste kok kan een gerecht laten branden. Dit is dubbel vervelend omdat, ten eerste, het eten wordt verpest omdat het niet meer smaakt en ten tweede is het belangrijk om de bruine korst met veel moeite en zweet uit de pan te verwijderen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de pan te redden zonder al te veel te zweten.

De eenvoudigste manier is om het kookgerei gewoon in de vaatwasser te zetten. Helaas kan deze huishoudhulp geen vastgebakken korst zonder uw hulp verwijderen. Voor spoelen wordt aanbevolen. Als je snel bent en de vervuilde pan of pot met wat heet water vult zodra het ongeluk is gebeurd, heb je mogelijk veel werk bespaard. Lichte afzettingen kunnen eenvoudig worden verwijderd na een korte inweek tijd dankzij een snelle actie. Als het vuil dieper en steviger vast zit, moet u een chemische product of een huismiddel gebruiken. Eerst en vooral is natuurlijk de huisremedie altijd aan te raden, omdat deze meestal niet alleen bij de hand is, maar ook het milieu beter beschermt.
Trouwens: in hoogwaardige pannen brandt voedsel niet zo snel als in pannen van lage kwaliteit!

Melk: verbrande pannen schoonmaken

Melk is een verraderlijke vloeistof die bij verhitting snel te gaar wordt. De bruine coating die in de pan achterblijft als de melk verbrandt, kan ook moeilijk te verwijderen zijn.

Als je de vies ruikende korst met chemicaliën wilt aanpakken, probeer dan een ovenspray. Volgens de instructies voor de oven, wordt de spray vanaf een bepaalde afstand op het oppervlak gesproeid. Het zou daar een tijdje moeten inweken. Giet vervolgens de bruine bouillon af die in de pan is verzameld. De rest kan nu eenvoudig worden verwijderd met de afwasborstel, omdat de ovenreiniger de coating verzacht heeft.

Milieuvriendelijker dan de chemische spray is azijn:

Vul een glas van 200 ml driekwart (= 150 ml) met water.
Giet met azijn (= 50 ml) en meng de twee vloeistoffen.
Plaats nu het huismiddeltje in de panen zorg ervoor dat de verbrande korst er volledig door bedekt is.
Plaats de pan op het vuur en breng het mengsel aan de kook.
Zodra het water kookt, zet het vuur uit en laat de vloeistof inwerken.
Na ongeveer 15 minuten giet je je huismiddeltje af
Veeg gemakkelijk de overblijfselen van ongeluk af met een zachte afwasborstel of -spons.

Als het huismiddel na 15 minuten niet de gewenste resultaten weergeeft, herhaalt u het proces, waarbij u het azijnwater iets langer laat sudderen en het 30 minuten in plaats van 15 minuten duurt.

Let op: zodra u azijn verwarmt, stijgen zure, stinkende dampen op. Houd daarom je neus niet over de pan en houd een respectvolle afstand met je ogen. Het is zeker niet onverstandig om het raam te openen tijdens de azijn-reiniging van de pan.

Sterk verbrande pannen reinigen

Als u uw neus niet wilt overbelasten en op zoek bent naar een alternatief huismiddeltje voor azijn, kunt u soda gebruiken om de gebakken korst in een pan, pan of op de bakplaat te verwijderen. Gebruik zo mogelijk bak soda (= natriumbicarbonaat), omdat dit beter verenigbaar is met gebruik in de voedingsmiddelenindustrie, zoals was zout (= natriumcarbonaat).

Voor de toepassing gaat u als volgt te werk:

Giet voldoende koud water in de vuile pan, zodat de verbrande laag ongeveer twee vingers bedekt is.
Voeg vervolgens een theelepel soda toe en roer even.
Zet de pot op het vuur en breng de soda oplossing aan de kook.
Zodra het mengsel kookt, zet het vuur uit en laat het huismiddeltje weken tot het helemaal koud is.
Nu kunt u het vuile water afgieten en de resterende coating gemakkelijk verwijderen met een zachte afwasborstel.

Let op: Soda schuimt bij het koken! Zet de pan niet te vol om overloop te voorkomen. In plaats van natriumbicarbonaat kunt u de verbrande laag ook oplossen met zuiveringszout. U gebruikt dan een enkel pakket en gaat op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.

Verbrande pannen met tabs voor de vaatwasser schoonmaken

Zelfs als je zelf niet naar een vaatwasser hebt, is het de moeite waard om een ​​paar vaatwastabletten in huis te hebben. De kleine blokjes zijn een praktische hulp bij het losmaken van de verbrande laag:

Plaats het tabblad in de pan.
Overgiet het met heet water (zo veel dat de bodem van de pot ongeveer drie vingers hoog is) en wacht tot het vaatwasser blok is gedesintegreerd.
Roer dan even en laat je vloeistof inwerken.
Na ongeveer 30 minuten zal de afwasmachine tablet zijn werk moeten doen.
Je kunt het vuile water afgieten en verwijder het residu gemakkelijk met een zachte spons of een afwasborstel.

Tip: gebruik geen sponzen van roestvrij staal om uw potten en pannen schoon te maken, alleen natuurlijke of plastic sponzen. De stalen sponzen laten kleine krasjes in de pan achter, zelfs als ze op de juiste manier worden gebruikt. Deze “micro krassen” zorgen ervoor dat uw voedsel veel sneller gaat aanbranden.
Overigens, hoewel de kleine afwastabletten speciaal zijn gemaakt voor het reinigen van serviesgoed, blijken ze nog steeds kleine zonden tegen het milieu te zijn. Hoe effectiever ze zijn, hoe meer chemicaliën ze meestal bevatten. Als u het milieu wilt beschermen, gebruikt u liever een ander huismiddeltje.

Huismiddeltjes voor het reinigen van verbrande pannen

Zuiveringszout: Het is essentieel om soda bevattende bakpoeder te gebruiken om verbrand voedsel los te maken. Vul de pot met voldoende water om de vuillaag goed te bedekken. Voeg vervolgens een pakje baking soda toe en roer even. Laat het bak soda water kort koken en schakel dan het gas uit. Als het mengsel is afgekoeld, giet het water eraf en kan eventuele restjes gemakkelijk verwijderen.

Rabarber: een bijzonder milieuvriendelijk huismiddeltje is rabarber. Doe wat rabarberblaadjes in de pot met aanslag. Voeg water toe en zet de pot op het vuur. Laat de bladeren afkoken en giet dan de vloeistof af. Als de coating niet volledig is opgelost, kan deze nu eenvoudig worden verwijderd met behulp van een afwasborstel.

Waspoeder: hoe vreemd het ook mag klinken, waspoeder reinigt niet alleen je kleding, het helpt ook bij verbrande potten of pannen.

Vul je pan eerst met water.
Voeg vervolgens drie eetlepels (minder voor kleine pannen) waspoeder toe en laat het mengsel kort koken. Let op: het waspoeder schuimt sterk. Laat de pan niet alleen, maar houd het kookproces altijd in de gaten.
Zodra het water kookt, zet het vuur uit, laat het huismiddeltje iets inwerken en laat het vuile water weglopen.
Nu kunt u eenvoudig resterend vuil verwijderen met een zachte afwasborstel.

Ui: voor lichte afzettingen, kunt u ui proberen als een andere remedie voor thuis. Snij een of twee kleine uien in blokjes. De groenten hoeven niet te worden geschild. Je kunt de schil ook gebruiken.

Leg de stukjes ui in de vuile pot en giet  water bij. Laat nu je huismiddel koken totdat de vloeistof bijna volledig is verdampt. Dan moet de coating zijn opgelost en kunt u hem samen met het uienwater afgieten.

Aangebrande pan schoonmaken Cola

Er gaan zeker op internet nogal wat verhalen over het schoonmaken van aangebrande pannen met cola. Hoewel frisdranken koolzuur bevatten ( de bubbels) is het zuurgehalte niet hoog genoeg om een echte inwerking te hebben op de aangebakken laag in pannen en potten.
De vergissing zit hem in de vertaling. Het Engelse/Amerikaanse  “Soda” kan ook worden vertaald naar frisdrank in plaats van soda. Onterecht is het fabeltje ontstaan dat je dus met frisdrank (Cola) goed kan schoonmaken.